Ahad, 25 Julai 2010

Langgar pantang.. :))


Salam semua... :)) Apa cerita kita hari2 minggu nih ye? ** hahah.. dah nak hujung hari pun.. tinggal berapa jam je lagi** Ni nak cerita yang tak de cerita sebenarnya.. cerita yang tah apa2..

Puan Besar **sebab dah makin membesar** masih lagi dengan hormon yang tak menentu.. angin tak baik.. angin baik.. angin suka.. angin nak membengis je.. angin nak gelak.. sampai Puan Besar pun rasa.. haihhhh... serupa orang tak betul je.. emo tak tentu pasal... suka suki je nak tukar2.. **jangan baby nanti kuar ikut angin gila Puan Besar dah... mau pengsan Puan Besar.. En. Amat.. kakak dan abang2 nya nak melayan..**

Macam yg Puan Besar cerita dalam episod yang lepas.. Puan Besar alah pada bau masa mengandungkan Sara dulu.. dan bila Puan Besar selamat melahirkan.. nak dijadikan cerita.. alahan pada bau tu.. tak pulak hilang2.. sampai la ke saat ini... **Ya tuan2 dan puan2... pada sesiapa yang tak tau lagi.. Puan Besar memang alah pada bau yang kuat.. durian? nangka? cempedak?.. hatta minyak wangi sekali pun.. memang Puan Besar tak tahan.. boleh nangis dibuatnya.. ** Dan alahan pada bau semakin menjadi2 bila kini Puan Besar mangandung lagi..

But semalam.. tetiba terasa2 sgt nak makan durian.. dan bila Puan Besar suarakan hajat di hati.. En. Amat seakan tak percaya.. dan bertanya lah banyak2 kali.. meminta kepastian.. betul ke Puan Besar betul2 nak makan durian??? dan kami pun berhentilah di tepi jalan untuk membeli durian.. dan Puan Besar dengan rasa mcm nak nangis naik kereta sbb bau durian tersangat lah kuatnya.. pun Puan Besar tahankan je sbb.. tekak betul2 tak sabar nak makan..

Kesimpulannya... memang mencabar sgt2 Puan Besar rasa sbb.. selepas tu.. Puan Besar kepeningan yang teramat sangat.. kerana dah melanggar pantang.. **pantang bau durian.. Wakakaka** Makannye pun bukan banyak.. ada la cuma 2 - 3 ulas je..

Apa2 pun.. harap2 lepas ni.. Puan Besar tak akan ada rasa teringin nak makan durian ke.. nangka ke.. cempedak ke.. atau apa2 saja lah yang seangkatan dengannya.. tak sanggup nak menahan cerita lara sedih nestapa.. akibat melanggar pantang..

Dan nak cerita lagi.. alhamdulillah.. terima kasih atas doa kawan2 kat luar tu.. Puan Besar dah semakin sihat.. cuma masih lagi tak boleh melasak.. kalau dulu time sihat.. berjalan macam ribut.. sekarang dah macam siput.. km/h dah lebih 60% dikurangkan.. **yang kalau orang tak tau sejarah Puan Besar mesti angkat kening kehairanan...** so.. kengkawan bayangkan lah sendiri ye.. makan pun.. tak de la nak muntah2 sampai kosong perut.. cuma.. bila terasa nak makan.. but bila makanan dah depan mata.. tak lalu la pulak.. **tak ke mengada2 namanye tu??**

Memang mencabar bila mengandung di usia yang agak diambang keemasan nih.. berbeza betul.. walau kita tau apa yang sedang berlaku pada badan kita.. banyak yang masih lagi diluar kawalan.. Apa2 pun.. alhamdulillah.. semoga segala2nya dipermudahkan Allah.. bagi aku juga kandungan.. semoga aku diberi kesabaran ketika diduga.. semoga aku sentiasa tabah.. dan semoga baby yang bakal lahir ni nanti juga akan menjadi seorang yang sabar **macam En. Amat** dan tabah **macam aku** bila diduga.. **hahaha.. ayat tak boleh belah.. macam la nak bersalin esok..**

Seorang teman yang agak rapat dengan aku.. selalu berkata.. "It is a very enriching experiences to experience.. and words just cannot explain how the feeling is.." Dan aku bersetuju..
something personal that only those who has gone thru the process knows exactly how it is..

I survived the 3's... and InsyaAllah.. I will too this time.. Teman2.. doakan sama ye.. :))

Selasa, 20 Julai 2010

Emosi.. :(



Kebelakangan nie.. selalu je emosi tak tentu pasal.. sampaikan.. bukan kata orang.. aku sendiri pun naik rimas dengan diri aku..

Teringat masa aku mengandungkan Sara dulu.. Aku tak de lah muntah2.. yang muntah En.Ayah.. Pening kepala pun.. tak lah teruk sangat.. mcm2 tu je.. Cuma yang aku ingat sangat2 lah.. Aku cukup alah dengan bau.. tak kira lah bau tu wangi ke.. atau busuk.. Jangan lah bau yang kuat menyengat.. pitam aku! Percaya dengan tidak.. aku pernah pitam dalam bas bila entah awek mana agaknya pagi tu spray minyak wangi.. yang aku rasa.. baunya.. tersangatlah buat aku tak bernafas.. and sedar2.. orang dah pun berkerumun kat aku sbb pitam..

And.. pernah jugak aku menangis sbb jiran depan rumah.. beli durian.. aku rasa bau durian tu busuk sangat.. buat aku tak bernafas.. Dan tiap kali mak aku bagi buah nangka.. adoiii laaa.. aku rasa macam nak nangis je.. tapi tak pulak aku sampai ati nak kata kat mak yg aku tak tahan bau busuk nangka tu.. **ehem.. nangka tu ok je.. aku ni ha yg tah la.. tuhan aje yang tau**. Sudahnya.. tiap kali mak aku balik rumah.. ada la kawan2 aku yang jadi mangsa.. "Cepat.. akak tak peduli.. datang rumah sekarang jugak amek.." hahahaha..

And yang aku tak boleh lupa.. aku cukup baran kalau ada orang pakai baju kaler merah ke.. kuning ke.. purple ke.. rasa mcm nak je aku pergi kat tuan punya badan dan cakap "sapa suruh pakai baju ni?" atau.. kereta warna merah ke.. kuning ke.. parking sebelah kereta En.Ayah.. Rasa sakit je ati time tu.. rasa mcm nak calarkan je.. benciii!!!

Aiman? lagilah.. sikit2 merajuk.. sikit2 merajuk.. Tiap kali aku masuk hospital.. aku rasa.. kenapa aku saja yang susah?? pada fikiran aku masa tu.. tiap kali En.Ayah datang hantar aku ke hospital... aku rasa macam.. "Nah.. ni baju awak.. duduk la kat sini sampai baik.. dah baik nanti baru saya datang amek.." **ni aku yang fikir eh.. En.Ayah tak pernah cakap mcm ni kat aku** Bayangkanlah.. bila masuk hospital.. bukan sehari dua.. paling2 kejap pun 2 minggu.. keluar hospital 2 - 3 hari.. masuk balik 1 bulan.. manalah aku tak emo semanjang.. sampailah aiman lahir.. yang mana sekarang ni.. kalau tak kena di hati... merajuk aiman.. haihhh.. buat rasa macam tutttt je.. **agaknya mcm tu la rasa En.Ayah dulu bila berdepan dengan kerenah aku time mengandungkan Aiman..**

Danial? Alhamdulillah.. aku tak banyak masaalah.. time dulu tak mewah mcm sekarang.. handphone paling murah pun RM1k lebih.. mana mampu nak beli sampai dua tiga.. dapat satu pun dah macam grand sangat time tu.. LOL.. But mengandungkan danial lah paling tak de masaalah.. terasa nak makan itu ini.. belum sempat cakap.. petang tu En.Ayah balik kerja dah siap berbungukus.. "Nah.." kata En.Ayah.. sambil menghulur popiah basah dari pasar kg. baru.. tak cakap pun En.Ayah dah tau.. "saya terasa sangat nak makan.. sedap.." kata En.Ayah.. hahaha.. ya tuan2 dan puan2 sekalian.. En.Ayah mengidam..

Dua tiga hari ni.. **perhaps yang lebih tepat.. dua tiga minggu ni..** kesian En.Amat.. Aku asik angin saja dengan dia.. percayalah.. bukan aku sengaja.. aku sendiri kadang2 terkejut dengan perangai aku sendiri.. bila aku angin mcm tu.. KENAPA???? and yang herannya.. dengan orang lain aku ok je.. cuma dengan En.Amat.. aku rasa macam.. eeeeee.. sakitnya hati nih.. semuanya dia buat aku rasa tak betul.. walau cuma pada perkara kecik2.. yang tak masuk akal sampai nak angin2 nih.. dan yang buat aku rasa sedih.. En.Amat cuma diam je.. sikit pun tak cakap apa2 bila aku angin..

Buat En.Amat.. saya mintak maaf banyak2.. bukan saya sengaja.. saya sendiri tak faham perangai saya.. celaru sangat2 saya rasa..

Buat En.Ayah.. terima kasih kerana selalu bersabar dengan kerenah saya semasa mengandungkan budak2.. saya tau.. saya seorang yang sangat2 susah untuk difahami ketika tu.. but percayalah.. saya bukan sengaja.. andai lah segala2nya dapat saya kawal..

p/s - Semoga emosi aku tak akan terus2an begini.. stresss!!!!

Khamis, 15 Julai 2010

Entry apa2 je la...



Salam semua... hmmmm... hari ni entry tak de motif... just nak upload gambar yang.. tah.. cuma aku saja yang tau nilainya.. :))

Bestnye... terasa2 kat tekak... jeruk dari Penang.. Kalau rupa saja dah mengancam.. rasa apatah lagi.. :))


Kami jumpa dia tengah2 jalan.. pagi2 gelap time nak antar kakak dgn aiman pegi sekolah di Alor Gajah... Mujur tak kena langgar.. Sebab jumpa kat Sungai Petai.. so aiman suggest panggil dia "Sungai"..

Hmmmm... Kalau yang tadi tu "Sungai".. Yang ini "Petai"... adik beradik "Sungai"... = Sungai Petai, Alor Gajah..

Aiman & Sara ~ bbq kat rumah Anne & Ju..

Aiman & Sara..

Danial doing the stretching...

Sara dengan blue belt.. Aiman & Danial bergaya dengan black belt.. **ehem.. technically black.. sbb budak2 bawah 15 tahun memang tak boleh pakai talipinggang hitam.. only black & red or brown aka "poom belt"..** Next milestone.. KOREA..

Danial dengan ex-classmates.. time amek adiah.. korang perasan tak budak perempuan tu sapa? Hmmm.. adik mardiana.. yang berenang merentas selat dulu tu? tahun 2007 kalau tak silap.. kalau jumpa dia real life.. kecik ya amat badannye.. tak rupa budak darjah 5 langsung.. haluih..

On d way to Masjid Tanah.. Accident.. Ntah apa jadi kat driver pun tak tau..

Aku posing dengan En.Dell.. yang semakin membulat.. **sila abaikan segala kebersepahan sebagai background**


Danial bersama fesyen rambut kumpulan Hujan ~ NOH..

Morning baby... rise and shine!..

p/s - Cerita sebenarnya nak cerita ialah... I miss my En.Nikon very much... Dah lama tak dapat pegang.. lebih2 lagi sekarang ni.. keupayaan ku terbatas.. huhuhu...

Isnin, 5 Julai 2010

Myself and Accident & Emergency

Wednesday last week.. balik kerja tiba2 sakit perut mencucuk2.. terasa nak pitam sgt2.. went to toilet.. suddenly rush of blood.. banyak sangat.. OMG! myself bleeding.. Called every number that i can think of for help.. none answered..

In the end.. I drove myself to the nearest hospital with the kids.. Nak jadi cerita.. the same night pulak jalan bandar PG sesak due to pengistiharan PG as Bandaraya.. jalan jammed teruk.. Lucky reached hospital on time.. straight went to A&E
*
accident & emergency*.. Perut sakit gila.. my son yang eldest dah nangis.. Me sebab nengok dia nangis.. say "jangan nangis, ibu yang sakit bukan abang.. tak baik nangis.." try to be strong la konon.. dalam hati tuhan je yang tau..

Called EnAmat pun tak answer.. bila doc kata admit.. lagi lah.. terfikir mcm mana la my kids.. then I pun fikir.. tak pe lah.. may be hantar my anak dulu balik rumah.. settle everything.. then drive back to hospital.. Boleh? LOL..
**
LOL la konon.. time tu.. air mata toksah cerita.. berbaldi gaknye..**

Then all calls yang no answer tadi started to call back.. A friend came and took my kids home.. another called EnAmat and informed him of situation.. the other help me through the admission process.. till i reached bed and fell asleep.. ntah bila diorg balik pun i tak sedar..

Seriously.. it was nightmare to me.. Lucky I still have friends.. Luck masih lagi dikurniakan kekuatan utk berdepan dengan situasi dan tak panik.. Thank god to that.. and ALHAMDULILLAH.. the moment dr. scan me that night and show me the baby is still ok.. and switched on the speaker so i can hear the heartbeat.. the pain suddenly went into the thin air.. all gone.. only rasa syukur sangat2..

EnAmat reached PG at about 4am.. Myself dah tido in dreamland.. I was in the hospital for 2 nights.. and now me on strictly complete rest in bed order.. for another 10 days.. baring je la sampai muntah darah
**
hehe figure of speech..** .. lucky ada internet.. itu pun dah start boring.. :))

Apa2 pun to all dearest friend out there.. doakan semoga aku juga kandungan sihat ye.. semoga segala2nya dipermudahkan Allah..

On another note.. I feel so sad knowing that on the same day.. Ezan, a friend of mine have had a miscarriage... poor girl.. sedih I.. perhaps bukan rezeki dia.. semoga Allah tabahkan hati dia.. Semoga Allah permudahkan bagi kita semua segala pintu kesulitan.. dalam baraqah.. InsyaAllah.. Amin..

p/s ~ kata aiman, "ye la tu dalam perut ibu ada baby.. ntah2.. ibu memang boncit".... haihhhh...

Ahad, 4 Julai 2010

Part 3: Akhirnya...


Salam semua yang kat luar tu.. hmmm.. tah ada orang ke tidak lagi ek kat luar tu.. :))

Sebenarnye ada banyak sangat cerita yang nak cerita ni.. sampai tak tau nak mula yang mana dulu.. Haha kita sambung lagi eh.. kalau larat baca.. baca lah sampai abissss.. :)) Kalau tak de yang membaca pun tak pelah.. untuk makcik baca sendiri2 bila makcik rasa sunyi.. **ayat tak boleh belah..**

But before that nak bagi tau.. hari ni hari lahir EnAyah... so.. SELAMAT HARI LAHIR BUAT EN.AYAH.. semoga panjang umur.. dimurahkan rezeki ... dipermudahkan segala pintu kesulitan dan.. diberikan kebahagiaan hidup dunia dan akhirat... dalam baraqah.. InsyaAllah.. aminn...

Apa jadi kat sekolah menengah? Hahaha.. tak de apa2.. Tak percaya??!! Kata pengetua "masuk sekolah ni dulu puan yang uruskan kan? semua borang urusan sekolah puan yang tandatangan kan?.. hmmm.. saya tak nampak masaalah pun kat situ.. tak pelah.. puan tak perlu susah hati.. nanti kami process.. datang esok untuk ambil borang yang sudah siap tandatangan.." kata puan pengetua dengan senyum yang ramah.. buat aku rasa macam tak percaya je.. mengenangkan apa yang baru je aku tempuh kat sekolah rendah... macam tak masuk akal semua nih.. eh.. entahlah.. dan aku pun baliklah..

Cerita kat Johor lain lah pulak.. buat makcik jadi lebih cengeng.. Apa2 pun.. malas nak taip pasal kisah perintah mahkamah.. cuma nak cakap.. masaalahnya bukanlah besar sangat pun ** kalau layak disebut masaalah lah..**.. Cuma mereka2 yang terlibat takut nak buat keputusan.. semua macam nak lepas tangan dan diri sendiri.. langsung tak terfikir atau menganalisa cerita yang sedia ada.. entahlah.. cerita pun sakit hati.. Last2.. makcik dah fedup.. makcik call EnAmat.. kata makcik..
"awak amek la cuti next week Monday.. uruskan budak2 nih.. saya dah tak larat.. sekali lagi kalau saya dengar orang cakap mintak perintah mahkamah hak penjagaan... mau ada yang masuk paper cedera kena serang dgn saya nanti.." **hahaha.. cakap2 org jiwa kacau nih..** Ugutan agresif makcik la pulak... wakakakaka..

Cerita yang sama jugak EnAmat tempuh bila dia ke pejabat pelajaran di larkin.. Mati2 kerani kat bawah tu tak nak terima borang... and EnAmat selepas puas bertekak.. akhirnya di bawa jumpa dengan pengarah **kalau tak silap** and makcik yang tengah sibuk dalam bilik meeting.. tetiba phone bunyi.. **mujur phone on silent.. and mujur bukan makcik yang punya meeting.. makcik cuma attend je.. boleh la makcik angkat call kat luar..**

"Boleh saya cakap dengan puan nor ismah" kata pemanggil tu.. " and makcik yang heran tak heran pun jawab, "bercakap.." "Puan, saya dari pejabat pelajaran, nak bertanya mengenai anak puan, Muhammad Nur Aiman, Nur Sara Jasmin dan Muhammad Danial Haikal.. " dan aku pun "kenapa encik?" and jawab si pemanggil lagi, "Ada EnAmat disini nak uruskan hal pertukaran sekolah.. boleh tau hubungan??"... dan kata aku, "Ohhh.. suami saya.. ayah tiri anak2 saya.. ada masaalah ke encik?" and sambung pemanggil lagi, "oh.. tak.. kami cuma nak pengesahan saja.. boleh bagi no kad pengenalan.. bla.. bla.. bla.." dan segala2nya selesai..

Kata EnAmat petang tu.. dia hampir2 putus asa bila kerani tu berkeras tak mahu menerima borang yang dihantar.. dan menyuruhnya balik untuk dapatkan perintah mahkamah.. dan selepas bertekak.. dan bertengkar.. and ada kerani lain yang perihatin datang mengusulkan supaya dibawa berjumpa pengarah *kalau tak silap* untuk selesaikan.. dan Alhamdulillah.. semuanya selesai.. dan semua anak2 aku dah pun bersekolah... walau selalu merungut.. "tak best.. best lagi sekolah kat melaka.." LOL.. apa2 je lah.. malas dah nak layan..

Note: Buat teman2 yang memegang status ibu tunggal.. aku akui.. memang susah dan kusut rasanya bila berdepan dengan keadaan sebegini.. Aku.. alhamdulillah.. hubungan dengan EnAyah masih baik.. kami masih lagi boleh bercakap dan bergelak.. Terbayang mereka2 yang memang langsung tak boleh tengok muka.. tak boleh berjumpa.. apatah lagi bertukar2 fikiran.. stressnya.. hanya Allah saja yang tau.. Pada aku perintah mahkamah hak penjagaan tu.. tak kira walau apa orang kata pentingnya.. pada aku.. cumalah sekeping kertas.. yang mana nak mendapatkannya perlu mengorbankan banyak perasaan.. apatah lagi perasaan anak2.. penceraian itu sendiri sudah begitu memedihkan.. even buat aku.. hingga saat ini.. dan aku.. sampai bila2 pun.. dengan izin Allah.. tak mau melalui proses yang memedihkan jiwa.. sampai bila2.. ever..

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter