Selasa, 17 Ogos 2010

Al-Fatihah...


Al- Fatihah buat arwah teman sekolahku Mahadi Mohammad yang telah pulang ke Rahmatullah pada tragedi ribut di Jasin Melaka.. Semoga rohnya ditempatkan bersama2-sama mereka yang beriman dan beramal soleh.... Aminn..

Berita yang sememangnya buat aku juga teman2 sekolah yang lain jadi bungkam.. hilang kata2.. dan airmata saja dapat menjelaskan segala perasaan dalam jiwa.. sedih dengan pemergian.. hebat sungguh dugaan yang perlu ditanggung oleh mereka2 yang ditinggalkannya.. semoga tabah dengan dugaan Allah..

Teringat wajah2 semua mereka yang aku sayang.. andai terjadi pada diri sendiri..

Khamis, 12 Ogos 2010

Dugaan...

Salam kengkawan... **hahaha.. serupa ada la org yg membaca kannn**

Hari nih Puan Besar demam.. Dalam beberapa minggu kebelakangan ni.. Puan Besar sungguh2 tak lalu nak makan.. and akibatnya.. the last visit ke doktor.. menyaksikan berat badan Puan Besar menurun.. haihhh... tak larat dengar misi beleter..

Bukan Puan Besar sengaja mengada2.. Puan Besar laparrrr.. teringin nak makan itu.. teringin nak makan ini.. but bila itu dan ini dah ada depan mata.. Puan Besar berasa nak muntah la pulak menengoknya.. **mengada2 betul Puan Besar ni kan..**

Semalam 1st day kita semua menyambut dan menjalani ibadah puasa.. and Puan Besar dengan rasa yang berkobar2 la pergi ber buffet.. Macam yang doctor nasihat.. "Bila berbuka, jangan makan nasi tau.. minum air panas.. and makan buah2an atau.. yang sebaik2nya buah kurma.. and rehat sekejap.. sembahyang maghrib dulu ke.. then baru makan.." Sebabnya? perut kosong kalau makan nasi terus nanti boleh rasa pening... bla bla bla..

So.. berbuka Puan Besar cuma amek.. air panas.. and bubur lambok je.. ada lah dalam 3 - 4 sudu.. tu pun dah rasa mcm.. banyak la pulak.. and then siap sedia lah utk solat maghrib.. tak tau la apa jadi in between.. tetiba Puan Besar terasa gelap mata.. nak pitam.. and sudahnya.. hajat hati malam tu nak mengimarahkan masjid di pasir gudang.. terpaksalah dibatalkan.. and sampai ke saat ini.. masih aku terasa.. huhuhu.. dugaan sungguh!

Oh.. tahun nih.. kata En.Ayah.. dia tak balik beraya di Malaysia.. mesti sunyi raya kat sana.. and kata En.Ayah lagi.. bulan Disember nih dia cuti.. and budak2 semua looking forward nak bercuti ke Abu Dhabi.. seperti yang En.Ayah janjikan.. Puan Besar? kalau ikutkan.. memanglah akan rasa sunyi bila ketiadaan budak2.. Sedangkan depan mata lagikan rindu.. inikan pulak kalau jauh kann.. **ayat tak boleh belah.. jangan muntah dulu ye.. nanti batal puasa** but.. asalkan anak2 gembira.. Puan Besar redha je laa.. Lagipun bukan selalu budak2 ni dapat habiskan masa dengan En.Ayah ..

Puan Besar tahun nih berkemungkinan BESAR akan beraya di Johor.. **hahaha.. puasa baru 2 hari.. dah sibuk cerita nak raya mana.. semangattt..** Sebabnya, raya lepas dah raya rumah En.Amat dulu.. so this year rumah nenek la pulak kannnn.. and weekend lepas tu je baru balik PD.. Al-Maklumlah.. Puan Besar cuma besar di rumah je.. kat office Puan Besar kuli... so, pada2 la jugak bila nak apply leave tu kann..

Apa2 pun.. cukuplah entry Puan Besar yang tak de motif untuk hari nie.. cuma nak menghabiskan masa.. sbb hari nie doctor suruh rehat kat rumah.. bimbang pitam kat tempat kerja la pulakkk.. sapa nak mengangkat nanti..

Selamat berbuka teman2 kat luar tu.. Semoga puasa yang sempurna.. dapat membentuk peribadi yang mulia.. kita semua... :))

p/s - Untuk baby ibu Muhammad Danial Haikal.. Happy Birthday dear..

Ahad, 8 Ogos 2010

Salam Ramadhan...



Salam Semuaaaaaa..... Hmmmm... diam tak diam dah nak masuk bulan Ramadhan lagi sekali kita semua ya... Tahun nih... terasa2 debaran nak berpuasa.. pertama kali berpuasa selepas berpuluh2 tahun tak melaluinya di Johor Bahru... tahun ni berpuasa dekat dengan mak.. malangnya.. mungkin cuma berbuka dan bersahur di rumah saja.. sebabnya??? aku masih lagi tak berapa sihat untuk drive.. lagipun tak larat nak balik tengah2 malam.. lebih2 lagi dalam keadaan yang serba kekurangan nih...


Hmmmm... kenapa berdebar2 ek??... Ya lah... dah berbelas tahun.. berpuasa sendiri.. kali ni.. "berdua".. hahaha.. dengan baby dalam perut.. larat ke aku nanti??.. InsyaAllah.. harap2 segala2nya dipermudahkan Allah bagi kami berdua nanti... aminnnn... Teman2.. doakan sama ye..


Teringat time mengandungkan sara dulu... walaupun under CRIB order - Complete Rest In Bed order.. aku masih sempat berpuasa.. walau ada hari2 yang aku tak larat dan terpaksa meninggalkannya.. but.. Alhamdulillah.. dapat aku menjalani ibadah berpuasa dan berbuka sama2 dengan En.Ayah.. Time Aiman pulak... masih lagi dengan CRIB order.. tapi.. tak sehari pun aku mampu menunaikan ibadah puasa.. kenapa ek? Apa tidaknya.. sepanjang2 bulan puasa aku ada di hospital... sedih kan?.. sempat dapat hamper.. dapat duit zakat.. and mcm2 lagi lah..


And time Danial.. aku berpuasa.. dan kali ni.. alhamdulillah.. walau ada beberapa hari aku tak mampu menunaikannya.. Syukur.. aku dikurniakan Allah kesihatan yang baik.. dan tak banyak masaalah..


Cuma untuk tahun ni masih lagi samar2.. Dulu.. aku tak pening2 atau muntah2.. Semuanya En.Ayah yang rasa.. **terima kasih tak terhingga pada En.Ayah.. kerana menanggung semuanya dengan rasa ikhlas**.. and kali ni.. untuk pertama kalinya.. walau setelah ada anak 3.. baru aku merasa.. pening2.. muntah2.. dan alahan pada bau yang semakin teruk.. dan En.Amat pun turut sama merasakannya... **haha2.. baru adil kan..**


Dulu.. time mengandungkan Sara.. aku berhenti kerja kerana kesihatan tak mengizinkan.. dan secara kebetulan.. time Aiman, aku berada di Labuan dan memang tak bekerja... and bila mengandungkan Danial pulak.. baru saja balik dari Labuan.. masih lagi berkira2 nak mencari kerja.. yang mana akhirnya.. aku tak bekerja dan hanya di rumah sehinggalah bersalin.. dan Danial berusia 18 bulan.. Puas dapat jaga anak.. melihat anak besar depan mata.. menyusukan anak dengan air susu sendiri.. ***hahahaha... lari tajuk sudaaa..***


Apa2 pun.. buat teman2 diluar sana.. SELAMAT BERPUASA.. RAMADHAN AL-MUBARAK!..


Teringat En.Ayah.. tahun ni, En.Ayah sekali lagi berpuasa jauh dari keluarga.. adik beradik.. juga anak2.. semoga dipermudahkan bagi Allah segala pintu kesulitan.. dan ditabahkan hati ketika menempuh dugaan.. Teringat budak2.. tentu2 mereka seronok kalau dapat berpuasa.. sekaligus berbuka bersama En.Ayah..


Tahun ni jugak.. Aku cuma berpuasa dengan anak2.. En.Amat.. bekerja di luar kawasan.. and cuma akan balik bila hujung minggu saja.. Semoga Allah permudahkan perjalanan harian kami semua..


Oh ya.. bagi yang masih lagi tak de jadual berbuka puasa dan imsak.. boleh lah klik di sini ----> www.islam.gov.my/portal/puasa10.php untuk dapatkannya ye..


Dan untuk kesekian kalinya.. Selamat Menyambut Ramadhan Yang Mulia... Semoga dipermudahkan bagi kita semua segala pintu kesulitan.. dan selamat menjalani ibadah puasa teman2... :))


p/s - puasa tak lagi.. dah pening nak masak apa first day sahur and berbuka... LOL..

Ahad, 1 Ogos 2010

Kisah anu... :-O


Minggu nih **tak ingat pulak hari apa..** Danial balik sekolah sambil tergelak2 besar.. "Kelakar la kawan adik kat sekolah tu.."... kata Danial dengan ketawa yang tak berhenti.. "Kawan adik pegang bahu dia.. tiba2 dia kata... Jangan la anu aku.." dan kali ni dengan ketawa yang lebih kuat.. sampai tak bernafas..

Pada aku.. orang Johor.. kalau mendengar.. memang la tak de apa yang tak kena dengan ayat tu.. but bagi budak2 ni yang memang tak pernah bercampur gaul dengan masyarakat Johor **well.. most of the time kalau balik johor pun cuma dengan sepupu2 dia je.. kat rumah nenek.. dan pada kebanyakkan masa.. memang cuti budak2 ni habis banyak di Terengganu..** perkataan "anu" tu semacam sesuatu yang agak lucah.. pada dia la.. dan bila dipertuturkan dikhalayak ramai.. jadi macam lucu pulak.. menyebut "anu" kuat2.. LOL..

Melihat Danial ketawa.. aku jadi tak tahan.. ketawa sama sampai sakit perut.. dan hari tu.. satu hari.. Danial, Aiman dgn Sara.. asik mengulang perkataan 'anu'.. adoi laaa..

Hmmmm... apa maksud perkataan "anu" tu sebenarnya? Okay... aku orang Johor.. bila orang sebut.. tentu2 aku faham maksud ayat yang nak disampaikan.. but..kalau ikut kamus dewan la.. apa maksud perkataan "anu" tu sebenarnya.. ehem.. cikgu2 kat luar tu.. help please... hahaha..

Tambah Danial lagi... "lagi satu kan bu.. adik tak faham betul cikgu adik tu... kenapa dia suka cakap nengok.." juga masih ketawa tak berhenti.. "nengok.. nengok.. tah apa2.. patutnya tengok.. ini tak.. cikgu cakap nengok.." buat aku senyum tak sudah... hmmmm...

Dan cerita Danial mengingatkan aku pada komen En.Amat... katanya, "sepanjang saya kenal awak.. dari sekolah dulu.. tak pernah saya dengar sekali pun awak cakap 'Johor'.." and sambungnya.. "bila jumpa set2 dia.. laju betul bunyi 'orang johor' dia ek.." sambil senyum kambing.. buat aku tersenyap.. erkkk..

dan terfikir dalam hati.. betul ke? hahaha...




jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter