Ahad, 14 Disember 2008

Sayang.. Anak Ku Sayang..

"Ibu ingat tak budak yang masuk rumah kita dulu.. yang curi basikal abang?" Kata Aiman sebaik saja dia masuk dalam kereta.. Aku terdiam.. mana mungkin aku lupa.. budak yang buat hidup aku anak beranak tunggang langgang.. budak yang buat aku terasa sangat2 tak berdaya.. budak yang buat aku hilang punca dan mati akal.. budak yang buat kami sekeluarga rasa tak selamat dalam rumah sendiri.. dan budak yang buat aku akhirnya bulatkan keputusan untuk berpindah rumah...

"Kenapa?.." balas aku pendek.. "Tak.. tadi.. Farizul cerita.. dia kena pukul dengan abang yang kat depan tu bu.. dia mencuri kat kedai depan tu.. kena tangkap.. abang tu yang tangkap.. kena pukul sampai lebam2.. biru.. tak keluar rumah sampai seminggu!!!..." terang Aiman dengan panjang lebar..

Semoga Allah sentiasa melindungi mereka.. Amin..


Tersentap aku.. "Ya Allah!!!.." bisik aku dalam hati.. and yang keluar dari mulut aku ketika tu.. "kesiannya dia.."

"Kenapa pulak ibu kesian kat dia?? kan dia mencuri.." sambung Aiman.. dan aku.. cuma mampu menarik nafas.. "Ibu rasa sedih bang.. umur dia baru 13tahun.. sebaya dengan anak2 ibu.. jauh lagi jalan dia.. tak kiralah kalau dia salah mencuri.. ibu cuma rasa kesian.. mengenangkan masa depan dia.." and.. sememangnya itulah yang aku rasa.. kesian sangat2 dengan budak tu.. sedih mengenang masa depan dia.. sedih mengenang budak ni anak bangsa aku sendiri..

Ceritanya... Sometimes bulan May tahun ni.. dua budak ni.. menceroboh masuk rumah aku.. siang2 buta.. Aiman dengan Danial baru saja sampai dari sekolah.. erat2 nak bukak pintu gril.. tiba2 budak ni muncul dari belakang.. tolak Aiman sampai terjatuh.. mungkin tangan Aiman tersangkut kat gril and terhantuk.. Danial lari ke phone nak call aku.. but matikan niat dia bila di ugut "kau duduk diam2.. dengan engkau aku hentak nanti!!!" katanya pada Danial..

Aku sampai rumah petang tu dah agak lewat.. kebetulan hari Rabu.. ada meeting management.. Rumah memang dah tunggang terbalik.. hati memang nak marah bila tengok rumah bersepah.. but.. sebab dah penat sangat.. aku matikan niat aku.. Lantaklah.. tak kuasa..

"Kita makan kat Alor Gajah malam ni bu.." kata Sarah.. and aku yang memang dah tak de tenaga pun setuju.. "Siaplah.. cepat pegi.. cepat makan.. cepat balik.. ibu dah penat sangat2 la kak.."

Malam tu.. sementara menunggu pesanan sampai.. Sarah bercerita.. bagaimana budak2 ni menyelongkar rumah.. mengugut dua2 Aiman dan Danial.. mencuri basikal.. telefon bimbit sarah hilang.. dan meminta duit dari budak2 ni.. or "else"...

Hati aku cukup panas masa tu.. dan2 tu jugak aku nak ke balai polis dan buat report.. but.. tetiba Sarah kata "Ibu.. ibu tak takut ke kalau ibu report.. nanti.. bila2.. Aiman dengan adik.. kalau budak tu buat apa2 kat Aiman dengan adik?? Kalau dia tunggu Aiman dengan adik tengah jalan ke.." Mendengar kata2 Sarah.. aku jadi slow.. and.. "Abang dengan adik takut nak balik rumah bu.. kalau dia datang esok macam mana?.." dan kali ni aku terasa macam nak menangis pun ada..

Ya Allah.. dugaan apa kah ini yang Kau beri pada aku.. dan anak2 ku... Lindungi lah kami ya Allah.. Sesungguhnya hanya pada Kau tempat kami mengadu dan meminta pertolongan.. kasihanilah kami hamba2 Mu yang lemah ini..


But.. tu cerita hampir 6 bulan lepas.. Selepas kami berpindah rumah seperti yang disarankan oleh pelbagai pihak.. cerita budak2 tu hampir tidak aku dengar lagi.. sehinggalah pagi minggu yang lalu..

Kalau ditanya aku.. memang jawapannya.. aku sungguh marah.. aku sungguh geram.. dan aku cukup2 sakit hati.. bila mengenangkan apa yang telah budak2 ni buat terhadap keluarga aku.. leave alone things like.. duit yang hilang.. kamera yang hilang.. playstation yang hilang.. atau apa saja bentuk harta benda dunia yang ada.. yang hilang...

Aku cuma marah sebab ini anak2 aku.. tak ada apa pun yang lebih bernilai selain dari mereka..




Harta aku.. yang tak ternilai...


Tetapi.. tak tau kenapa.. hati aku jadi sedih.. hati aku jadi sayu.. mendengar apa yang dikatakan Aiman.. apalah yang akan jadi dengan masa depan budak2 ni.. mudah2an tuhan buka pintu hati mereka untuk mengambil ikhtibar.. mudah2an budak2 ni serik dan berubah ke arah kebaikan..

Terfikir dalam hati.. berakhirkah semua ini??

12 ulasan:

.:dura:. berkata...

owh patutlah akk pindah rmh yew??
klu x silap prnh gak dgr citer ni...wafiy (kwn aiman jgk, i guess)yg citer.. nape anak2 akk jew yg jd mangsa?? confius2..bkn ada bnyk lagi bdk2 kaya yg kat tmn tu?? uhuhu.. kureng asam betul bdk tu... sabar yew.... :)

Ummibatrisya berkata...

hati kaum perempuan ini sungguh lembut sekali :)

walaupun banyak benda yang buat mereka menangis, merajuk dan sebagainya tapi mereka cepat memaafkan :)

tapi budak tu sungguh kecil untuk mencuri ye :(

kenapalah dia memilih jalan hidup sebegitu :(

mother of two berkata...

budak2 sekarang mmg berani yer..kena allert sentiasa. harap akak bersabar..mcm2 dugaan Allah.

jane berkata...

salam is,

dah masuk entri pegaga. memang sedap pegaga masak lemak kan ? thumbs up babe!

bebudak sekarang nih memang sukar diduga.
inilah harga kemodenan kan ?

payarumput21 berkata...

Salam..

Dura.. Hmmm.. tersedak dengar nama Wafy.. apa khabar gaknyer dia.. lama tak nampak :-)

Tulah.. mungkin sebab budak2 area sebelah rumah akak tak de orang.. kiri, kanan.. depan.. semua time siang tak de.. area rumah Wafy.. ramai.. :-(
Walaupun rumah kami tak begitu jauh.. still.. time siang.. memang tak de orang yang perasan.. lengang..

Sebenarnya ada lagi yg kena ugut dgn bdk2 tu.. mintak duit dsb.. but may be mereka tau.. rumah akak tak de orang lelaki.. cuma akak dgn anak2 je.. and akak pulak.. siang tak de.. kerja.. :-(



Ummi.. sedih sebab mengenangkan.. bila sampai masa satu hari nanti.. bila budak2 tu dah berakal nanti.. mungkin dah terlewat.. time tu penyesalan pun dah tak berguna.. Kalau di tengok pada saiz badan.. memang tak sangka.. halus sesangat.. :-(



Shiela... Memang dugaan sungguh masa tu.. time lunch akak sanggup tak makan.. drive pi sekolah bebudak ni.. amek and antar.. only to make sure they arrived safe home and masuk rumah and kunci pintu siap2.. sebulan lebih lah mcm tu..
but alhamdulillah.. lepas pindah.. tak de perkara yang tak diingini lagi..



Jane... kita suka sangat pegaga buat ulam atau urap (tau ke menda urap tu?) masak lemak.. nak kena cuba ni..
Tu lah budak2.. rasa serba salah pun yea.. nak report.. kita mikirkan masa depan depa.. tak report.. tengoklah!!! buat lagi.. :-(

Yang malu.. mak bapak jugak.. mana nak letak muka??? Kesian orang tua mereka..

.:dura:. berkata...

kak, wafiy tu adik saya la..:) dia sihat jew kat rmh ni... asyik hadap PS2 jew...ahaha...

david santos berkata...

Brilliant posting!!!

payarumput21 berkata...

Salam

Duraaaaaaa.. Laaaa.. kakak wafiy ke??? Hehehe.. dekat sangat kita.. mesti selalu dengar kita bebel2 budak2 ni.. hehehe..

Maafla yea dura.. bukan tak kenal.. memang tak kenal pun.. Ampun.. ampun.. ampun.. malunyer...

Sama la Aiman dgn Danial.. kalau tak PS2.. dilayannyer cd.. Cuti2 sekolah ni pun.. tak balik kampung.. sbb.. kalau balik kampung.. akak (hmmm.. "makcik" kot.. ngeeeee)takut dok umah sorang..

payarumput21 berkata...

Hey there david..

dont know if you really understands.. still.. thanks for dropping by..

cheers!

jane berkata...

salam is,

urap tu kerabu ke ?

saya berkata...

memang mcm tu ye.. kita ni kalo marah berapi2 tapi bila dgr org yg buat slh tu ditimpa bencana kita still rasa sedih dan kasihan...

payarumput21 berkata...

Salam..

Jane.. urap tu lebih kurang kerabu jugak.. sedapnyerrrr.. :-)



Saya.. tulah pasal.. kekeadang tu terfikir2 la pulak.. orang lain tu mcm kita jugak ke?? ntah2 orang padankan muka kita lagi ada agaknyer.. :-(

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter