Rabu, 10 September 2008

Tarawih anyone??...

Malam bulan puasa.. semua orang sibuk nak mengejar tarawih.. and tawarikh kalau ikut sepatah kata member kat asrama dulu... ha ha.. Aiman, Sara, Danial... beria2 mengajak ke masjid menunaikan solat tarawih.. Alhamdulillah..

Tak tau kenapa hari ni, tiba2 banyak sangat kenangan time belajar dulu yang datang.. Salah satu kenangan favourite bulan Ramadhan.. yang aku rasa ramai antara teman2 aku akan ketawa berdekah2 bila teringat sama..

December 1989, aku dihantar ke ITM (now UiTM) cawangan Kelantan di Kem Kijang untuk menyudahkan pre-diploma aku.. It was my first time ever menjejakkan kaki ke tanah Cik Wan Kembang.. and it is a very small and jauh dari bandar.. well berbalik pada cerita bulan puasa..

Just because kami ni pre.. or well known as junior... semua aktiviti, pekeliling yang akan keluar ada this clause, "semua pelajar pre, part 1 and 2 adalah wajib hadir"...

Maka tersebutlah kisah bulan puasa.. yang mana kami diwajibkan untuk pergi menunaikan ibadah tarawih... Tak ingat pulak ustaz mana yang mengimamkan sembahyang hari tu.. but... the story goes..

Masjid kubah biru di ITM Cawangan Kelantan time tu aku kira besar dah.. cuma.. yang tak bestnya, bilangan pelajar melebihi kapasiti bangunan... so kami ni jangan mimpila nak berselesa di dalam masjid tu.. bertebaran lah kami semua di atas tempat parking, berbekalkan sejadah sebagai alas untuk menunaikan solat sunat tarawih.. Ustaz pulak.. aritu tak tau kenapa slow sangat membaca ayat, doa dan sebagainya.. Dari rakaat pertama, kedua, witir.. rakaat pertama, kedua, witir... and on... and on... and on... until yang tah keberapa pun tak tau.. bagi teman2 yang biasa jadi ahli "sembahyang di parking lot".. semua memang arif sangat... betapa tak selesanya kami di situ... wap panas siang tadi.. ditambah dengan.. telekung yang menyelubung.. terasalah ala ala dalam sauna..

Nak dijadikan cerita... bersebelahan parking lot kami tu.. jalan besar... tempat kenderaan lalu lalang.. dan nak dijadikan cerita jugak... selepas rakaat yang dah "sangat banyak".. (he he... time tu.. terasa sangat makna phrase "time is eternity"..) kami sujud.. ustaz, seperti biasa... tah apalah yang didoa time sujud... panjang sujudnya... but this time terasa pelik sangat2.. terlalu lama.. dahi dah terasa kebas... my friend next to me... siap bangun angkat kepala tengok kiri kanan... and sujud balik...

And sesudah sekian lama sujud and tak bangun2... tiba2 kami semua dengar bunyi sayup2 dari depan orang bagi salam... Kisahnya... time sujud... satu lori besar sudah lalu daa... Kisahnya jugak... time lori lalu tu la... ustaz / imam bangun... kami yang kat luar yang tak dengar apa2.. sambung sujud... Kah kah..Selesai bagi salam... kami semua dibelakang ketawa bagai nak gila..

Hari tu... yang pasti.. sembahyang kami semua... cuma dapat penat...

- ismet ulam pegaga -

4 ulasan:

mother of two berkata...

hahahha.. lawakler
mmg pun.. kalau lama sangat baca surah tu samapi lupa.. eh.. nie dah rakaat berapa. bila pak imam duduk sujud akhir.. den bangun:)~

payarumput21 berkata...

ha ha... memang lawak pun Shiela.. and bila cerita kat anak2.. semua ketawa.. "best la ibu", kata kakak..

MAMA 2 FIRNASYA berkata...

hehehe..lawak gilorssss...tu lah kenangan!!!

Tanpa Nama berkata...

semit ulam pegaga ni memang pun.. dulu selalu jadi master mind bila tgh tension. Mit.. cerita la sal kita curi aloe vera ngan tebu ustazah tu..

- aziah ke axion -

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter