Ahad, 22 Mac 2009

Manisnya Sebuah Pengorbanan..

Kak Sal merupakan seorang ibu tunggal kepada 5 orang anak.. Aku kenal Kak Sal ni sebab dia lah yg banyak tolong aku.. menjadi pengasuh.. menjaga anak2 aku satu masa dulu..

Cerita Kak Sal aku kira memang sungguh sedih.. Kak Sal ditinggalkan suami.. gara2 pembantu rumah dari seberang.. Apa2 pun aku bukan lah untuk bercerita pasal kepincangan rumahtangga orang.. diri aku sendiri pun tunggang langgang.. tak perlulah aku nak menyibuk hal orang..

Sedihnya cerita Kak Sal ni sebab.. ditinggalkan suami begitu saja.. tanpa nafkah untuk anak2nya yg ketika itu semuanya masih kecil.. Siang hari Kak Sal menjaga anak2 jiran.. Malam hari, Kak Sal mengambil upah mencuci pinggan mangkuk di kedai makan.. Tak cukup itu.. balik dari mencuci pinggan mangkuk.. Kak Sal akan buat kuih hingga lewat malam untuk dijual pada esok pagi.. Macam tu lah Kak Sal setiap hari untuk meneruskan hidup diri sendiri dan anak2..

Ada pernah satu ketika.. cuma ada seekor ikan saja yang hendak di beri makan pada 5 mulut kecil.. Kak Sal hancurkan ikan tu dan masak lemak cili api.. Bila ditanya.. jawabnya, "ikan tu ada tulang.. mama tak nak anak mama tercekik tulang.." Aku jadi sedih sangat2 bila tau apa yang Kak Sal buat..

Along masuk universiti.. Kak Sal masih lagi bertahan.. Angah.. yang baru lepas SPM.. batalkan niat nak sambung belajar.. alasannya.. "Mama susah.. Angah tak sampai hati nak susahkan mama.. Angah nak kerja.. bantu mama" yang memang kebetulan ketika tu ada kerja kosong di tempat kerja aku.. dan memang rezeki Angah yang di tentukan tuhan.. bekerjalah Angah..

Pesan aku pada Angah.. "Satu je Cik Isma nak Angah ingat.. kerja betul2.. and yang penting sangat2.. Angah jangan sekali2 lupa Mama.. susah payah Mama.. ingat adik2.." and Angah cuma senyum angguk.. Sememangnya Angah anak yang baik..

Guess what?.. Angah tak pernah lupa pesan Cik Isma.. Dalam usia semuda 26 tahun.. Angah sekarang ni dah jadi Manager.. Angah dah 2 tahun di Australia.. Bekerja dengan syarikat international.. Alhamdulillah...

Along dah lama grad.. Kak Chik pun dah hampir habis belajar di universiti.. Ieka baru lepas SPM.. semua Angah yang bantu.. Kak Sal dah beberapa kali Angah bawak bercuti keluar negara.. and.. bulan July nie.. khabarnya.. Angah akan menetap di UK pulak..

Hanya Allah saja yang tau cerita airmata Kak Sal membesarkan anak2..


p/s - Kata Angah dalam email yang dihantar pada aku semalam.. "Cik isma bagi la kat abgah resume. Abgah test sangkut sangkut kan. Hehe" Buat hati aku rasa sayu.. teringat hari aku hantar dia pi interview.. 7 tahun lalu.. dalam hujan lebat.. ribut.. Angah basah kuyup.. lencun (**ehem.. faham ke makna lencun?**) and petang tu.. wallet Angah pulak hilang.. Dugaan sungguh..
Teringat kata Kak Sal pada aku satu petang.. "Abgah kata.. nak belanja Cik Isma makan satay first gaji nie.."

22 ulasan:

Hanisumayyah berkata...

sedih citer kak sal ni....boleh dicalonkan tokoh ibu mithali tu...

Ummibatrisya berkata...

sedih pulak!

pengorbanan dia dah terbalas :)

Mya berkata...

huhu.. sedihh la! :(

saya berkata...

hello cik payarumput..dah sihat sepenuhnya ke?

mother of two berkata...

alhamdullilah.. mmg begitulah erti pengorbanan.. hukum karma tidak selalunya kita sentiasa di bawah.
BTW tangan akak dah sihat? dah boleh ketuk keyboard..:)

jane berkata...

beb, tergenang airmata.

wati berkata...

sedihnya....

DrSam berkata...

berkorban apa saja...

catz_mafia berkata...

Kak Isma,
Tentu anak-anaknya bangga punya ibu begitu kan?

Mamasyaza berkata...

assalamualaikum kak isma,sy pun secretary gak tp kat uum. baru blajar memblog. kalo sudi intai le blog sy. sedih baca cerita akak. ibu mmg cam tu..sanggup berkorban apa saja utk anak2. sedih gilerrrrrr

catz_mafia berkata...

Kak Isma,
Salam.. lamanya akak tak on blog. sakit lagi? Jaga diri akak baik2 tau..

SORA berkata...

Huk3~i like ur blog..can i be ur follower?its nice to read ur blog
keep it up :)

jane berkata...

dear....

lamanya x ada entry. x sehat lagi ? take k ya!! muAHHHHHHHHHH!!!

buaya berkata...

salam..
dijemput ke blog sy yer..

http://www.buaya-merah.blogspot.com/

hady berkata...

salam akak
wah, lama x update blog
blog saya pun dah tank singgah?

huhuhu

invitation kahwin ke?
tahniah!!!!!!
ini email saya
andi_arshad@yahoo.com
selamat berbulan madu!!

mother of two berkata...

salam.. kak,
lamanya akak hilang... tak sihat ker?

payarumput21 berkata...

Salam semua..

Wa, Ummi, Mya, Cik Saya, Shiela, Jane, Wati, Dr Sam, Ana..

Memang sedih cerita Kak Sal nie.. but.. kecekalan Kak Sal.. buat hati kita sentiasa insaf.. mudah2an.. segala2nya akan terus baik buat Kak Sal dan anak2nya..

Sama2 kita doakan yea...

payarumput21 berkata...

Mamasyaza, Salam..

Terima Kasih sudi bertandang.. Insya Allah.. akan sampai kita ke "rumah" Mama jugak nanti..

Salam kenal

:)

payarumput21 berkata...

Sora..

Thanks.. kalau sudi.. i sepuluh kali suka.. :)

Salam kenal.. nanti kita link Sora eh..

payarumput21 berkata...

Salam Jane..

Sakit Jiwa.. huhuhu...

:(

payarumput21 berkata...

Salam Buaya..

Hehehe.. ganasnya bunyi!!

Salam kenal.. nanti kita singgah.. and.. terima kasih sudi bertandang..

:)

payarumput21 berkata...

Salam..

Hady: Tungggguuuuuu... ;p


Shiela: Ke mana menghilang? bulan.. bintang.. atas pucuk kayu ara....
**sorry.. jiwa kacau.. huhuhu..**


and.. thank you.. :)

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter