Khamis, 6 Mei 2010

You'll always be remembered.. RIP


"I'll be off to do some errands.. I'll be in slightly after 1pm.. anything call my mobile.. see you after lunch." dan aku pun cuma angguk.. hari ni last day kann.. so tentu2 nya sibuk banyak yang nak buat..

He came back to the office with lots of things on his hand.. rushing terus masuk office.. aku cuma pandang dengan ekor mata je.. maleh nak kacau.. and tengah aku sibuk siapkan handover report.. tetiba Dave datang dan duduk atas meja aku.. aku stop buat kerja and pusing tengok dia.. and.. there it is.. he put satu pasu beserta pokok orkid dengan bunga sekali atas meja.. buat aku berkata dalam hati.. "pokok betul ke plastik nih??"


the orchid.. after 1 month.. cantik kan??

"I really don't know what to give you as a thank you gift.. I hope you like orchids.. I'm not sure how it is in Malaysia but.. in the UK.. it is very hard to grow this plant.."

" ehemmm.. pokok betul ke???" Kata aku dalam hati lagi.. "tak pernah umur hidup aku bela pokok.. orkid lak tu.. nampak gaya.. tinggal pasu je la ni nanti.. " aku tengok muka Dave.. and yang keluar dari mulut aku.. "you shouldn't have.. thanks, its lovely.. thank you.." almost speechless..
**Ya lah.. sapa nak sangka bila dia pergi.. kena jaga pokok orkid la pulak kannnn.. kat rumah tu.. mana ada pokok bunga.. yang banyak tanam pun.. cuma lalang je..***


Dave...


But.. 2 weeks after he left Malaysia.. I've received a text saying "... Dave Stubbs has passed away on Sunday, 4th.... I am so sorry.. "

Segala2nya melintas kat depan mata aku.. he was a kind man.. a very good boss.. and a good friend.. teringat all the conversation we had the day before he left.. lama dia bersembang dengan aku..
"I'll be very2 busy later today.... I might not have the chance to say this later.. thank you for all you help.. bla.. bla.. bla.. who knows.. we'll be working together again in the next project.. "

Dah sebulan segala2nya berlalu.. dan baru hari ni aku ada keberanian dalam hati untuk bercerita tentangnya.. And sehingga hari ini.. each time looking at the orchid.. terasa sedih dalam hati.. teringat his wife, Katy..

David L Stubbs.. you'll always be remembered.. RIP.


8 ulasan:

MAMASYAZA berkata...

dia kasi akak orkid tu soh akak jaga n sentiasa ingatkan dia, sedihkan

a kl citizen berkata...

sedihnya ya...
memang akan selalu terkenang kalau dapat hadiah macam tu..
harap2 okid tu dapat hidup subur

payarumput21 berkata...

MamaSyaza, memang sedihpun tiap kali nengok orkid tu.. terbayang2 muka dia happy sangat time bagi bunga tu kat akak..

payarumput21 berkata...

AKC => apa tak terkenangnye.. dia baik sangat.. 2 tahun kerja ngan dia.. tak pernah sekali pun dia tinggi suara atau marah2..

harap2 la jugak okid tu hidup subur..

DrSam berkata...

yang baik selalunya akan kekal lekat dalam ingatan.

Ummi batrisya dan damya berkata...

sedihlah pulak,

mesti macam tu kan, orang yang baik, orang yang nak meninggal mesti tinggalkan sesuatu bagi orang ingat :(

payarumput21 berkata...

Salam..

DrSam: sememangnya sentiasa dihati.. :)


Ummi: sedih.. :((

fana berkata...

kak jgn sdih2 tau hepi mothers day ye

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter