Rabu, 10 November 2010

Emergency..


Kata doktor "Baby awak cuma 800gm saja.. kalau awak bersalin sekarang.. chances of baby to survive is very slim.. even kalau pergi hospital pun.. hospital tak boleh buat apa2... petang ni.. kalau baby masih kurang gerak.. atau.. tak gerak.. terus pergi hospital tau" buat aku terasa berserabut sangat2 bila mendengar kata2 doktor tu.. and "you are only 25 weeks pregnant.. your baby's development ~ lungs, heart, brain is still not fully developed.. bla.. bla.. bla..."

"Kau ikut aku balik lah Kak Ngah.. at least kalau ada apa2.. aku boleh antar terus pi hospital.." aku yang dari tadi diam.. menahan perasaan gusar, sedih, sebak.. cuma diam mengikut langkah Linda dari belakang.. "Budak2 balik sekolah makan mcm mana?" tambah Linda lagi.. "Tak pe.. aku dah masak.. ada makanan kat rumah tu bila budak balik sekolah nanti.." jawab aku.. "Hmmmm... mcm tu jomlah.. pegi rumah aku.. pas tu.. boleh tido kat rumah.. rehat je.. jom.." sambung Linda.. dan aku cuma mengikut langkah dari belakang..

Minggu lepas.. aku betul2 tertekan bila dua hari baby dalam kandungan aku kurang bergerak.. mendengar penjelasan doktor pagi tu.. menambah tekanan yang sedia ada.. Kat rumah Linda.. aku tak dapat rehat langsung.. Apa maksud kata2 doktor tu? Aku nak bersalin ke?.. Walau betul aku ada rasa contraction but.. tak lah teruk.. cuma.. baby je yang kurang gerak..

Petang tu aku tak puas hati.. dalam perjalanan balik.. tak pulak aku sedar bila masa aku singgah di Regency Hospital.. tau2 je aku dah kat lobby hospital tunggu giliran nak jumpa doktor..

"I've seen a doctor this morning.. and was advised to wait and see.. if the situation persists.. or worsen.. I've been advised to straight to go to hospital.. " dan kata2 aku terhenti kat situ.. "however.. " sambung aku sambil memandang tepat ke wajah doktor.. "however.. I am here not because of my situation has becoming worse.. but.. I seriously need a second opinion.. an answer.. and.. very much hope you can help me.." dan berceritalah aku pada tuan doktor....

Sorry but kita sambung esok pulak ye... need to attend to something very urgent la pulak...

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter