Rabu, 2 Februari 2011

ECV @ 08:00am, 03-02-2011

Salam Semua...

Kebelakangan ni tak tau nak tulis apa.. banyak sangat yg nak ditulis.. sampai tak tau mana satu nak keluar... Due date dah semakin dekat.. but baby still in breech presentation.. huhu cedey..

Last visit had dgn doctor kat Hospital Penawar, "You're now at 37weeks.. and baby still in breech presentation.. Like I've explained last week.. you are to make decision by today.. and confirm of what you want to do next.. 1. To just have the breech baby at full term... 2. Do the manual turning and once the baby is head down, we will induce you immediately for labor.. or 3. Straight for the C-sect...."

Buat aku betul2 pening kepala.. Why? because all options that was given to me will have its own so call complications.. which later leads to C-Sect... and me and En.Amat dah penat berfikir.. En.Amat lagilah.. langsung tak tau nak buat mcm mana... and aku pulak.. amat2 rimas dgn kengkawan En.Amat yg rasa semunya dah ada pengalaman yg sgt banyak berdepan dgn masaalah bila wife nak bersalin... juga dgn khidmat nasihat percuma yg tak putus2 dicurahkan pd En.Amat...

Maaf la ye.. klu ada yg rasa aku sombong.. but my moods nowadays is ruled by hormone 100%... and klu setakat anak baru sorang.. and umur pulak tak berapa tahun jagung... wife pulak semanjang kena tinggal time pregnant.. and cuma jumpa isteri time anak dah kuar.. tak payahlah nak bagi nasihat bagai.. suruh jumpa bidan gitu gini.. and maaf lah ye jugak pada mokcik bidan.. bukan saya tak percaya pada kebolehan serta kepakaran mokcik.. tapi.. baby dah 37minggu... berat baby from last visit is 3.2kg.. air ketuban pun dah semakin kurang.. nak suruh mokcik bidan pusingkan ke? Alang yg buat kat hospital dgn doktor and segala scanner, utk monitor takut2 baby tersangkut tali pusat ke.. ketuban tetiba pecah ke.. or placenta tetiba detached dari dinding rahim pun aku dah kira takutttt... inikan pula mokcik yg tak de segala peralatan canggih manggih tu..

Apa2 pun aku akur.. semuanya dah diatur oleh Nya.. dan aku sebagai hamba.. redha dgn segala keadaan.. Takut? Memang aku takut... tak dapat aku bayangkan perut aku dihiris lapis demi lapis.. tapi.. kalau itu yg dah disuratkan Allah.. aku akan terima dgn hati yg terbuka.. InsyaAllah...

BUAT TEMAN2 DILUAR SANA... MINTAK AMPUN DAN MAAF DARI HUJUNG RAMBUT SAMPAI HUJUNG KAKI.. MAAF BANYAK2 YE...

Esok doctor akan buat "external cephalic version" aka ECV ~ manual turning of baby on me.. Semoga Allah permudahkan bagi aku juga bayi dalam kandungan aku kelak segala pintu kesulitan dalam baraqah.. InsyaAllah... Aminn..




2 ulasan:

♥MAMASYAZA♥ berkata...

setuju sgt tu akak, jgn le memandai pusing baby tu kat mak bidan, bahaya tu kak, kang jadi apa2 susah laks. g je kat spital, biar yang pakar buat, apa2 jadik senang.
dear akak, semoga semuanya selamat

payarumput21 berkata...

Salam Sue..

Makaseh.. kannn.. at least kat hospital ada doktor dan sebagainya..

Apa2 pun dah buat semalam.. tapi.. mungkin dah Allah kata baby ni mmg nak songsang.. so.. tak berubah sikit pun kedudukannya...

Cedey + Sakit...

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter