Rabu, 18 Julai 2012

Ahlan Ya Ramadhan..

Salam semua.. esok dah tengok anak bulan Ramadhan.. tak sabar rasanya nak tempuh bulan Ramadhan.. hati tu rasa macam seronok sangat2..

Tahun ni makcik sambut Ramadhan insyaAllah.. kat rumah baru.. di Melaka.. okeh.. jangan silap eh.. sambut jerrr.. bukan pindah sana.. makcik masih lagi tersekat kat Pasir Gudang nih.. tah bila tahun la ada rezeki nak dapat duduk rumah tu..

Sebenarnya nak cerita.. rumah tu dah siap lama dah.. cumanya.. sebabkan makcik kat Pasir Gudang.. En.Amat pulak kat Port Dickson.. and cuma hujung minggu je dapat tengok muka masing2.. tu yg selalu tak de masa nak mencarakan rumah kat sana.. apa2 pun last week, makcik berkesempatan la mencuci rumah.. hajatnya nak cuci rumah cuma makcik dgn En. Amat saja.. Sara tolong jagakan Imann.. but bila dah sampai Melaka.. dah dekat sgt2 dgn anak bujang K-Pop makcik tu.. singgah la asrama.. jumpa dia.. dahhhh.. bantai dia nak ikut.. suruh cakap dgn warden kata nak balik ikut parents..

Hujung minggu nih.. InsyaAllah nak pasang railing and curtain... seronottttttt... heheheh...**Okeh.. dah lari tajuk pulak mokcik sorang ni kannn..**

Balik pada Ramadhan.. tahun ni makcik akan berpuasa dgn Sara, Imann & diri Mokcik saja.. anak2 bujang semuanya kat asrama.. but InsyaAllah.. kalau di izinkan.. berjumpalah kami dan berbuka lah kami.. juga bersahurlah kami bersama2 bila mana tiba hujung minggu.. InsyaAllah.. Lagipun En.Ayah ada kat Malaysia.. dia pun tentu2nya nak berbuka, bersahur bersama2 dgn anak2 jugak kannnn.. so makcik dulukan En.Ayah la nampaknya.. sebabnya tahun2 sebelum nih memang En.Ayah tak berpeluang nak menghabiskan Ramadhan dgn anak2.. walau tak makcik nafikan ada sedikit rasa dalam hati yg berbaur sedih sebab.. ya lahhh.. bulan posa kannn.. need i say more ke?

Buat teman2 kat luar sana.. RAMADAN KAREEMMM..!!!!  Semoga puasa yg sempurna akan lebih membentuk peribadi kita menjadi lebih mulia dari yg sebelum2 nya.... Semoga tabah dan sabar dengan dugaan Ramadhan.. Selamat menjalani ibadah puasa semua..

Ehem.. posa yg tinggal tahun lepas dah abes bayar ke belum?  hehehehehe...

Isnin, 16 Julai 2012

Dilemma...


Pagi ni makcik dengar topik yg sangat2 meanrik kat radio IKIM.. *okeh.. menarik pada makcik.. tak sama dengan menarik teman2 kat luar sana kannn.. hehehehe..*  ceritanya pasal.. "WANITA TIDAK BEKERJA DAN MENJADI SURIRUMAH SEPENUH MASA"..

Hahahaha.. apa saja lah makcik ni kan.. tah apa yg menarik pun tak tau.. but.. seriously you all.. pada pendapat makcik yg memang dengkel nih.. Seorang wanita.. terutamanya isteri.. sekiranya suaminya berkemampuan.. dan keduanya redha.. adalah lebih baik bagi dirinya tadi tidak bekerja, tinggal dirumah mengasuh anak2 dan mengurus keperluan suami..

Mesti ada yg kata.. Hilang akal ke apa makcik nih?  Tak kan nak duduk rumah tadah tangan harap suami bagi duit.. at least kalau kerja.. kalau teragak nak beli apa2.. tak payah lah susah2 nak meminta2.. guna duit sendiri.. suami pun tak cakap banyak.. duit kita.. suka ati kita la kannn... *ehemmm.. ada ke yg kata mcm tu?..*

Sebenarnya kebelakangan ni.. makcik memang berfikir2 dgn agak serius utk berhenti kerja.. mungkin bukan sekarang laaa.. mungkin paling2 pun dalam 3 - 5 tahun akan datang.. Bila Danial dah abes sekolah.. dan bebanan kewangan mungkin.. *di ulangi  MUNGKIN..* sudah berkurangan pada waktu tu.. InsyaAllah..

Sebenarnya jugak.. kebelakangan nih makcik jadi sangat2 gusar dengan pengasuh Imann.. Makcik rasa tak bersetuju dengan cara dia melayan Imann.. Bukanlah kata dia tu jahat dan sebagainya.. Tak ada cacat celanya dia.. baik.. Iman pun suka dia.. cumaaaa... *hahahahaha.. panjang cuma makcik tu..* cara didikan tu yg buat makcik kengkadang hilang kata2..

3 anak2 makcik sebelum ini.. walau makcik ni bukanlah dikalangan mereka yg hafaz 30 juzuk quran.. segala bagai zikir boleh ingat.. bukanlah jenis yg bangun malam solat tahajud, solat sunat, solat istikharah atau yg dapat mengajar segala mcm doa  anak2 dan sebagainya.. tapi.. makcik seperti ibu2 yg lain.. mencuba sedaya mungkin untuk melakukan yg terbaik tanpa mengabaikan perintah Allah..  Makcik berpegang sgt2 dengan saranan nabi jungungan kita Rasulullah S.A.W.. supaya 7 tahun pertama memberi kebebasan kepada anak2 supaya dia bebas bertindak, mengungkapkan, mengekspresi keinginan dan sentiasa bermain dgn mereka.. dan untuk 7 tahun kedua.. makcik mula mendidik dan mengajar apa yg diperkukuhkan pada 7 tahun pertama.. dan selepas 7 tahun kedua.. makcik cuma mampu menjadi teman dia apabila dia masuk ke 7 tahun ke 3..

Alhamdulillah.. setakat ini.. Allah sangat pemurah dan sangat2 penyayang.. pada makcik dan anak2 makcik.. makcik diberi anak2 yg mendengar kata.. yg sopan bila berdepan dgn orang tua.. dan biasanya akan bercerita dan berkongsi rasa jika ada yg dirasakannya tak kena.. Sepanjang menjadi ibu kepada Sara, Aiman, Danial.. tak pernah sekali walau ketika diwaktu kecil.. anak2 makcik menjerit2 memarah.. meludah.. atau berkata2 yg kurang enak kepada makcik.. apatah lagi berbuat mimik muka.. *Alhamdulillah..*  Sekalipun kalau ke pasaraya.. anak2 makcik faham kalau makcik kata "okey.. hari ni kita pergi jalan2.. kalau nak main2 dgn toys boleh main tapi ibu tak beli tau.. nak beli nanti lain kali kalau ibu ada duit lebih..." dan semua faham apa maksud makcik walau sara waktu tu cuma berusia 5thn.. Aiman 4thn dan danial kecik lagi.. tak pernah lagi ada incident.. anak2 makcik menangis guling2 atas lantai.. atau meludah2 kat makcik sebab marah tak dapat mainan dan sebagainya.. Alhamdulillahhhh..

Kebelakangan ni makcik sangat2 gusar dgn perilaku Imann.. bila mana dia tak dapat sesuatu dia akan menjerit2 marah.. sangat2 berbeza dgn kakak dan abang2nya dulu.. then satu hari makcik terserempak dgn situasi dimana.. anak2 pengasuh Imann berkelakuan sebegitu walaupun sudah berusia 5 dan 6 tahun.. dan fahamlah makcik.. Imann meniru gaya mereka rupanya.. pernah satu ketika.. anak kecil seusia 5 tahun menjeling dan mengherdik ibunya dgn wajah bengis "KAKAK SEPAK IBU KARANG.." buat makcik terkedu.. hilang semua kata2..

Terfikir dalam hati.. makcik tak sanggup tengok Imann membesar dalam keluarga yg mengasuhnya sebegitu.. Allah hu rabbi.. Pantang la Imann merengek sikit.. semua di bagi kat tangan.. pernah sekali tu.. petang time makcik datang nak ambil dia.. Imann nampak ada budak2 main basikal.. pengasuhnya siap tahan budak tu.. suruh turun nak bagi Imann naik sekejap.. Adoi laaaaa... makcik memang hilang kata2 teman2 kat luar sana semuaaaa... buntu fikiran setiap kali bila mencuba cari jalan penyelesaian..

Kata Danial.. "kenapa adik suka jerit2 bila nak apa2 eh??"  dan belum pun makcik sempat jawab.. Aiman dah kata.. "mestilahhhhh.. kita dulu kecik2 kan ibu yg jaga.. ni org luar jaga.. tentu la ikut perangai org luar.. anak org tu kan mcm tu.. mesti la dia ikut perangai org tu..  kita dulu kat rumah dgn ibu je.. ni dia campur dgn budak2 lain.."  dan Danial pun cakap.. "berhenti keja la ibu.. jaga adik.. nanti besar jadi kurang ajar pulak dia.. haihhhh.."

Sesungguhnya beruntung ibu2 yg dapat duduk dirumah mengasuh, mengurus dan menjaga keperluan anak2 juga suami.. membentuk anak2 ikut acuan kita sendiri.. untuk waktu ini.. makcik cuma mampu berdoa sahaja dan mengharapkan agar penerapan yg tidak sepatutnya itu tak jadi sebati dalam jiwa anak makcik.. Semoga Allah akan sentiasa bersama2 anak2 makcik.. semoga akhlak mazmummah itu dijauhkan dari anak2 makcik.. Walau ada yg berpendapat anak masih kecil lagi.. tapi yg kecil tu lah yg perlu kita jaga.. jangan jadi besar..

Kalau ada lah teman2 yg membaca nukilan makcik nih.. apa la agaknya teman2 buat ya.. tukar pengasuh?  rasa mcm tak logik la pulak.. sebabnya bukannya pengasuh makcik tu jahat.. cuma kat area tu saja yg makcik tak berkenan.. lagipun Imann suka dia lagipun dia sayang Imann mcm anak dia sendiri..

Haihhhhhhh....

Ahad, 8 Julai 2012

PINGPONG PINGPONG PINGPONG...

Andddd... finally today is SUNDAY.. and for the first time in my life after so many years *lost count.. hahahhaa..* .. SUNDAY seems to be the most peaceful day AGAINNNN.. syoknya dapat baring golek2.. merehatkan sakit otot2 selepas puas melompat, mengsmash.. mengutip bola.. dan sebagainya..

Okeh.. cerita kita hari ni.. last week sibuk makcik telah terjebak untuk menjebak kan diri bermain Table Tennis aka PING PONG dalam tournament.. hahaha.. bunyi macm "kebabom" je kannnn.. pandai ke makcik main PING PONG??? ok la.. makcik mengaku makcik tak lah sehebat macam player2 kita kat malaysia nih... sapa nama dia?  Lee Wei atau Sock Khim... still.. kalau setakat nak pukul bola, smash sikit2 masih boleh lagi lah...  andddd... selepas dah berzaman tak pegang bat pingpong.. semalam menyaksikan makcik beraksi di kehohanan indoor mewakili syarikat..

One of the senior player tanya myself.. you practice biasa kat mana?.. Practice???? mcm nak terduduk makcik gelak..  Seingat makcik lah.. last makcik pegang bat pinpong tu tahun 2002.. itu pun main suka2 dgn kengkawan kat office.. mana ada practice2.. dah tak ingat langsung pun game rules.. and jawapan makcik buat senior player tu tgk makcik atas bawah.. MAYBE.. dlm hati dia kata.. "habis la kauuu.. mmg ulam aku hari nih.."  hahahahaha...

Okeh.. kepada sesiap yg berminat nak tau.. sedikit Sejarah penglibatan makcik dlm sukan pingpong ni yerrr... *sila jgn tuka channel.. hahahahaha..*  Dulu time makcik bercinta dgn En.Ayah.. makcik tak de la bercinta ke taman bunga.. main kejar2 balik pokok.. bagai.. salah satu aktiviti kami ialah bermain PingPong.. *okeh.. boleh ketawa kalau nak ketawa yerrr..;-p..*  Ya kengkawan semua.. kami main kejar2 bola pingpong bersama kengkawan office yg lain.. so, credit utk En.Ayah yg juga coach makcik dolu2.. hehehehe..

Seumur hidup makcik.. makcik biasa main single.. tak pernah double.. and semalam yg ada cuma category double.. mixed pulak.. adehhhh.. rasa mcm kiamat dunia pingpong makcik.. I was paired with our Senior GM.. yg buat makcik rasa mcm nak *tutttt..* je.. sebabnya..1st tak de training session, 2nd rasa mcm tak de chemistry dgn SGM.. 3rd.. I was informed that he'll be my partner for the games 5 minutes before it starts.. and 4th.. my SGM mmg very good player compared to me.. yg kelam kabut sikit.. *okeh.. sikit saja ye..*  Out of 4 games.. we won 2, defeated at 3rd game and didn't go to the 4th.. huhu..

Apa2 pun we had fun.. My SGM was a very good mentor though and it was a very good game memandangkan  I last played was like 10 years ago.. and I still have the skill.. walau tak sharp mcm dulu kalau smash bola tu.. still masih boleh menang kannn.. kira okeh la tu..

And semalam makcik ckp kat En Amat.. okeh.. 08-08-2012 nih.. makcik nak demand adiah wedding anniversary.. "Table PING PONG boleh?.."  and En.Amat tengok makcik.. "errrrr.." cuma tu je yg terkeluar dari mulut..  Whahahahaha...


Khamis, 5 Julai 2012

P/S.. Don't tell anyone.. ;p

Hahaha.. tajuk tak mengagak... Alhamdulillah.. Syukur makcik terhadap kurniaan Allah pada makcik.. 26-June-2012 yg lalu menyaksikan makcik memanjat usia untuk ke 42 kali dalam hidup makcik... Whahahahahaha... tua dah makcik ye.. SELAMAT HARI LAHIR BUAT NOR ISMAH ABDULLAH.. :)

Antara ucapan yg makcik terima:

i.  SMS dari anak teruna makcik yg ala2 K.Pop tu.. katanya HAPPY BIRTHDAY IBU.. SORRY LAMBAT SIKIT SMS IBU.. MAN BUAT HOMEWORK TADI.. TERIMA KASIH KERANA JAGA DAN BESARKAN AIMAN SELAMA NI.. AIMAN SAYANG IBU.. ILOVEYOU.. tengah2 malam buta pukul 12 lebih buat makcik terjaga malam dengar bunyi sms..

ii.  SMS dari CikLin.. HAPPY BIRTHDAY IBU..

iii.  Pepagi sebelum pegi sekolah Sara cakap.. HAPPY TUA DAY IBU.. sambil cium makcik..

iv. SMS tah dari sapa tah.. HAPPY BIRTHDAY!!!!  hehehehe.. makcik tak kenal no. sbb haritu phone makcik hilang so.. no pun hilang..

v.  Kat office tetiba tergerak nak bukak email accn yahoo.. and.. En.KeretaOren yg dah lama tak tanya khabar berita bertanya khabar.. "assalamualaikum w.b.t. pekaba?  lama x dgr kaba berita?  sihat ke?   buat hati makcik rasa terharu sgt2.. terima kasih ingat lagi ke makcik.  Alhamdulillah.. masih lagi diberi kesihatan yg baik dari Allah... :)

vi.  SMS dari En. Ayah.. SELAMAT HARI JADI.. buat makcik tersenyum.. sebabnya En.Ayah memang tak pernah lupa ucap selamat hari lahir utk makcik..

vii.  HAPPY BIRTHDAYYYY!!!! jerit Chitra pepagi buta sebaik saja nampak muka makcik masuk pintu office.. hahahahaha... gelak besar makcik awal2 hari

En.Amat??? Hahahaha.. dah nak abes hari baru dia teringat birthday makcik.. makcik pun dah rasa mcm nak merajuk baru nak wish.. katanya.. "laaaa.. kita baru je nak wish dia.. dia dah call kita dulu pulak.."   macam la makcik tak tau ayat cover line tu.. haihhhh..

Tahun ni makcik sambut birthday makcik sendiri.. pagi2 Sara bangun siap2 pergi sekolah lepas wish makcik and terus ke camp utk pelajar SPM 2hari 1 malam di Politeknik.. So, tinggal lah makcik dgn Imann je.. terbayang tahun lepas.. Sara, Aiman, Danial beli kek utk makcik and berkongsi duit 3 beradik belanja makcik makan kat Pizza Hut.. and malam tu.. walau perut lapar sangat.. rasa tak tertelan nasi yg ada dalam mulut bila teringatkan anak2 dan suami yg tak ada depan mata..

But then again..bila makcik pejam mata.. makcik nampak wajah2 mereka2 yang makcik sayang.. wajah2 yg sayang makcik.. hati makcik rasa bersyukur sangat2.. Alhamdulillah.. terima kasih Ya Allah kerana kurniaan Mu yg tak terhingga.. Sesungguhnya Engkau Maha Pemurah lagi Maha Penyanyang.. Terima kasih kerana menjaga setiap mereka yg aku sayang.. Sesungguhnya Kau jua yg Maha Mengetahui.. Aminn..

Bulan June yg lepas juga menyaksikan sudah 2 tahun makcik di Pasir Gudang ni.. Macam tak percaya je yg makcik boleh bertahan sampai sekarang.. hahahaha.. kalau ikut hati yg tak seronok nih.. memang makcik dah lama berhenti kerja.. biarlah tak de kerja pun tak pe.. asal tak sakit jiwa.. *hahahaha... ayat bongkak makcik kannnn...*  but then.. perancangan kita.. tak sesempurna perancangan dari Allah.. Makcik selalu dengar org sebut.. JANGAN BURUK SANGKA DENGAN ALLAH.. but.. cuma kebelakangan ni saja baru makcik faham sefaham2nya maksud BURUK SANGKA tu..

Dan sekali lagi... suka makcik ingatkan diri makcik sendiri.. KALAU ALLAH YG BAWA KITA KESINI.. INSYAALLAH.. DIA JUGALAH YG AKAN BAWA KITA KELUAR DARI SINI.. semoga Allah akan sentiasa berikan makcik kesabaran.. semoga Allah akan sentiasa berikan makcik ketabahan.. semoga Allah akan sentiasa berikan makcik ketenangan.. dan semoga setiap dugaan yg Allah berikan kepada makcik juga mereka2 yg makcik sayang.. dapat sama2 diharungi dengan penuh rasa keinsafan.. Semoga makcik dan mereka2 yg makcik sayang tidak berada dikalangan mereka yg meminta2 dan berputus asa.. Dan semoga kita semua tidak kufur dgn nikmat yg Allah beri percuma.... Aminnn...


AGAIN.. HAPPY 42 BIRTHDAY NOR ISMAH ABDULLAH.. semoga semuanya dalam baraqah.. InsyaAllah... Aminn..

p/s - my birthday wish untuk tahun ini cuma satu saja.. Semoga setiap satu dari kita berada dibawah lindungan Allah s.w.t. dalam baraqah.. InsyaAllah.. Aminn..

Jumaat, 8 Jun 2012

Sayang Anak Ibu.. Cepat Sembuh Ya..


Including hari ni.. dah hampir seminggu Imann demam.. hanya Allah saja yg tau perasaan hati makcik bila tiap pagi terpaksa bertukar tangan dgn babysitter.. meninggalkan Imann yg demam dan sangat2 monyok.. minggu ni.. Imann tak nak ketawa.. tak nak senyum.. tak nak cakap.. kalau ada yg keluar pun dari mulut Imann.. cumalah "anakk.. anakk.." which translates to "tak nak.. tak nak.." and hati makcik jadi tebal sgt2 bila semalaman Imann tidur berdakap di dada makcik.. kerana cara tu saja lah yg boleh buat Imann tido.. and pagi tadi Imann dakap makcik kuat2.. tak nak ditinggalkan.. terasa hati makcik macam dikoyak2 bila dengar Imann kata "anakk.. anakk.." minta diambil balik.. dan makcik cuma mampu mengetap bibir menahan sedih dalam hati.. 

Seminggu ni jugak.. makcik rasa dah macam zombie.. badan saja kat office tu.. hati tak pernah tinggalkan Imann.. Semoga anak ibu cepat sembuh.. rindu nak dengar Imann ketawa.. nak tengok Imann jump.. nak dengar Imann cakap Hurray!... rindu nak tengok Imann lari2 dalam rumah..Rindu nak dengar Imann nyanyi lagu Itsy Bitsy Spider..  Cepat sembuh ya sayang.. 

Apa2 pun susah dan sedih hati makcik sedikit terubat sebab Aiman, Danial & Sara ada depan mata sempena cuti sekolah nih.. Alhamdulillah.. 

Kata Sara.. kenapa adik mcm tu.. sakit ke kalau nak keluar gigi sampai demam2.. aku cuma mampu kata.."kalau gusi awak tercucuk.. sakit tak?.. tentu2 sakit kan.. apa lagi adik.. gigi tu nak keluar dari dalam gusi.. yg mencucuk tu sentiasa ada kat dlm gusi.. kalau gusi awak tercucuk tulang.. tulang patah tertinggal dalam gusi.. sakit bengkak kan.. sama la mcm adik.. selagi gigi tak keluar.. selagi tu la sakit tak hilang.."

Kata Aiman.. "Kenapa adik tak nak main2.. asik nak nangis.. nak mintak dukung je.. moody je.. Man, kakak dgn adik dulu mcm tu ke bu?".. buat aku tersenyum.. "ibu ingat dulu.. kalau kakak demam.. satu malam ayah tak tido.. tak pun.. tido duduk peluk kakak.. sebab kakak kalau demam.. dia tak nak org lain.. ibu pun dia tak nak.. dia cuma nak ayah je.. and awak kalau demam.. sampai biru2 mulut, kaki dgn tangan.. duduk diam je tak nak buat apa2.. adik kalau demam.. pun sama.. diam je.. apa pun tak nak.. makan pun tak nak.."

Kata Danial.. kenapa pulak dia tak nak makan.. lama betul dia demam.. biasa org kalau demam sekejap je.. and aku cuma mampu kata.. "adik ingat tak adik demam lepas baby lahir tahun lepas.. tak tidur ibu tunggu adik.. letak kain basah atas kepala adik.. tido duduk ibu.. adik tak nak makan.. tak nak minum.. adik nak tido je.. sebab apa? adik rasa letih.. tekak rasa tak lalu nak makan kan.. sama la mcm baby.. bezanya adik boleh bagitau apa yg adik rasa.. baby tak boleh.."

Dua minggu cuti sekolah ni.. adalah dua minggu yg sangat2 mencabar hati, perasaan, mental dan juga fizikal makcik.. semoga kesabaran tu menjadi milik hati makcik.. semoga ketabahan hati yg setipis kulit bawang yg tinggal ini dapat makcik pertahankan.. semoga semuanya berlalu dengan cepatnya.. 
Ya Allah, sesungguhnya aku ini hanyalah makhluk Mu yg lemah.. aku meminta pada Mu.. aku berharap pada Mu.. dan pada Mu juga aku berserah.. andai Kau yg bawa aku ke sini.. aku percaya.. Kau juga lah yang akan keluarkan aku dari sini.. Kuatkan lah hati dan semangat hamba Mu ini ya Allah.. sesungguhnya.. hanya Kau saja yg maha mengetahui.. permudahkan lah bagi kami hamba2 Mu ini ya Allah..  amin.. amin.. ya rabbal alaminnn...

Jumaat, 18 Mei 2012

Hari Ibu..

Salam kengkawan kat luar tu.. Dah lama sangat2 berazam nak revamp page nih.. but tiap kali nak pegang lappy je... mesti ada yg menghalang.. and opkoz lah.. tentu2nya baby kecik comel kiut miut makcik *sila jangan muntah dulu.. ayat tak boleh belah makcik nih..*  yg makcik bagi nama Muhammad Imann Khaled tuu.. huhu..

Hari ni nak cerita pasal Hari Ibu yg baru je lepas... Sara belanja makcik makan kat Kenny Rogers.. Makaseh kakak.. ibu sayang kakak.. Aiman kata, nnt lepas balik Terengganu cuti sekolah ni.. dia nak belanja tengok kunang2 kat bandar penawar..  tak sabar nak tunggu nih.. and rasa kosong je bila anak bongsu makcik selama 12 tahun.. tak ada.. sedihhhh.. huk3x..

Sampai rumah kat Pasir Gudang.. makcik dah flat abess.. tertido.. dalam pkl 11 lebih.. makcik perasan phone makcik ada more than 4 missed called.. Sedih bukan kepalang hati ni.. Danial call and my mobile was in silent mode.. Kenapalah memalam call ibu agaknya.. and finally bila phone bunyi lagi.. and makcik dapat angkat.. the caller pulak tak dengar suara makcik.. *stupid public phone* kita hello.. dia hello.. kita hello.. dia hello.. lelama putus.. lagilah gundah gulana hati nih..



Makcik tunggu lagi kalau2 dia call semula but tak de.. and the next day.. makcik received call with area code 05.. bila angkat je.. "Ibu.. ni adik la.. adik nak cakap.. adik dah sampai Perak petang tadi.. Semalam adik call ibu tapi tak dapat cakap.. adik nak cakap SELAMAT HARI IBU.."  and seriously..my heart melt away..

Buat anak2 ibu.. Nur Sara Jasmin, Muhammad Nur Aiman, Muhammad Danial Haikal & Muhammad Imann Khaled.. terima kasih kerana selalu memahami dan bersama2 dgn ibu di waktu sukar dan juga di waktu gembira ibu.. terima kasih kerana membahagiakan hidup ibu.. terima kasih kerana buat ibu senyum di kala ibu rasa hampir2 nak menangis.. terima kasih kerana sentiasa menyokong ibu.. dan terima kasih kerana memahami.. Ibu sayang kamu semua.. Sayang kamu kerana Allah..

Semoga anak2 ibu semua menjadi anak2 yg cemerlang hidupnya di dunia dan akhirat.. dalam baraqah.. InsyaAllah.. Aminnn..




Ini je la gambar danial yg ada.. susah betul nak amek gambar dia.. tak bagi.. 

Apa2 pun.. dikesempatan ini.. makcik nak ucapkan terima kasih pada En.Ayah (walau tidak membaca..) dan En.Amat (juga tak pernah amek kisah nak baca blog makcik).. makcik nak cakap pada kedua2nya..  "Saya tau.. saya bukanlah insan yg sempurna.. saya tau saya banyak kekurangan.. saya tau tak semua tindak tanduk saya sebagai seorg ibu dipersetujui.. saya juga tau ada masa2nya saya buat silap.. tetapi.. apa yg penting.. SAYA TAU.. AWAK AKAN SENTIASA ADA BERSAMA2 SAYA.. MEMIMPIN TANGAN ANAK2 KITA.. DAN AKAN SENTIASA BERSAMA2 SAYA.. ANDAIKATA PERANAN AWAK SAYA PERLUKAN.. terima kasih kerana menjadi ayah pada anak2 saya.. terima kasih kerana bersabar dengan karenah saya demi anak2.. tanpa awak tak bermakna lah hari ibu saya.. saya sayang awak"


Last sekali.. gambar anak2 saya yg kurang sorang.. AGAIN.. SELAMAT HARI IBU BUAT IBU2 DILUAR SANA.. 



Sabtu, 5 Mei 2012

Cerita tak menarik makcik pagi nih...

Penatnya kebelakangan nih.. Makcik hampir2 tak de langsung masa senggang.. *hahaha.. paham ke makna masa senggang?..*  Imann dah pun masuk 15 bulan.. meaning dah 15 bulan jugak la makcik mengharungi cabaran breasfeedingkan Imann.. *hahahaha.. topik yg macam boring je kannnn.. tak abes2 pasal breasfeeding makcik nih..*

Okeh.. sebenarnya hari ni terpanggil pulak nak bercerita tentang org yg sekeliling nih dan tanggapan mereka ttg breastfeeding.. breastmilk.. dan segala yg sewaktu dengannya.. Kenapa eh? tetiba topik yg tak best ni diutarakan?  Sebabnya baru2 nih.. makcik terbaca status kat fb seorg hamba Allah nih.. dia cukup meluat bila tau ada ibu yg sanggup bersusah payah pam susu, simpan untuk dibekalkan pada anak.. "Kenapa lah pilih jalan susah nak pam bagai kannn.. Kat kedai tu kan banyak susu formula.. beli je laaaa.. Geli tau.. lagi satu.. ramai yg rasa mcm lucah je sbb buat org lelaki ada daya imaginasi yg tak sepatutnya.." gitu la lebih kurang katanya..

Sebelum apa2 makcik nak taip DISCLAIMER dulu ye.. "KEJADIAN DI ATAS TIADA KENA MENGENA DGN MAKCIK.. TIDAK BERLAKU PADA MAKCIK.. DAN HANYALAH BERDASARKAN PENGALAMAN KAWAN MAKCIK..SEGALA PERSAMAAN SAMA ADA DGN YG MASIH HIDUP ATAU YG SUDAH TIADA LAGI.. ADALAH TIDAK DISENGAJAKAN.."

Memula makcik nak cakap.. Breastfeeding tu tuntutan.. hak seorang anak utk diberi susu ibunya sehingga sekurang2nya 2 tahun.. Walau bagaimana pun.. adalah hak ibu untuk memberi susu kepada anaknya.. jadi maknanya.. kalau si ibu tu tak nak bagi susu badannya pada bayi.. *sesetengah ibu lepas bersalin stress dan tak mampu mengawal perasaan mahupun menyusukan bby..* si suami wajiblah mencari ganti susu untuk bayi tersebut.. So.. TAK TIMBUL ISU KATA SUSU LEMBU UNTUK LEMBU.. SUSU MANUSIA ANAK MANUSIA JE MINUM.. sebabnya nabi dulu *and kita2 sekarang nih pun..* minum dan membesar dgn susu bukan susu manusia..

Berbalik pada topik kann.. makcik sendiri pun pam susu utk dibekalkan pada baby makcik.. Alhamdulillah, persekitaran makcik, walau tak menggalakkan.. tapi tak pulak menghalang.. boss makcik yg "stone cold" tu pun tak pernah kata tak boleh amek time pergi pump susu.. *terima kasih boss..*  tapi makcik jugak sensitif dgn pendapat juga pandangan peribadi org.. Jangan la pulak susu yg dah dipam tu ditayang2.. atau sampai buat org rasa tak selesa bila tengok kita pump susu tak kira tempat atau masa.. tak terbayang pulak makcik ni.. apa lah rupa pam susu kat tempat awam.. kalau menyusu baby tu masih lagi boleh makcik terima.. ini pam susu.. haihhhh.. buruk..!!!

Serious cakap.. maaf kalau ada yg tersinggung.. makcik sendiri pun geli dgn susu badan makcik.. In fact.. kalau pump susu.. time handling susu utk disimpan.. kalau terkena la setitik dua kat tangan.. makcik akan cepat2 pegi basuh.. *okeh.. kalau ada yg nak mencebik pun.. cebik lah.. makcik tak boleh nak buat apa apa kannn..*  Bayangkan la pulak mereka2 yg mmg tak faham langsung pasal susu ibu nih.. Nak bancuh air kat office.. tetiba bila buka fridge.. penuh dgn susu kita je.. *hahahah.. seriously gross kannn.. terbantut tak hajat nak minum.. So pesan makcik kat kengkawan yg seaktiviti dgn makcik.. berpada2lah.. perasaan org lain pun valid.. It is not about us all the time.. there are others sekeliling kita yg kita panggil KAWAN2..

Sekian la cerita boring pagi sabtu makcik hari ni.. Nak pegi dapur pulak.. nak buat bubur nasi *bukan utk imann ye..*  Hari ni terasa nak makan bubur nasi + telur masin + cendawan and kangkong goreng oyster sos + daging masak kicap.. hehehe.. sehingga ketemu lagi... bubbbyyyyeeeee...



Isnin, 9 April 2012

En Koperpil Jr... :)

Hari tu makcik main2 dgn Imann.. dah lama jugak la.. dalam 2 - 3 bulan lepas punya cerita... Semalam Imann 14mths.. hehehe.. dah besar dah anak ibu.. :) And semalam untuk kali pertamanya rambut Imann dibotakkan..

Kisahnya... magic sangat la kann.. Imann tak reti duduk diam.. ibu pun ambil plastic bag yg warna kuning tuuu.. yg klu kita pegi kedai beli barang sllu dapat utk isi barang2.. makcik ambil genggam dalam tangan sampai kecik.. lepas tu makcik letak la kat atas lantai.. opkoz la plastic tu menggembang semula kannn.. makcik pun sebutlah.. "haaaaaa..." sambil tunjuk kat plastic yg bergerak2 mengembang tu.. tak sangka pulak Imann suka.. and lepas tu buat la ulang2.. sampai makcik penat.. hehehehe.. and sekali tu je lah makcik buat..lps pada tu mmg tak main magic2 lagi dah.. sampailah malam tadi..

Kisahnya nak jadi cerita pulak.. semalam time makan.. tetiba dia tarik tissue.. genggam.. and campak atas meja.. lepas tu.. "haaaaaa..." sambil suka ketawa.. memula tu makcik heran la jugak.. pas tu.. perasan.. eh.. Imann tengah buat magic la.. hahahaha.. berderai ketawa tengok "magic" Imann..

So.. sneek peek preview magic yg Imann buat mlm tadi..



p/s - ada bakat jadi mcm En Koperpil tak? ;p

Sakit hati saya..


Saket hati saya melebihi sakit perut saya.. itu tajuk saya hari nih.. huhu.. kenapa pulak makcik hari ni kannn.. tak pasal2 nak cerita pasal saket hati.. hahaha.. memang makcik tengah sakit hati sekarang nih.. ketawa pun bunyi tak rupa ketawa.. bunyi marah je.. *pernah dengar ketawa marah?.. haaa.. ni sekarang ni tengah ketawa marah lah ni..*

Hari ni supposed makcik on MC.. sebab MC.. opkoz la sbb tak sehat.. perut makcik sakit tak mengagak.. Ceritanya.. makcik awal pepagi lagi macam biasa lah.. bersiap sedia utk ke office.. pukul 08:15am tepat2, barang2 Imann.. barang2 makcik.. termasuk dgn Imann dah pun duduk dalam kereta ready nak keluar rumah.. tetiba nak dijadikan cerita.. perut makcik sakit.. sakit.. sakit.. dan terus sakit.. and.. makcik sampai berpeluh2 menahan sebab tgh drive kannn..

Siapalah yg sampai hati nak angkat budak kecik ni naik kereta pagi2 kannn... :(

Makcik drop Imann kat babysitter.. makcik sambung drive ke office.. sampai kat checkpoint kastam / security.. tahap kesakitan makin menjadi2.. tengok jam 10 mins lagi ke pukul 9:00am.. so makcik pun tak masuk lah ke parking bangunan office, terus membelok ke Oasis.. pergi clinic..

Dr bagi MC suruh balik rehat.. Makcik sms boss kata MC pagi ni, sakit perut.. and tetiba En. Boss reply marah.. marah.. marah.. marah.. buat makcik punya blood pressure naik la pulak..

Adoi la En.Boss.. sakit bukan perkara main2.. bukan suka suki nak sakit tau.. saya faham you nak call vendor utk presentation.. and dah suruh saya arrange before end of this week but.. spreadsheet comparative analysis tu pun you tak tengok lagi.. tak confirm.. tak comment.. tak pe lah.. tghari nnt saya masuk office.. puaskan hati En.Boss ya.. sebabnya.. sakit perut saya rasa tetiba mcm dah kurang la pulak.. RASA SAKIT HATI PULAK SEKARANG NIH.. nyampah...!!


Gambar yg tak de kaitan dgn cerita.. sekadar hiasan.. :)

Sekarang ni makcik tengah berfikir dan berfikir mencari pengajaran, apalah pengajaran dari cerita kat atas tu.. Makcik cuma dapat fikir.. Allah sedang menguji makcik dgn kesakitan.. sabar je laaa kannn.. *nak sejukkan hati sendiri nih.. dah tak dapat nak fikir apa.. hehehe...*

Gambar yg juga tiada kaitan dgn cerita makcik di atas.. Makcik suka gambar nih.. bujang kecik makcik dah besar sekarang nih.. rindu sangat2 kat dia.. sejak duduk SBP nih.. dah matured dah.. haihhh... tua makcik..

Makcik nak tido dulu.. harapnya bangun tido sat nnt.. akan berkuranglah sakit perut makcik nih.. kalau tak hilang pun.. and sakit hati nih.. tah lah.. malas nak layan.. sebabnya.. jap lagi lepas bangun nak pegi office.. mengadap muka yg akan terus2an menyakitkan jiwa raga.. :(

Rabu, 18 Januari 2012

Rindu saja lah yg mampu punnnn....

Hari ni makcik terbaca kat mana tah.. tak ingat la pulak..
"Kenapa kita perlu rasa sedih kalau kita tak mendapat apa yg kita inginkan.. bukankah semua itu telah ditentukan oleh Allah? bukan kah hanya Allah saja yg maha mengetahui apa yg baik untuk kita? bersyukurlah.. kita cuma tak dapat.. kita bukan kehilangan..

dan ayat tu telah membuat makcik rasa macam nak menangis meraung sepuas2 hati makcik.. hahahahaha.. pulak dahhhh... tak abes2 emo makcik nih kannnn... mcm dah tak de keje lain je asik nak nanges tak tentu arah.. mcm hobi je nanges2 tu kannn.. :)

sekarang nih makcik rindu sgt2 kat anak2 makcik.. **hahahaha.. mcm la anak2 makcik semua ada kat luar negara kannn... pegi sekolah jeee..**

Makcik rindu sgt2 kat Danial.. sbb sekarang ni dia dok di asrama.. makcik suka bila tau dia ok dok di asrama, and dapat jumpa dia weekend ari tu makcik cakap kat dia.. "klu adik tak suka dok di asrama.. tak suka sekolah nih.. adik cakap je kat ibu tau.. nnt ibu keluarkan adik.." hahahaha.. boleh gitu? ni sebenarnya sapa yg tak nak adik dok asrama nih.. adik ke? ibu ke?.. but.. saat nih.. mmg makcik rindu sgt kat Danial.. terasa sgt sedih dalam hati makcik teringat moment2 terakhir kat rumah, sebelum dia ke asrama.. salam makcik.. selalu klu makcik nak cium pipi dia.. dia tak bagi sebab malu dgn kawan2.. but hari tu.. dia yg cium makcik.. kemudian peluk makcik kuat2.. sekuat hati dia.. dan makcik cuma mampu ketap gigi sendiri tahan hati tak nak menangis.. tak nak danial rasa sedih.. "ibu jangan rindu adik tau.." sambil buat muka kiut dia.. and.. Allah saja yg tau hati makcik time tu.. terasa kosong sgt jiwa ni bila kaki melangkah keluar dari bangunan sekolah tu.. hollow je rasa..

Makcik rindu sgt2 kat Aiman.. anak bujang makcik nih selalu kata makcik tak sayang dia.. sebabnya kalau dia tak de je makcik mesti pegi makan McD ke.. Pizza ke.. Domino ke.. tak tunggu dia.. haihhhhh... tak pulak dia tau yg kalau makan tu makcik selalu rasa sedih sbb anak makcik tak semua ada depan mata makcik makan sama.. tak pulak dia tau yg dalam hati makcik ni kalau time makan tu terkenang2 kat dia.. makan apa lah kat asrama tu.. tak pulak dia tau.. kadang2 makcik rasa tak lalu nak makan sbb teringatkan dia..

Makcik rindu sgt2 kat Sara.. walau sekolah dia cuma depan rumah je and kejap lagi dia balik.. huhu.. but makcik rindu sgt2.. semalam Sara cakap.. "nape ibu sedih nih.. kakak tanya ibu tak nak cakap.. tapi ibu sedih2 je.." and makcik yg tak dapat tahan air mata.. "kakak ingat tak time kita pindah sini dulu.. kakak selalu cakap, aiman selalu cakap, adik pun sama.. kata tak suka duduk sini.. ibu cakap, tak baik rasa mcm tu.. sebabnya Allah lebih tau apa yg baik utk kita.. mungkin yg kita tak suka tu.. itulah yg terbaik utk kita.. but..kakak tau tak? selama ni ibu pun rasa benda yg sama.. ibu tak suka duduk sini.. tiap2 hari sepanjang setahun setengah kita duduk kat sini.. tiap2 kali lepas sembahyang ibu doa.. Ya Allah.. sesungguhnya cuma Kau saja yg tau apa yg baik dan apa yg tak baik utk aku hamba Mu ini.. andaikata ini yg terbaik buat diri aku.. Kau permudahkan lah Ya Allah.. tapi.. ibu tak pernah rasa happy kat sini.." kata aku sambil nanges.. "Kesian ibu.. tak pe bu.. kakak faham.. kakak dapat rasa apa yg ibu rasa tu.. kakak tau mcm mana perasaan tu.."

Dan perasaan aku terbawak2 kebelakangan nih mungkin disebabkan anak2 aku jauh dari aku.. En.Amat jauh dari aku.. seriously.. buat teman2 yg ada anak masih kecik2 lagi kat rumah tu.. treasure your time.. sebabnya.. seminit yg dah terlepas tu.. sampai bila2 pun tak boleh berulang..

And tetiba aku teringatkan mak dgn abah kat kampung.. kata mak kat aku hari tu.."sorry la bu.. nenek cakap banyak nih.. bukan apa.. bukan selalu nenek dapat ckap dgn ibu mcm nihhh.. ibu asik keje.. sibuk.. kalau call nenek pun sbb nak bagitau duit dah bank in je.." sambil ketawa sbb happy tengok muka aku.. dan terfikir.. mungkin ke aku jadi mcm tu satu masa nanti?

Ya Allah.. Kau pelihara lah anak2 ku.. Kau peliharalah Nur Sara Jasmin, Muhammad Nur Aiman, Muhammad Danial Haikal, Muhammad Imann Khaled dari segala kejahatan malam serta kesesatan siang.. permudahkan lah bagi mereka segala pintu kesulitan dan gembirakan lah mereka selalu.. dalam baraqah Ya Allah.. sesungguhnya hanya Kau saja yg maha mengetahui.. perkenankanlah doa hamba mu ini.. aminnn..

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter