Rabu, 19 November 2008

Part 1: Berakhir????.. Eh, mana ada !!!! :-( baru je mula...

Aku kira segala penat aku berakhir bila... Aiman terima result UPSRnya... Aku kira segalanya berakhir bila keputusannya cemerlang... Aku kira aku tak perlu peningkan kepala aku dan berehat seketika sebab sekarang ni cuti sekolah... Aku kira aku akan ada sedikit masa untuk diri aku sendiri... Apakan daya... salah perkiraaan aku rupanya... :-(

Entahlah... hanya Allah saja yang tau betapa gembiranya aku kerana Aiman dapat 5A... Sarah masih lagi mengekalkan kedudukan teratasnya dalam kelas... and Danial dapat nombor 3... tapi... eh.. kenapa tapi pulak???

Kemana pulak selepas 5A??? Cikgu2 suruh apply asrama penuh... Mak... Abah... Kawan2... Adik beradik... and.. ayah budak2... buat aku rasa sangat2 tertekan.. Kenapa pulak ni??? takut berjauhan dengan anak ke???

First thing yang keluar dari mulut Aiman "TAK NAK!!!... Abang nak sekolah biasa je.. tak nak asrama.. tak best!!!" Terdiam aku... Sarah, Wawa sepupunya.. beria2 nak masuk sekolah asrama dulu.. lain pulak budak ni... "Ibu ngan ayah dulu pun sekolah biasa jugak... pandai jugak.. masuk universiti jugak.. kenapa abang kena masuk asrama pulak??" Hmmmm... ayat aku pulak yang dia guna... "Abang nak duduk rumah.. dengan ibu.. dengan adik... dengan kakak..." buat aku betul2 terdiam.. memang dia tak mau pergi...

Tak cukup aku.. makciknya di JB called... pujuk... and last conversation we had last night was.. "Okeylah... mcm ni... kita isi borang... kalau ada rezeki abang... abang pergi la dulu... try sekolah asrama... kita tengok... 3 bulan ke... kalau abang tak suka... bukan tak boleh tukar sekolah biasa semula..." Aiman diam... raut air muka dia pun aku tau.. dia tak suka dengan idea aku... "Tapi abang tak nak.. 3 bulan tu lama... kenapa kena masuk asrama pulak???" sedih sangat bunyinya...

Aku rasa tersepit sangat2 antara kata semua orang... dan perasaan anak sendiri... aku faham sangat2 anak aku ni... aku tau kenapa dia tak nak masuk sekolah asrama... "ibu kata kalau abang cakap dengan ayah baik2.. ayah faham.. sekarang ayah dah merajuk dengan abang..." kata Aiman sedih lepas meletakkan telefon bercakap dengan ayahnya... Kesian Aiman... dan aku.. aku tak mampu nak kata apa2... :-(

14 ulasan:

Ummibatrisya berkata...

salam,

kalau itu pilihan Aiman, ikutkanlah.

dia yang hendak belajar.

mungkin PMR, boleh cuba sekali lagi mohon asrama penuh kalau dia tidak mahu pergi kali ini :)

tapi apa salahnya mohon jugak asrama penuh itu, kalau dapat pujuk dia, mungkin masa tu terbuka hatinya hendak pergi :)

payarumput21 berkata...

Salam Ummi..

Hmmm.. kita pun fikir cam tu jugak.. dia yang nak belajar.. karang kalau dipaksa hilang pulak minatnya.. and memang nak mohon jugak.. kot2 dapat.. kot2 dia tukar fikiran nanti.. Ntahlah...

saya berkata...

uwwaa...aiman, saya amat memahami perasaanmu.. sebab saya mcm tu le kena paksa2. tak sukaaaaaa!!!!

mother of two berkata...

iyer jugak kan kak... emmm yg penting pilihan dia dan mungkin jugak ader hikmah disebaliknya.
good luck aiman

cikgu jane berkata...

salam,

apply aje. nak x nak, dpt x dpt kendian citer. mana tau, by dat time dia berubah hati. bertuahnya aiman...yg bertuah, kan maksud namanya ? insyaAllah...bertuah tu.

hady berkata...

salam

kenapa nak hantar anak ke asrama penuh?
kenapa?
kalau saya seorang bapa
saya akan suruh anak tinggal di rumah
hingga spm
bayangkan, tingkatan satu sudah masuk asrama, terus ke tingkatan 5,
kemudia terus ke universiti, kemudian terus kerja dan tinggal sendiri, kemudian terus kahwin, kak paya rumput akan ketinggalan melihat anak membesar...

luna berkata...

masuk sekolah asrama mmg tak best pasal tak boleh nak bersuka2 ati lepak kat katil..tgk tv...main game etc..hati pulak tgh muda dan asyik nak memberontak saja..

tapi percaya la...bila dh keluar dr situ dan melihat di mana kita berada pd hari ni, baru kita tau kebebasan yg kita nak dulu tu cuma 10% keseronokan saja berbanding 90% kebaikannya..

especially kalo dpt masuk asrama yg tersohor atau pun SMKA.


amalan berjemaah...berdikari...dari situ lah mulanya...

sekadar pendapat dan nak mintak izin link :)

payarumput21 berkata...

Salam... :-)

Saya: Ciannn dier.. sapa paksa dia.. nanti kita babab k... :-p


Shiela: itulah.. jadi ibu ni.. seba serbi salah.. yang nak belajar dia.. yang nak hidup pun dia.. ikutkan salah.. tak ikutkan pun salah.. Kita tunggu je la nanti..


Cikgu Jane: borang MRSMnya dah amek.. dah isi.. dah anta pun tadi..
Dapat tak dapat.. pegi tak pegi.. belakang cerita.. La.. take one thing at one time.. Ntahla..

payarumput21 berkata...

Salam hady..

Hahaha.. every mother's nightmare knowing that they will not be able to see their own child... Kalau boleh tu nak letak "tonggok" depan mata 24jam.. jangan pi mana2..

But then.. jadi ibu.. atau jadi bapa.. it is not always about us.. it is about them also.. Kita orang tua hidup tak menongkat langit.. yang nak hidup anak2..

Pengorbanan "jiwa" seorang ibu.. mudah2an diberkati Allah..

Teringat kata2 abah masa kami kecik2 dulu.. "korang jangan jadi bodoh macam abah.. tak de pelajaran.. orang pandang hina.. kita orang susah.. belajar.."

But then again.. belajar mana2 pun sama.. pokok pangkalnya diri kita sendiri.. betul kata Aiman.. "ibu ngan ayah dulu pun sekolah biasa.. pandai jugak.. masuk universiti jugak.."

payarumput21 berkata...

Salam Luna..

Terima kasih hinggap kat blog kita yang tah apa2 rupanya ni.. :-)

Memang betul tu.. tak dapat la main playstation lagi..
Kita dulu pun masuk asrama bila dah form 4.. but at the end of form 5 (3bulan sebelum SPM) kita nekad keluar asrama and pindah sekolah.. sebabnhya.. hahaha.. ada pakwe minat kita and tak boleh nak concentrate... wakakaka..

Mengharapkan yang terbaik untuk Aiman.. mudah2an tuhan beri petunjuk pada kami berdua.. Insya Allah..

Nanti kita link Luna jugak yea..
:-)

wati berkata...

Susah gak mcm nie,,,tapi saya setuju gak dgn pendapat hady tu..

payarumput21 berkata...

Salam Watie..

Tu la pasal.. susahnya nak buat keputusan..

.:Dudu:. berkata...

ahaha..
teringat time dulu pun kene paksa dok hostel time form 1. tp nangis2 x mao dok.. and the result, cancel xdok hostel until abis form 5. lol;P

payarumput21 berkata...

Salam Dudu

Hehehe.. tau sangat rasanyer cam mana duduk hostel tu.. cumanya hostel dulu ngan sekarang dah tak sama.. kalau dulu time suai kenal aka ragging.. memang macam rasa cam nak lari balik je.. tak tahan.. mencabar minda.. jiwa.. dan hargadiri..
but.. pengalaman tu lah yang sangat berharga.. membina jatidiri dan semangat kecekalan yang ada hingga sekarang.. :-)

Terimakasih singgah dan tinggalkan jejak.. and salam perkenalan..

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter