Rabu, 29 Oktober 2008

Herkemph.. Alahai...

Ada seorang hamba Allah ni kat office.. sama bangsa dengan aku.. masa join company diberi pangkat "manager"... punyalah.. dia cukup menyampah dengan aku..

Sebabnya?.. sakit hati... Sebabnya?.. boss aku boss paling besar kat office tu.. Sebabnya?.. Bila boss aku paling besar.. aku pun "ke2 la paling besar lepas boss aku - ha ha.. ini aku yang kata la".. Sebabnya?.. aku punya kawan2 harian semuanya manager2.. yang lebih BESAR dari dia..

Apa kena mengena dengan hamba Allah ni pulak?... Hmmm.. walaupun dia Manager... herkemph... nama je la.. kerja kuli jugak.. Eh.. kenapa dia menyampah dengan aku?.. Sebab dia tak puas hati.. aku cuma secretary cabuk.. mana boleh suruh dia buat itu ini.. Tapi.. tulah hakikatnya.. AKU BOLEH...

Percayalah wahai Manager oii.. (a.k.a Maid - kalau ikut sepatah kata kawan2 manager aku yang lain.. wakakaka..) andai aku diberi pilihan.. aku langsung tak nak berurusan dengan kamu.. bukan sebab kamu tu local (fyi.. the rest of my manager friends are foreigners).. and bukan jugak sebab aku mengagung2kan bekas2 penjajah ni... aku tak suka depa ni semua..

Sebabnya?.. herkemph... Kamu bongkak dengan title kamu.. ayat famous kamu untuk kami2 yang non-manager ni.. "Eh.. I'm the manager here... gaji I sebulan je dah RM9k.. you ingat you tu sapa?.. pangkat i lagi besar tau..".. Sebabnya?.. kamu menganiaya orang2 yang tak bersalah... Sebabnya?.. kamu menebar fitnah tentang aku.. Sebabnya?.. percayalah.. Allah tu maha mengetahui.. kalau Dia yang bagi kita rezeki.. Dia jugak akan mengambilnya dari kita.. Aku redha..

Seburuk2 aku secretary cabuk ni.. aku tak pernah lagi mintak sedekah... atau suruh supplier, vendor, contractors.. sponsor aku itu ini.. walaupun banyak tawaran yang diterima.. aku masih ada harga diri.. dan tau halal haram rezeki yang aku terima..

Sebaik2 engkau yang bergelar Manager... hmmm... maleh nak cerita... sendiri faham la..

4 ulasan:

Ummibatrisya berkata...

salam,

semuanya harta dunia, tidak ke mana dengan gaji 9k tu kalau riak sentiasa ada di dada :)

kadang-kadang malu untuk kita mengaku yang mereka-mereka itu satu bangsa dengan kita :(

sabar ye :)

saya berkata...

tu sebab bila kita ckp melayu lagi dengki dgn melayu kdg org tak blh terima pulak. walhal kita yang keje kecik2 ni pon kalo berkat gaji 900 pon cukup buat mkn anak beranak. tumpang geram jugak ye. hehhehe...

mother of two berkata...

ader jugak umat mcm tu lagi... sabar jer ler kak... mmg dugaan.

payarumput21 berkata...

Salam semua... :-)

Ummi,

Betul tu.. RM9k tu pun dugaan yang tuhan bagi pada kita.. terpulang mana kita terima dan membawanya..


Saya,

Salam perkenalan and terima kasih menjengah..
Sedih bila mengenang kita sebangsa tak ada budi bahasa.. Yang banyak cuma hasad dengki..


mother of two aka Shiela..

umat mcm tu?.. hmmm.. banyak dan sihat2 belaka..

tak pelah.. kita di duga dengan kekurangn kita.. dia di duga dengan rm9k dia...

mungkin ada hikmahnya..

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter