Rabu, 28 April 2010

Karangan hari ini..


Hmmmm... apa nak cerita ek?? Slow betul masa berjalan... Dah masuk 1 bulan aku mengadap rumah.. Jadi bibik, jadi driver, jadi messenger and apa2 je lah.. Kepala pun dah naik pening.. dah habis semua ilmu resepi masakan yang terlintas dalam kepala aku letak atas meja.. hehehe.. and bila dah habis2 boring.. masak campak2 je.. itu pun abissss.. kakak pun la.. hari2 bawak bekal pi sekolah.. sampaikan kengkawan eh naik heran.. rajin la pulak ibu si Nur Sara Jasmin ni masak.. hahaha..

En.Amat dah makin bulat.. Danial dah makin bulat.. Aiman toksah cakap la.. makan memang sokmo banyak.. Sara pun sama.. but.. aku la pulak yang makin melidi.. **hahaha.. statement tak boleh belah.. and yaaaa.. sila lah muntah kalau terasa nak muntah....**

Semalam, last day En.Ayah di Malaysia, hari ni dah pun terbang.. flight pagi ni dari TRG ~ KLIA ~ DUBAI.. En.Ayah akan mulakan tugas baru di Abu Dhabi.. Perhaps lepas 6 bulan baru balik Malaysia cuti.. agaknye lah.. tak pulak dia cakap.. and makcik pun tak la pulak menanya.. Sepanjang2 di Malaysia... ada lebih 4 kali En.Ayah bercuti dengan budak2.. Tentu dia akan rindu dengan budak2.. and tentu2.. budak2 pun akan rindu kat dia.. Semoga dipermudahkan segala urusan.. Insya Allah.. Aminnnn..

Aku??? dah nak mula mencari kerja.. dah penat dok rumah.. jadi manager kat dapur.. Sesungguhnya.. dari dulu.. aku cukup kagum dengan mereka2 yang sejenis dengan aku.. yang mampu betah dok di rumah.. mengurus rumah.. mengurus anak2.. dari pagi sampai petang.. sambung pulak malam tanpa henti.. or kalau senang cerita.. FIRST IN.. LAST OUT.. Kerjaya **kalau boleh disebut kerjaya lah..** yang memerlukan tahap kesabaran yang sangat tinggi.. dengan gaji yang sangat2 minimum **hohoho.. ada gaji ke??? banyak orang lebih rela bagi gaji kat bibik.. tapi sayang duit nak bagi kat isteri.. sungguh irony..**, kadang2 bila dah penat... banyak pulak la suara2 sumbang yang komplen.. not to mention under appreciated.. and.. ibu2.. isteri2 yang sangat2 dedikasi nih.. walau selalu membebel.. **ya puan2.. diulangi membebel..** masih lagi dengan penuh rasa tanggungjawab.. buat kerja.. day in.. day out.. Nampak pada zahirnya saja mudah.. banyak rileks.. in reality.. sangat2 lah meletihkan.. apatah lagi bagi mereka yang mempunyai anak2 yang masih lagi kecik2.. **hahahaha.. anak2 makcik yang dah besar2 tu pun makcik letih.. kalau kecik lagilah pulak kannnn..**

Tu tak masuk bab pet lagi.. kucing ke.. arnab ke.. hamster ke.. adoilaaaa... boleh pitam dibuatnye.. nak bela.. terlonjak2 nak bela.. part bersihkan.. bagi makan.. cuci bagai.. semua pass kat ibuuuu... **hahaha.. ni semua kengkawan makcik yang kata nih.. bukan makcik yang kata eh.. makcik cuma sampaikan je..**

Pernah seorang teman yang sama2 belajar kat ITM dulu.. yang dah bertahun2 tak aku jumpa menjawab dengan rendah hati bila ditanya.. "Yan?? dah tak kerja Is.. dok rumah je.. jaga anak2..".. Dan aku kata.. "Dok rumah tak kerja???... Haihhh.. dok rumah la paling banyak kerja.. sapa kata dok rumah tak kerja.. memang bohong.." and kami sama2 ketawa.. Memang bohong kalau kata DOK RUMAH TAK KERJA.. dan sambung aku.. "Banyak pahala tau dok rumah.. mengurus makan minum suami dan anak2.." buat teman aku tersenyum.. untuk ibu2 di luar sana.. walau masih jauh lagi harinya.. SELAMAT MENYAMBUT HARI IBU.. in advance.. aku amat2 mangagumi kalian semua.. **hahaha.. topik hari ibu la pulak..**

Ringkasnya **macam karangan budak sekolah la pulak...**

... A 24 hours work.. with no public holiday.. no annual leave.. no minimum wages.. lots and lots of complaints.. most of the time, under appreciated.. yet.. resignation is impossible.. I SALUTE YOU ALL!!.. :))


p/s - pada bapak2 yang diluar sana... ini bukan entry nak komplen ehhhhh... nanti time HARI BAPA.. we all puji2 you all pulakkkk... jangan serikkk... tataaaa...




5 ulasan:

MAMA 2 FIRNASYA berkata...

U R RITE IS, DUDUK RUMAH LAGI BYK KERJA TAU...

SELAMAT HARI IBU IN ADVANCE JUGA TO U IZ!!

Ummi batrisya dan damya berkata...

betul tu is, ummi pernah tak kerja 2 tahun, dok rumah jaga anak dan buat kerja rumah, tak tahan, tak tahan, dok rumah le paling banyak keje yang nak kena buat

kat opis boleh jugak relax2 sembang dengan kawan dan lunch dengan kawan-kawan

tapi semuanya tu pahala kalau kita buat dengan ikhlas, rebutlah peluang selagi ada kan is

happy mother day to you too :)

payarumput21 berkata...

Salam...

Jas => Dah tak larat sangat2 nih... Cam mana la u boleh ek.. Respect you sangat2.. haha..:)



Ummi => Kalau kat office... kerja cuma lite2 je.. tak de la nak sampai mop lantai.. cuci tu.. cuci ini.. kat rumah.. semua one man show.. huhu

fana berkata...

selamat hari ibu buat insan-insan bergelar ibu. tak sabar rasanya nak bergelar ibu hehe

payarumput21 berkata...

Salam fana,

Thanks for the wishh.. I am sure.. your turn will be soon.. InsyaAllah.. :))

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter