Jumaat, 18 Mei 2012

Hari Ibu..

Salam kengkawan kat luar tu.. Dah lama sangat2 berazam nak revamp page nih.. but tiap kali nak pegang lappy je... mesti ada yg menghalang.. and opkoz lah.. tentu2nya baby kecik comel kiut miut makcik *sila jangan muntah dulu.. ayat tak boleh belah makcik nih..*  yg makcik bagi nama Muhammad Imann Khaled tuu.. huhu..

Hari ni nak cerita pasal Hari Ibu yg baru je lepas... Sara belanja makcik makan kat Kenny Rogers.. Makaseh kakak.. ibu sayang kakak.. Aiman kata, nnt lepas balik Terengganu cuti sekolah ni.. dia nak belanja tengok kunang2 kat bandar penawar..  tak sabar nak tunggu nih.. and rasa kosong je bila anak bongsu makcik selama 12 tahun.. tak ada.. sedihhhh.. huk3x..

Sampai rumah kat Pasir Gudang.. makcik dah flat abess.. tertido.. dalam pkl 11 lebih.. makcik perasan phone makcik ada more than 4 missed called.. Sedih bukan kepalang hati ni.. Danial call and my mobile was in silent mode.. Kenapalah memalam call ibu agaknya.. and finally bila phone bunyi lagi.. and makcik dapat angkat.. the caller pulak tak dengar suara makcik.. *stupid public phone* kita hello.. dia hello.. kita hello.. dia hello.. lelama putus.. lagilah gundah gulana hati nih..



Makcik tunggu lagi kalau2 dia call semula but tak de.. and the next day.. makcik received call with area code 05.. bila angkat je.. "Ibu.. ni adik la.. adik nak cakap.. adik dah sampai Perak petang tadi.. Semalam adik call ibu tapi tak dapat cakap.. adik nak cakap SELAMAT HARI IBU.."  and seriously..my heart melt away..

Buat anak2 ibu.. Nur Sara Jasmin, Muhammad Nur Aiman, Muhammad Danial Haikal & Muhammad Imann Khaled.. terima kasih kerana selalu memahami dan bersama2 dgn ibu di waktu sukar dan juga di waktu gembira ibu.. terima kasih kerana membahagiakan hidup ibu.. terima kasih kerana buat ibu senyum di kala ibu rasa hampir2 nak menangis.. terima kasih kerana sentiasa menyokong ibu.. dan terima kasih kerana memahami.. Ibu sayang kamu semua.. Sayang kamu kerana Allah..

Semoga anak2 ibu semua menjadi anak2 yg cemerlang hidupnya di dunia dan akhirat.. dalam baraqah.. InsyaAllah.. Aminnn..




Ini je la gambar danial yg ada.. susah betul nak amek gambar dia.. tak bagi.. 

Apa2 pun.. dikesempatan ini.. makcik nak ucapkan terima kasih pada En.Ayah (walau tidak membaca..) dan En.Amat (juga tak pernah amek kisah nak baca blog makcik).. makcik nak cakap pada kedua2nya..  "Saya tau.. saya bukanlah insan yg sempurna.. saya tau saya banyak kekurangan.. saya tau tak semua tindak tanduk saya sebagai seorg ibu dipersetujui.. saya juga tau ada masa2nya saya buat silap.. tetapi.. apa yg penting.. SAYA TAU.. AWAK AKAN SENTIASA ADA BERSAMA2 SAYA.. MEMIMPIN TANGAN ANAK2 KITA.. DAN AKAN SENTIASA BERSAMA2 SAYA.. ANDAIKATA PERANAN AWAK SAYA PERLUKAN.. terima kasih kerana menjadi ayah pada anak2 saya.. terima kasih kerana bersabar dengan karenah saya demi anak2.. tanpa awak tak bermakna lah hari ibu saya.. saya sayang awak"


Last sekali.. gambar anak2 saya yg kurang sorang.. AGAIN.. SELAMAT HARI IBU BUAT IBU2 DILUAR SANA.. 



Sabtu, 5 Mei 2012

Cerita tak menarik makcik pagi nih...

Penatnya kebelakangan nih.. Makcik hampir2 tak de langsung masa senggang.. *hahaha.. paham ke makna masa senggang?..*  Imann dah pun masuk 15 bulan.. meaning dah 15 bulan jugak la makcik mengharungi cabaran breasfeedingkan Imann.. *hahahaha.. topik yg macam boring je kannnn.. tak abes2 pasal breasfeeding makcik nih..*

Okeh.. sebenarnya hari ni terpanggil pulak nak bercerita tentang org yg sekeliling nih dan tanggapan mereka ttg breastfeeding.. breastmilk.. dan segala yg sewaktu dengannya.. Kenapa eh? tetiba topik yg tak best ni diutarakan?  Sebabnya baru2 nih.. makcik terbaca status kat fb seorg hamba Allah nih.. dia cukup meluat bila tau ada ibu yg sanggup bersusah payah pam susu, simpan untuk dibekalkan pada anak.. "Kenapa lah pilih jalan susah nak pam bagai kannn.. Kat kedai tu kan banyak susu formula.. beli je laaaa.. Geli tau.. lagi satu.. ramai yg rasa mcm lucah je sbb buat org lelaki ada daya imaginasi yg tak sepatutnya.." gitu la lebih kurang katanya..

Sebelum apa2 makcik nak taip DISCLAIMER dulu ye.. "KEJADIAN DI ATAS TIADA KENA MENGENA DGN MAKCIK.. TIDAK BERLAKU PADA MAKCIK.. DAN HANYALAH BERDASARKAN PENGALAMAN KAWAN MAKCIK..SEGALA PERSAMAAN SAMA ADA DGN YG MASIH HIDUP ATAU YG SUDAH TIADA LAGI.. ADALAH TIDAK DISENGAJAKAN.."

Memula makcik nak cakap.. Breastfeeding tu tuntutan.. hak seorang anak utk diberi susu ibunya sehingga sekurang2nya 2 tahun.. Walau bagaimana pun.. adalah hak ibu untuk memberi susu kepada anaknya.. jadi maknanya.. kalau si ibu tu tak nak bagi susu badannya pada bayi.. *sesetengah ibu lepas bersalin stress dan tak mampu mengawal perasaan mahupun menyusukan bby..* si suami wajiblah mencari ganti susu untuk bayi tersebut.. So.. TAK TIMBUL ISU KATA SUSU LEMBU UNTUK LEMBU.. SUSU MANUSIA ANAK MANUSIA JE MINUM.. sebabnya nabi dulu *and kita2 sekarang nih pun..* minum dan membesar dgn susu bukan susu manusia..

Berbalik pada topik kann.. makcik sendiri pun pam susu utk dibekalkan pada baby makcik.. Alhamdulillah, persekitaran makcik, walau tak menggalakkan.. tapi tak pulak menghalang.. boss makcik yg "stone cold" tu pun tak pernah kata tak boleh amek time pergi pump susu.. *terima kasih boss..*  tapi makcik jugak sensitif dgn pendapat juga pandangan peribadi org.. Jangan la pulak susu yg dah dipam tu ditayang2.. atau sampai buat org rasa tak selesa bila tengok kita pump susu tak kira tempat atau masa.. tak terbayang pulak makcik ni.. apa lah rupa pam susu kat tempat awam.. kalau menyusu baby tu masih lagi boleh makcik terima.. ini pam susu.. haihhhh.. buruk..!!!

Serious cakap.. maaf kalau ada yg tersinggung.. makcik sendiri pun geli dgn susu badan makcik.. In fact.. kalau pump susu.. time handling susu utk disimpan.. kalau terkena la setitik dua kat tangan.. makcik akan cepat2 pegi basuh.. *okeh.. kalau ada yg nak mencebik pun.. cebik lah.. makcik tak boleh nak buat apa apa kannn..*  Bayangkan la pulak mereka2 yg mmg tak faham langsung pasal susu ibu nih.. Nak bancuh air kat office.. tetiba bila buka fridge.. penuh dgn susu kita je.. *hahahah.. seriously gross kannn.. terbantut tak hajat nak minum.. So pesan makcik kat kengkawan yg seaktiviti dgn makcik.. berpada2lah.. perasaan org lain pun valid.. It is not about us all the time.. there are others sekeliling kita yg kita panggil KAWAN2..

Sekian la cerita boring pagi sabtu makcik hari ni.. Nak pegi dapur pulak.. nak buat bubur nasi *bukan utk imann ye..*  Hari ni terasa nak makan bubur nasi + telur masin + cendawan and kangkong goreng oyster sos + daging masak kicap.. hehehe.. sehingga ketemu lagi... bubbbyyyyeeeee...



jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter