Ahad, 26 April 2009

Sperma tu apa buuu...



While driving the car the other day.. a sudden question from Danial..

DanialKata: Ibu.. Sperma tu apa??

AkuKata: **huh!! blur..** Apa dik? tak dengar soalan adik?
(tanya aku semula utk memastikan benarkah perkataan "SPERMA" yang baru di sebut..)

DanialKata: SPERMAAAA.. Sperma tu apa bu?

AkuKata: **huh!! mcm tak percaya..**
How to spell sayang??
(again nak memastikan betul ke dia sebut SPERMA)

DanialKata: S P E R M A... adik tak faham maksud dia la bu..

AkuKata: ayat dia? macam mana?.. kenapa adik tanya pulak??

DanialKata: Takkkk... semalam tu.. cerita cina tu.. yang kita tengok malam tu.. adik tak faham la.. apa maksud dia SPERMA.. kenapa dia jual SPERMA dia utk dapat RM300.. SPERMA tu apa..???!!! Tak faham la..


Hohohoho.... *dalam hati..* jawab bu.. jawabbbbbbb.... hiksss..


:-o



17 ulasan:

SORA berkata...

HAhahaahaha....ni ape kes ni
ades...
kalau la hambe,mmg takkan dijawab soklan tu ajak dak tu main game lagi best
hahahah

mamasyaza berkata...

fushhhh...nak jawab cam mana tu...susah tu nak mengxplain

Hijrah1429 berkata...

Suh dia tengok dictionary jer kot? ataupun google kat internet..hahahahaaa... camni yg kena beli ensaiklopedia ni..sonang citer...

jane berkata...

salam is,

ni baru best nak pikir camana nak jawab ek ?

payarumput21 berkata...

Salam Sora..

Huhuhu.. kita tunggu edisi jawapan ibu pulak k..

;p

payarumput21 berkata...

Salam MS

Kelu jugak bila disedari.. perkataan tu memang SPERMA..

Puas fikir..

payarumput21 berkata...

Salam Wa..

Bagus.. bagus idea tu.. But bebudak ni.. ada ensaiklopedia kat umah.. dictionary tebal2.. pun ada.. cumanya.. nak dengar dari mulut kita jugak...

haha..

payarumput21 berkata...

Salam Jane..

Sis.. fikir sis.. fikir.. jangan tak fikir..

Soalan yang bagus untuk cikgu2 nih.. :)

Masuk dalam kategori Kemahiran hidup nih!

hady berkata...

teruskan perjalanan....

tiba tiba tekan brek mengejut!

danial berkata "eh kenapa, kenapa bu???"

ibu menjawab "oh, anjing melintas!"

si danial terus terlupa soalan asal dia....


hahahaha, brilliant tak?

DrSam berkata...

bagi masyarakat kita, biasanya soalan sebegitu selalunya cuba dielakkan. Mungkin suatu yang taboo membincangkan hal-hal seksual pada anak. 'Up-bringing' dari ibubapa kita pun boleh jadi juga.

Pendapat saya 'curiosity' anak-anak perlu ditanganni dengan sebaiknya. Agar tidak terbantuk proses pembelajaran mereka. Anak-anak sekarang banyak pendedahan dan lebih pintar.

Samada kita terangkan sendiri dengan analogi yang ringkas atau paling senang gunakan bahan seperti ensaiklopedia atau rujukan lain. Anak-anak pasti seronok dan teruja apabila persoalan mereka terjawab.

syabas Danial, kamu dari SPERMA yang hebat!

.:dura:. berkata...

hehe~~
dan jawapan nya ialah..........
selepas iklan sabun baju ni...

grow2g3th3r berkata...

adus.. kalau anak dla tanya soalan yang macam ni.. dla pun jadik haru.... tak jawab, takut menganggu development stage,.. kalau jawab,... takut dorang over tanya... emmm kat sinilah kena guna communication skill.. heheheh...

catz_mafia berkata...

Kak Isma,
Susah juga nak jawab soalan ni.. tapi kalau soalan tu ditanyakan pada Ana sebagai guru - bantuan dari segi gambarajah tu lebih membantu..

~~@lyci@~~ berkata...

alamak, camne nak jawab nih..
kalau anak alycia tanye pun pening gak nak jawab... budak2 skrg mmg bijak & berani lahh..

Ummibatrisya berkata...

setiap soalan kena ada jawapan

ummi pasti akan jawab walau dalam hati, aduhai nape kena jawab soalan ini ye

budak-budak memang suka nak tahu benda baru :)

Mat Gebu berkata...

Memang susah nak xplain, kalau tak iya2..Lagi lah bagi org2 kita benda seks ni kan taboo...Anak buat mat pun pernah juga bertanya..dia baca kat paper dan terus tanya kita---> "seks" tu apa..kita buat2 tak dengar, dia pi tanya lagi, siap eja pulak tu dengan kuatnya "S.E.K.S tu apaaaa????"...adehhh bengang pakcik!!!!!

payarumput21 berkata...

Salam..

Hady.. tekan brek eh.. takpe.. lenkali boleh cuba trick tu..


DrSam.. absolutely rite.. setuju 100%


Dura... ala.. banyak iklan la.. sampai soklan pun dah lupa.. huhuhu..


Dla.. betul tu.. tak jawab salah.. jawab pun serba salah.. ayat kena baik.. makna kena jelas.. jangan makin diterang.. makin tak faham.. hahaha..


Ana.. memang betul.. alat pandang dengar sangat2 berguna.. lebih2 lagi bila soalan yang sangat2 cepu emas macam nie..


Alycia.. tungggguuuuu.. giliran ana akan sampai.. ;p


Mat Gebu.. betul tu Mattt.. buat tak dengar.. soalan dia makin kuat diulang.. nak jawab.. jadi serba tak kena nak susun ayat.. Kekadang tu terfikir.. patutla mak dulu selalu suruh pi tido.. susah rupanya nak jawab.. :)

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter