Isnin, 12 Januari 2009

Ibu tau takkk...??? :-O

Gambar Sarah dan kengkawan tahun lepas... :-)


"Ibu tau tak??? Eeeee.. kakak tak suka la kelas baru kakak ni.. semua budak2 dalam kelas.. alahhai.. mcm nerd je.. Ibu tau tak??? Eeeeee.. time cikgu tak de je.. semua bukak buku baca.. tak reti nak sembang2.. and ada pulak tu.. Ibu tau tak??? siap baca buku peraturan sekolah!!! alahhaiiii.." Kata Sarah sambil disambut gelak dari Aiman..

"Ibu tau tak??? Ari nie.. first day man belajar sejarah.. tah apa2.. tak faham satu apa punnn... Ibu tau tak??? First2 cikgu masuk.. Eeeee.. seram tengok cikgu tu.. muka punya la garang... Ibu tau tak??? Memula tu semua je tegak... lepas tu start senget.. senget.. and last2... Man tengok.. semua letak kepala atas meja... Ibu tau tak??? cuma yang kat depan2 tu je yang angkat kepala tinggi2.. itu pun ramai yang Man tengok tongkat kepala dengan tangan..." Kata Aiman.. and kali ni disambut Sarah pulak dengan gelak ketawa.. aku yang dari tadi dengar pun tak tahan melihat aksi Aiman.. tersembur ketawa...

"Betul bu.. cikgu tu.. alah.. tak faham.. dia cuma cakap sorang2 kat depan.. tak sorang pun faham apa dia kata.." Aiman cuba meyakinkan aku..

"Tak kan la sampai mcm tu.. biasa la tu.. bagus apa baca buku peraturan sekolah.." kata aku pada Sarah.. "Lagipun.. Normal is boring.. so.. Dare to be different la.. Lagipun.. ntah2.. kengkawan akak kat kelas baru tu pun kata benda yang sama gak.. ntah2 depa pun dok kata akak ni mcm nerd gak.." sambung aku pada Sarah..

"Alahhh... Ibu tau tak??? Boring bu.. kelas tu.. Akak lagi suka kengkawan akak dari kelas tahun lepas.." Sambung Sarah..

"Hmmmm... memang la akak rasa cam tu.. kan akak belum ada kawan lagi.. nanti.. kalau budak2 tu dah kenal akak.. and akak pun dah kenal diaorang.. mesti lain rasanya.. Ingat tak?? tahun lepas??? akak pun rasa mcm tu jugak kan.." kata aku pada Sarah.. "Kenapa akak rasa mcm tu..??? Sebabnya.. akak missed all your friend time sekolah rendah.. but lama2 bila dah kenal.. bila dah dapat kawan.. ok kan..???"

"Tapi.. tak best bu..." kata Sarah lagi..
And my response was.. "Welcome to the real world.. In life.. you can never always get what you want.. as you want it.. the only thing you can do is... make the best out of thngs.." and kata aku lagi "No one can stop you from feeling stupid.. except yourself.."

And adik pun tambah.. "Yea la bu.. adik pun tak suka kelas adik tahun ni.. semua budak2 pandai.. adik takut la bu.."

"Eh.. adik pun?? hmmmm... nak takut apa?? Kan adik budak pandai... and kalau adik rasa kengkawan adik pun pandai2.. adik belajar la lebih sikit.. so.. adik pun sama pandai mcm diaorg.. Boleh??" kata aku pada adik.. "susah bu.." kata adik pulak pada aku...

"Hmmm.. tak de apa pun yang susah dalam dunia ni.. Lain la kalau adik dah cuba.. tapi tak boleh.. ini.. adik tak cuba lagi.. Boleh kan????" and adik cuma senyummm..

To be honest with.. I totally understand apa yang budak2 ni rasa sekarang ni... Believe me.. It is not easy to be in a group that keep on changing.. baru je dapat kawan.. baru je sesuaikan diri dengan keadaan.. dah kena tukar environment.. and you have to start back.. over and over again..

I've been thru all these ever since aku kecik.. pindah.. pindah.. pindah.. and pindah.. Always the new kid on the block.. but.. It does help me a lot.. after a while.. in a lot of ways.. It made me a tougher person inside.. (haha.. literally speaking that is..).. Eventhough.. mungkin situasi aku dulu dgn budak2 hari ni sedikit berbeza.. but.. still.. the fundamental of things is still the same..

It isn't easy.. but it gives you a very good preparation for the future.. when dealing with life itself.. It is all interrelated...

:-)


12 ulasan:

eija28 berkata...

anak akak nie sekolah kat mana kak?eija nak tanya lah kak...camner akak buat kalendar islam kat blog tu??

wati berkata...

....sekolah sarah...sekolah hubby i dulu,,

mother of two berkata...

biler baca rasa nak pegi sekolah balik jer.. main ngan kawan2 n paling best dpt jumpa cinta monyet lama.. hahahahahha lawak2.

payarumput21 berkata...

Salam eija28...

Sekolah Dato Dol Said di Alor Gajah..

Click je kat calender tu.. dia akan terus link ke kalender tu..

Selamat mencuba :)

payarumput21 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
hady berkata...

hehehe

ibu, ibu tau tak, masa umur saya 14tahun, saya di tingkatan dua, saya kena masuk kelas Elite - seluruh budak budak dibahagikan ikut grade, konon nya kelas saya ni kelas ter'besh' la... just like sarah, almost all NERD. masa rehat BACA BUKU, walhal awal semester!!! cikgu tak masuk kelas, semua orang BACA BUKU!! dan hasilnya, saya dapat nombor 33 (biasa sejak darjah satu sampai tingkatan satu, mesti dapat nombor 5 ke bawah).. haha, teruk tertekan masa tu.. harap2 sarah xtertekan..

(alamak, panjang macam blog saya plak, sori.. hehe)

Grow2g3th3r berkata...

hehehe... macam ni lah peranan seorang ibu kan..menjadi PENDENGAR YANG SETIA....

payarumput21 berkata...

Salam Wati..

Hmmm.. super duper duper senior...

:)

DrSam berkata...

salam,

like to listen to what the kids have to say.

Been moving and changing schools like changing my school uniforms when I was in my younger days. from standard 1 to 6, I've been to 5 different schools. But it was fun.

payarumput21 berkata...

Salam..

Shiela.. Best ek time sekolah.. part cinta monyet tu.. hehehe.. memang mcm monyet.. (talking bout diri sendiri..)


Hady.. Memang betul tu.. ada sekali time akak darjah lima.. protes.. tak suka tukar kelas.. exam saja je tak jawab.. dapat no. corot..
And bila turun kelas.. bahagianya.. lepas tu.. all out.. ha ha ha..

Hope Sarah tak jadi mcm kita.. still.. should congratulate diri sendiri.. WE SURVIVE :)

(ehem.. now.. jawapan pun dah ikut mcm entry baru.. berjela.. )

payarumput21 berkata...

Salam Dla..

Hmmmm.. selagi bebudak nak bercerita baik di dengar.. at least kita tau suara hati dia.. at least kita tau dia trust kita untuk mendengar.. at least kita tau.. communication still ongoing.. at least kita tau.. pendapat kita.. juga diambil kira..
:)

Teringat kecik2.. apa pun tak berani nak bagitau mak.. rules no. one to remember in my house when i was growing up..

"Only speaks when you are spoken to.."

payarumput21 berkata...

Salam DrSam...

Yessss.. those were the days.. glad to know that I was not the only one that have this "nomad" growing up years.. :)

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter