Jumaat, 28 Ogos 2009

Misi Sayur Keladi...

Gambar hiasan aka... gambar orang lain... bukan gambar sebenar.. atau.. bukan gambar keladi masak asam yang makcik bazar ramadhan jual semalam..


Aku tersangat teringin makan sayur batang keladi masak asam.. Kalau di Alor Setar dulu.. Tiap2 hari tak jemu aku beli.. buat berbuka puasa.. hmmmmm... bestnye... terasa2 kat tekak.. sedapnyeeeee...

Kat Melaka nie.. dah masuk 3 tahun... tak pernah lagi aku jumpa sayur batang keladi masak asam.. HAK MACAM DI ALOQ STAQ... Sayur keladi kat Aloq Staq ada rasa asam.. ada isi ikan.. ada lada hitam.. ada bunga kantan.. ada daun kesom.. ada... ada.. ada.. ada.. macam2 ada lah! But then again.. of course lah.. nama pun sayur keladi Melaka.. mestilah masak cara orang Melaka.. huhu...

Seingat aku.. dari kecik.. sampai la anak dah 3 nie.. mak aku tak pernah masak sayur keladi.. alasan yang biasa aku dengar.. "ishhh... tak berani la nak masak!! Sayur tu.. kalau tak pandai masak.. nanti gatal.." and itulah kisahnya sayur keladi kat dalam rumah aku...

Untuk semua kat luar sana tu... aku tau (** well.. in principle..**) macam mana nak masak sayur keladi nie.. just that.. kata2 mak aku "Sayur tu.. kalau tak pandai masak.. nanti gatal.." selalu buat aku batalkan niat..

Semalam.. hati aku tersangat la gumbiranya.. bila terpandang sayur keladi kat satu gerai di bazar ramadhan.. dan.. dengan hati yang pernuh bunga.. aku pun "kak.. bagi RM2.." and kakak tu dengan penuh hati2 mengira batang keladi sambil memasukkan dalam plastic.. huhu..

Untuk perhatian teman2.. hari ini adalah hari pertama ever aku menjejakkan kaki ke bazar ramadhan.. kerana kebiasaannya aku akan masak dirumah... (**ya.. diulangi.. aku masak..**) walau cuma lauk campak2.. sebab.. aku kira.. itu adalah lebih selamat.. baik dari segi kebersihan.. dan juga.. ehem.. aiman makan banyak.. kalau beli.. tak cukup..

Berbalik kepada kisah sayur keladi.. dengan penuh rasa tidak sabar aku menunggu waktu berbuka.. and penantian akhirnya.. berakhir..

Dengan penuh semangat.. aku pun menyuap nasi bersama sayur keladi.. (** hehe.. terasa macam "ikan kaloi" pulak time tu.. makan nasi bersama sayur keladi**).. tapi sedihnya bila harapan yang setinggi gunung.. tak sampai.. kuah rasa macam air masak je.. asam pun tak rasa langsung.. **sedih.. sedih..**

So.. moral of the story.. kena masak sendiri jugak.. Waaaaaaaaa!!!!!!


8 ulasan:

MiSS wiSta berkata...

wah.... sedih sungguh kisah ni... sy bace sampai menitiskan airmata (tipu.. tipu.. tipu)...

Akak masak sendiri je la... Akak masak lagi sedap (betul.. betul.. betul) :-)

payarumput21 berkata...

Salam Wie..

Tu la pasal.. memang pun nak masak sendiri.. tapi.. bimbang keladi tu nanti tak sempurna.. gatal..

huhu..

mother of two berkata...

kak isma,
join kelab sy nie... ekekekkeke

a kl citizen berkata...

tak patut betoi orang yang menjual tu ya...

saya tak pernah rasa masak keladi Alor Star tu...
tapi yang macam masakan melaka tu biasa...dan salah satu makanan kegemaran

Ummi batrisya dan damya berkata...

alahai kesiannya

selalunya kat market dah ada yang di potong yang dijual

balik, rebus dulu, buang air dia,

then masukkan cili yang telah di blend dengan bawang dan belacan, masukkan air yang bersih dan masukkan daun kesum, asam keping dan letak seekor ikan kembung, rebus sampai mendidih :)

sedap :)

payarumput21 berkata...

Salam...

Shiela: Tu la.. nanti akak submit borang jadi ahli..

Yuran dan lain2 lagi kira kemudian.. ;p




A Kl Citizen: Tu yang rasa terkilan sangat.. but then again.. orang berniaga.. adat la tu..

Bukan kata keladi masak asam kat Melaka tak sedap.. tapi dulu start rasa time dok di Aloq Staq.. tekak dah tune taste sana :)



Ummi: Wah.. siap dapat resepi lagi.. hehehe.. makaseh..

Insya Allah.. akan diberanikan hati ini untuk memasak..

eija28 berkata...

feberet eija tu kak....

payarumput21 berkata...

Salam Eija..

Memang sedap kan.. Nantilah.. bila senang2 kena cuba jugak buat sendiri..

Resepi pun ummi dah bagi ;-p

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter