Jumaat, 30 Mei 2008

Growing pain...




Teringat zaman kanak2 bila mak marah sebab tak nak makan.. selalu hati tertanya2.. "apalah yang disusahkan kita yang tak nak makan.. orang kata tak lapar tu.. maknanya tak lapar la.. apalah yang nak dipaksa2.." tak faham betul!!.. terkadang tu tersebut jugak.. "ala... asik2 lauk ni je.. tak kan tak de lauk lain.."

Mak jugaklah yang kelam kabut masak itu untuk orang ini... dan masak ini untuk orang itu.. asalkan anak2 makan.. penat masak macam2 untuk semua orang pun tak kisah..

Dulu tak pernah faham.. kenapa kena marah itu.. kena marah ini.. orang tua dulu2.. mana ada yang nak explain.. kalau kata salah tu.. maknanya salah, jangan banyak tanya.. silap2 aribulan lebam birat isi dicubit..

Sekarang ni.. Kadang2 tu rasa nak tergelak pun ada bila tengah2 membebel kat anak2.. tiba2 hati ni dengan sendirinya terasa.. macam pernah dengar je ayat ni.. apa tidaknya.. ayat2 power mak masa zaman kecik2 dulu.. kita recycle semula dengan anak sendiri.. LOL!!! antaranya.. "Nenek kamu dulu.. tak pernah pun ada masalah dengan ibu.. tak percaya.. pegi tanya nenek kamu tu!!!.." Siapa la pulak yang nak pergi tanya nenek time tu... silap haribulan nanti.. kena lagi.. tak cukup dengan mak.. nenek pulak tambah...

Untuk Sara, Aiman & Danial.. ingat pesan ibu.. Ibu sayang sangat2 anak-anak ibu.. tapi kalau nakal... no excuse.. kena marah jugak..

Selasa, 27 Mei 2008



Personal Journal of Payarumput21(1970, june 26)


Date : 27-01-08 (Sunday)
I was on my way back from MC D with kids today when I’ve heard this song on the radio… It has been ages since I last hear or sing to the tune of the song… hey… guess what???…


I Don't Like To Sleep Alone

Composer: Paul Anka music.yeucahat.com © 2006-2008


I don't like to sleep alone
Stay with me, don't go
Talk with me for just while
So much of you to get to know
Reaching out, touching you
Leaving all the worries all behind
Loving you, the way I do
My mouth on yours and yours on mine
Marry me or let me live with you
Nothing's wrong when love is right
Like the man said his song
Help me make it through the night
Lonelyness, can get you down
When you get to thinking no one care
Lean on me and I'll lean on you
Together we will see it through
Oh I don't like to sleep alone
Sad to think some folks do
No I don't like to sleep alone
No one does, do you?
No I don't like to sleep alone
No one does, do you?


Ahad, 25 Mei 2008

Bingung...

For the past weeks my life has been a bit in "kebingungan"... for some reason and tak tau kenapa??? hati terasa bagai "i am lost somewhere"and tenggelam dalam keriuhan, gelak tawa, kesibukan dan kepantasan kehidupan... ada sesuatu dalam jiwa yang tak terluah.. tak tau kenapa!!!

Merenung wajah anak2, mencari-cari kepastian dalam diri.. merenung jauh ke sudut hati sendiri.. masih tak terlihat jawapan... apa sebenarnya yang nak di lihat atau dengar dari dalam diri..

Tiba2 teringatkan lagu yang aku sendiri tak ingat apa tajuknya but selalulah dengar time kecik2 dulu dalam radio... Lebih kurang bunyinya...

Tak tau apa sebabnya
Mengapa aku jatuh cinta
Pada mu sayang
Tiap waktu
Ku rindu....

Terasa sangat2 dalam jiwa... kepiluan yang hanya aku sendiri yang rasa betapa pedihnya.. Keliru dan berkeceramuk perasaan... Hanya Allah saja yang maha mengetahui...

Semoga Allah mengurniakan aku ketabahan.. dan diberikan kekuatan dalam berkat..

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter