Ahad, 22 Mei 2011

Hujung Minggu Makcik...

Date: 22 May 2011
Venue: Baby's Changing Room, Parkson Ayer Keroh


Hati jadi panas tetiba hari Khamis ari tu.. sebabnya? Aiman tertinggal satu bag penuh dgn buku sekolah kat rumah.. and that week pulak.. minggu exam.. lepas tu.. suka suki je dia bagitau kakaknya.. "suruh ibu hantar bag buku kat asrama ujung minggu nih.." amboi.. amboi.. amboi.. mcm apa la pulak kita nih eh.. asik terkejar kesana sini.. menyuruh bagai.. mcm la pasir gudang dgn melaka tu.. kat belakang rumah je.. main suruh2 antar..

Tetiba je makcik keluar dari bilik kecil.. selepas susukan Imann... ada paparazi amek gambar.. hahaha..

Tak langsung dia fikir yg ibu dia ni.. tak sihat ke.. penat keje ke.. letih dgn baby ke.. nak rehat ke.. handbag ada duit ke tidak ke **Oppssss... hahahaha.. ni kena cakap slow2..**.. main suruh2 jeeee... kannnn...

Apa2 pun.. makcik nih mmg suka sgt2 kalau pegi Melaka tu.. tapi.. kena lah pulak dengan gayanya.. dah la hari Sabtu tu Danial sekolah tambahan.. so.. mengenangkan anak yg exam.. yg lagi sorang pulak pun nak exam jugak.. makcik korbankan jugak la weekend makcik.. lepas je Danial balik sekolah sabtu ari tu.. makcik pun.. dengan kepala yg pening kenoneng.. perut yg sakit.. gagahkan la jugak mendrive ke Bandaraya Bersejarah tu..

Anak dara makcik yg dah hampir sama besar dgn makcik.. **ehem.. ke makcik yg kecik molek mcm anak dara makcik..**


Sampai2 da pukul 5.30ptg.. Eh.. kata tadi lepas Danial balik sekolah.. tak kan lah sampai pukul 5.30ptg pulak kann.. Berapa jam makcik drive ni? Speed berapa?.. Hahaha.. sebelum bertolak makcik dah bagi baby imann susu kenyang2.. but baby kannnn.. bila lapar dia mesti la nanges nak susu kannn.. and sebab baby imann ni kan makcik susukan dgn susu makcik sepenuhnya.. so makcik pun terpaksalah **walau tak rasa terpaksa punnn..** berhenti2.. susukan dia.. tu yg lambat kekdahnya...

Baby tua makcik.. dok kat atas changing table.. nak change apa tah... ;p


Hantar buku / bag Aiman.. bawak dia keluar makan.. anddd... hajat hati makcik tu nak balik terus la ke Pasir Gudang... but.. time tu dah pukul 8.00mlm and mmg makcik laparrr.. sbb tadi cuma Aiman je yg makan.. Makcik pun pegi makan kat Subaidah, Ayer Keroh... **feveret makcik anak beranak nih..**.. tapi tu lah.. bila da makan.. kenyang.. mata pun berat.. So.. dari makcik drive dalam keadaan mengantuk dan membahayakan semua org yg tersayang.. makcik pun decide tido je la kat Melaka..

**Untuk yg tak tau.. ni nak bagitau.. Makcik drive sendiri ye.. sbbnya.. En.Amat ada plant shutdown / Turnaround for 64 days.. beginning 28 April.. so.. makcik dgn bebudak je laaa..**

So.. makcik pun check-in hotel yg tak de bintang kat Melaka tu.. sbb semua hotel yg ada bintang dah abess penuh.. **ehem.. kalau tak abess penuh pun.. makcik still check-in kat hotel yg tak de bintang.. hahahaha.. ;p**
Makcik dgn baby tua.. :)


And.. gini lah gambar kami semua.. **tanpa Aiman.. sbb dia dok di asrama kannn..**

Lagi satu posing dari baby tua kat atas changing table..

Apa2 pun... makcik happy sbb.. dapat abeskan masa makcik dgn anak2 makcik.. and kami happy2 je... baby pun happy... ngheeeeee.... :)




Isnin, 9 Mei 2011

Benci ah...


Hari ni.. biarlah makcik cuma lepaskan apa yg terbuku dalam hati.. Nak sergah boss tak boleh.. so.. cerita samar2 makan hati makcik je la kat blog nie yerrr... Kalau faham.. baguslah.. and kalau tak faham.. buat2 faham je lahhh..

Makcik dapat berita yg sgt mengemparkan hari ni.. Semua pasal kerja.. bak kata bapak superman.. "with great power comes great responsibility.." Sungguh2 mengtensyenkan diri juga jiwa makcik.. Kalau dulu mungkin ok la jugak.. but now.. my priority dah berubah..

Tak tau mcm mana nak dihuraikan dengan kata2 jiwa makcik sekarang nih.. menyampah mengadap commercial paper.. menyampah buat comparative analysis utk tender.. menyampah dengan hardware & infra.. menyampah dengan issue project module yg tak tau bila nak finalize.. menyampah buat kerja coordinasi.. menyampah.. menyampah.. menyampah... but.. yg menyampah tu lah yg bagi makcik rezeki hujung bulan..

Hari ni.. seawal pukul 9am.. lepas diberitahu berita panas tu.. and dengan beban kerja yg dilambak atas meja makcik.. Makcik rasa mcm tak sabar je nak tunggu pukul 6pm nak balik.. Walau setakat nih.. semua yg diberikan pada makcik.. makcik boleh sudahkan.. tapi.. kenapalah tak de org nak fikir apa yg makcik rasa.. management suka suki je buat keputusan.. sikit tak tanya makcik nak ke tidak..

En Amat kata.. tentu lah.. scope kerja dah berubah.. mestilah beban kerja pun bertambah.. Masaalahnya.. scope kerja berubah.. beban kerja bertambah.. Bukanlah makcik kata makcik ni berkira tulang urat.. Masaalahnya.. makcik tak nak jawatan tu.. makcik tak nak tanggungjawab tu.. biarlah tak de title pun tak pe.. makcik rela..

Makcik sungguh sakit hati.. but kata En Amat.. mula2.. nanti lama2 bila dah biasa ok la.. Entahlah.. makcik tak rasa pun pasal biasa tak biasa.. yg makcik rasa cuma.. mcm org amek kesempatan je.. semua nak longgok atas meja makcik.. semua nak senang.. org yg dok kat tingkat kayangan tu pulak semua mcm bagus je bila buat keputusan.. tapi mcmlah makcik tak tau.. semua takut nak ambik risiko.. sampaikan document pun tak berani nak sign.. tapi pandai bagi arahan itu ini.. setakat arahan mulut je.. lepas tu tak de apa2 follow up.. nak suruh jugak makcik buat ke? sat nanti.. tersangkut kat auditor.. makcik jugak yg susah..

Cakap salah.. tak cakap pun salah.. bila buat tak tau.. cakap kita ni tak agresif.. tak peka.. bila kita bagitau.. kata.. ok, since you are familiar with this.. you respond to it. Aaarggghhhhhh!! menyampah lah.. and kalau ada lah perkataan yg boleh huraikan rasa menyampah hati makcik ni.. selain dari perkataan menyampah.. dah lama makcik taip...

p/s - sorry.. betul2 tengah sakit hati.. benci ah..


Ahad, 8 Mei 2011

SPECIAL DEDICATION..

Teringat time budak2 kat rumah ni masih kecik2 lagi.. Seminggu sebelum hari ibu.. puas mengajar ucap “Selamat Hari Ibu” so.. bila hari ibu.. budak2 ni boleh la ucap kat ibu kannn… and sebab lagi satu time tu ialah.. nak kenen En.Ayah.. supaya En.Ayah tau.. ohhh.. hari ibu.. so boleh la beli “adiah” utk ibu.. hahaha.. **nawaitu makcik yg tak boleh belah nih…** and bila tiba hari yg ditunggu… makcik pun cakap.. “hari apa ni kakak?.. Selamat Hari..????” and kakak yg tengah sibuk main tu pun berhenti.. sengih.. tengok makcik.. and terus dia jerit.. “SELAMAT HARI HARI..”.. kah kah kah.. bagai nak berguling makcik dengar selamat hari2.. so.. moral of the story.. apa pun kita buat.. nawaitu tu kena jelas.. jangan terpesong okehhhh… To all great ladies out there.. HAPPY MUM’S DAY.. and KUDOS TO JOBS WELL DONE… and SELAMAT HARI HARI oppss.. IBU..

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter