Selasa, 3 Mac 2009

:( Keupayaan Ku Terbatas ~ Myself & Operation


The first thing I noticed after the operation took place was my hand and the whole arm feels good.. NO NUMBNESS AT ALL.. Alhamdulillah... However.. off goes the numbness.. hey!!! welcome pain :(


THIS IS NOT MY HAND!! photo taken from Watie's blog





To be honest with.. I don't really know if whatever shown in the photo, was really done to me.. Thinking back.. instead of having only my hand.. I believe so this was why I was put under general anaesthetic.. Thanks Watie for posting this on your blogpage tooshabby.blogspot.com/2009/02/carpal-syndrome.html ., I wouldn't have any faintest idea if it wasn't for this... and.. jgn marah yea.. kita re-post photo dari blog awak..




AGAIN.. NOT MY HAND



Sejak kecil, aku orangnya sangat2 independent.. lahir dari keluarga susah, anak kedua dari 6 org adik beradik.. Mempunyai ibu bapa yang merasakan anak perempuan hanya layak di dapur.. aku puas bersaing dgn arwah abang dalam setiap perkara.. where at the end.. I am acepting the fact.. things are not going to change.. this is just how things are going to be like till end of time for me :( huhuhu..



AGAIN AND AGAIN... THIS IS NOT MY HAND....


Terasa payahnya bila segala2nya yang perlu di buat.. memerlukan bantuan org lain.. The first week passed by dengan aku kerap rasa patah semangat... Dalam sehari.. aku cuma makan antara 2 - 3 sudu saja makanan yang mak sediakan.. bukan sebab masakan yang di masak tak sedap.. but mainly because I am using my left hand.. and it was extremly difficult..



Hati jadi sedih sgt2 bila Sarah kata, "Kakak suap ibu nak?.." bila melihat aku berhenti makan.. begitu jugak Aiman bila memujuk, "Nanti ibu lapar kalau tak makan..". "Ibu nak minum tak?", kata2 dari adik tiap kali balik sekolah.. Bottom line is.. guna tangan kiri when having the right to support.. is not the same when you only have the left for everything.. Ever wonder why GOD created things in pair?.. Hmmmm...



THIS IS HOW MY HAND LOOKS LIKE AFTER THE BANDAGE WAS OFF



Apa2 pun.. bila berada dalam keadaan yang serba kekurangan mcm nie.. banyak mengajar aku.. SABAR itu penting.. sebab tu lah.. SABAR tu di letakkan sebagai sebahagian daripada iman.. tahu dan faham adalah dua perkara yang berbeza.. lebih2 lagi bila melaluinya sendiri dgn cara yg sebegini..


Hati ni melonjak2 nak update dan menjawab all the comments dari teman2 di luar sana.. but.. apakan daya.. keupayaan ku terbatas..




P/S - To those who ever created painkillers... I salute you.. hahaha..

16 ulasan:

.:dura:. berkata...

kak..ngeri nyer tgk pic operation tu...uhuhu... pitam2...

catz_mafia berkata...

Payarumput,
Ngeri2.. xbleh tgok.. (even diri sendiri dah pernah kena operate sebelum ni).. still remember kiraan 5,4,3,2,1 tu.. seram..

Harap awak jga diri baik2 k. rehat la byk2. Biar betul2 sembuh k..

From your friend,
catz..

Ummibatrisya berkata...

takutnya tengok gambar-gambar itu :)

mak cik ummi pun pernah buat operation ini,

semoga cepat sembuh, banyak bersabar dan berehat ye :)

payarumput21 berkata...

Salam Dura..

Memang ngeri Dura.. akak pun rasa tak sanggup nak mengoknya..

Mujur doc bagi pengsan.. Tara kalu, boleh phobia asik terkenang2..

:)

payarumput21 berkata...

Salam CM..

Kita selalu singgah blog awak.. hehe.. but tak tinggal jejak..

Ngeri kan??.. Untung lagi ada recollection memory even cuma countdown..

Saya.. satu apa pn tak ingat.. last part was.. bila tgn pasang drip.. tu je..

Bosan sungguh bila cuti sakit cam nih.. Betul2 dugaan tuhan..

payarumput21 berkata...

Salam Ummi..

First nengok gambar2 tu kat blog Watie.. rasa mcm tak lalu makan.. ngeri teramat..

Lama tak masa yg makcik Ummi amek before dia boleh guna tangan?

Rasa susah hati sgt2 bila semuanya nak mengharap orang buat utk kita..

DrSam berkata...

alhamdulillah, nampaknya proses pembedahan berjalan dgn lancar. Time will heal and you just need to get plenty of rest now.

memang Allah akan mengankat darjat orang yang sentiasa sabar.

payarumput21 berkata...

Salam DS.

Terimakasih..

Teruja sgt hati nie utk join get-together tu.. but.. keadaan tak mengizinkan.. perhaps some other time..

Hope that all will have lots of fun..

And.. thanks again for all the doa, well wishes.. and moral support..

:)

saya berkata...

harap cepat sembuh ye... mcm ni kene prektis guna tangan kiri juga. hehhehe...

mother of two berkata...

salam kak,
semoga cepat sembuh dan boleh bekerja semula.. happy tgk akak terjojol balik dalam bog comot sy tu... take care ya...

wati berkata...

Sedih i bila baca blog u .... banyakkan bersabar ya..dan jangan lupa lepas nie...buat senaman tangan selalu k.

payarumput21 berkata...

Salam CikSaya..

Betul2.. betul2.. kena practise..
Rangsang otak kanan..

Saya mmg boleh guna tgn kiri utk menulis.. but tak pernah umur hidup guna utk aktiviti lain.. susah oooooo.. :)

payarumput21 berkata...

Salam Shiela..

Hehe.. ikut ati nak buat mcm2.. but.. kemampuan tak de..

Nice to be back.. walaupun slowwww..

:)

payarumput21 berkata...

Salam Wati...

Rinduuu kat you. Terima kasih banyak2.. :)

Nak genggam pun tak boleh.. even nak angkat sehelai kertas pun mcm nak keluar air mata.. but.. its getting better.. bengkak tgn pun dah kurang.. :)

Jahit pun dah kering.. tgn pun dah boleh kena air.. Insya Allah.. soon boleh buat senaman tgn pulak..

hady berkata...

oh gosh
ingatkan memang tangan akak masa mula mula tengok tu
dah terkejut jugak lah

apa apa pun
alhamdulillah semuanya selamat
safe and sound kan

everything sure ada hikmah
at least akak tau
anak akak sayang akak
:p

payarumput21 berkata...

Salam Hady..

Akak pun rasa tak sanggup nak nengok.. rasa ngilu je perasaan (?) haha..

Alhamdulillah.. anak2 sayang.. akak pun sayang mereka.. :)

Not to worry.. I'm ok now.. in fact.. asik lapar je.. hehehe..

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter