Isnin, 19 September 2011

... Semoga rohnya dicucuri rahmat.. Al-Fatihah..

What can be more horrific than not knowing where your son’s whereabouts, and being clueless on everything on attempts of trying to locating him? Worst nightmare which is beyond words that can describe the feeling… Dan itulah yang jadi pada aku over the weekend hari tu..

Friday: 16-Sept-2011 @ 9:00pm

Danial: Ibu, esok adik ada match bola.. Selayang lawan Ciku.. **Selayang referring to the place we are staying and Ciku is the opponent’s..**

Me: Pukul berapa start?

Danial: Pagi, pukul 8:00am.. Adik boleh pegi eh bu eh.. Lawan kat Ciku..

Me: Adik nak pegi buat apa? Adik jadi cheerleader ke?.. *joking*

Danial: Ibu nihh… adik jadi defender laaa.. boleh eh bu..

Me: Ok .. but mlm ni kena tido awal.. sbb esok nak bangun pagi.. takut nnt adik letih tak cukup tido.. Nanti pagi esok ibu antar..

Danial: Ok..

Saturday: 17-Sept-2011
That was the conversation we had that night.. But pagi tu, Danial convinced me that there is no need for me to send him as he will be going with his friend **who stays only few doors away from our house** and that his friend’s father will be sending them.

But.. bila menjelang tengahari tu hujan lebat dengan guruh dan kilat berdentam dentum.. aku jadi rasa tak sedap hati betul2.. Danial tak nampak batang hidung lagi.. and when the clock turned 1:00pm.. I told “En.Amat.. eh, jomlah pegi ke padang tu.. tak kan match tak abis2 lagi.. dah berapa jam dah ni.. hujan lesak pulak tu.. risau lah..”

Dan aku, En.Amat, Baby Imann & Sara pun berangkat ke Ciku.. only to find.. padang bola lengang selengang2nya.. yang ada cuma air penuh padang sebab hujan lebat.. satu kelibat manusia pun tak nampak.. aku tak tau nak fikir apa.. “Jom pegi depan sikit kat kedai tu.. tengok2kan kot2 dia pegi sana ke..” and En.Amat pun drive ke hujung simpang tiga jalan besar tu..

Dari jauh dalam hujan lesak tu aku nampak kat longkang besar seberang jalan lampu dari kenderaan bomba.. Orang ramai penuh berkeliling sambil meninjau2 ke dalam longkang besar.. Jantung aku tiba2 jadi laju sangat2.. Aku cuma mampu menelan air liur.. “u-turn kat depan.. pegi kat bomba tu..” dan En.Amat hanya menurut..

Demi tuhan.. pada saat aku sampai kat petrol pump tu.. lutut aku jadi lembik bila dikhabarkan “ada budak jatuh dalam longkang.. “ terasa dunia ni berhenti berpusing.. jantung aku macam berhenti berdegup.. aku cuma nampak orang bukak mulut bercakap.. bercakap.. bercakap.. dan bercakap.. tapi dah tak dengar apa2 pun.. yang ada dalam hati dan kepala aku cumalah.. *Ya Allah.. manalah anak aku.. janganlah sesuatu yang buruk jadi pada anak aku Ya Allah.. kau peliharalah anak aku Ya Allah.. Kesiankanlah anak aku Ya Allah.. Dan siapa saja pun yg berada dalam air tu.. sekalipun bukan anak aku.. Kau lindungi lah dia Ya Allah.. selamatkan lah dia Ya Allah.. kashihani lah dia Ya Allah..”

Dengan air yang penuh dalam longkang besar tu.. dengan arus yang sangat deras dari 3 penjuru turun dalam culvert yg dalam tu.. even bomba pun guna tali yg di ikat pada badan untuk turun ke dalam lubang yg penuh air.. aku????.. lagi sekali telan air liur.. terasa gelap sekejap dunia aku.. hampir gila aku rasa bila tak tau kat mana anak aku..!!!!!! dan aku bukan juga keseorangan.. ada tiga empat ibu juga berada disitu.. masing2 menunggu.. sambil berkata.. “anak saya pun tak balik lagi.. tak tau kat mana..” Lega kah hati aku kerana bukan aku seorg saja yg dalam kebimbangan?? Sumpah tidak.. dalam keadaan tu.. yg ada dalam hati aku cuma.. “Ya Allah.. Kau selamatkanlah anak itu.. Kau selamatkanlah dia..” dan aku rasa sangat2 pasrah.. takut sangat2.. tak terbayang.. sungguh diluar jangkauan akal fikiran aku akan pilu hati seorang ibu bila tidak mengetahui kat manakah anak aku ketika tu..

“Jom Is..” kata En.Amat.. “Kita pegi rumah kawan adik.. dia pegi dengan kawan dia.. mustahil ayah kawan dia tak bawak dia balik sama.. jom” sambung En.Amat sambil menarik tangan aku.. dan saat itu.. aku tak mampu nak berfikir dah.. “Awak pegi lah.. Kakak tau kat mana rumah kawan dia tu.. selang berapa rumah je dari rumah kita.. Saya nak tunggu sini..” aku sungguh2 rasa nak menangis.. nak menjerit sekuat hati.. but.. sesungguhnya.. air mata aku tak setitis pun keluar.. terasa sejuk kaki tangan aku.. segala2nya tersekat kat kerongkong..

“Jangan la mcm ni Is.. adik ok.. kita pegi rumah kawan dia dulu jom..” pujuk En.Amat..

Apa jadi lepas tu???... nanti aku sambung lagi eh…

Selasa, 6 September 2011

Salam Aidil Fitri... Maaf Zahir Batin.. :)

Hari ni first day kerja selepas 1 minggu cuti, berpoya2 dan beraya… Haahahaha.. ayat tak boleh belah makcik nih.. Serious cakap.. memang sgt2 tak ada mood langsung nak mereply email.. follow-up on outstanding issues.. and picking up from where you have left.. sebelum cuti raya.. memang langsung tak mau gerak jari jemari ni.. macam masih diawang2an je perasaan tu.. Mujur tak de meeting hari nih.. Kalau tak.. mau semua orang cerita pasal kuih raya, ketupat, rendang, lontong dan sebagainya.. **peringatan.. jangan tiru macam makcik yerr.. kerja tu ibadah.. yang akan dituntut di akhirat kelak..**

Baby Imann selepas 1 minggu bergolek2 dengan ibu.. pagi ni macam terpinga2 bila bangun tengok papa tak de kat sebelah.. terpanggil2 **ikut bahasa Baby Imann laa.. bukan ikut bahasa kita2 yerr..** cari papa nya.. yg dah pun balik PD semalam.. and pagi ni termangu2 bila bertukar tangan dengan pengasuh.. Kesian Imann.. ibu pulak yang rasa sedih.. sebabnya.. seminggu duduk kat rumah.. berulit dengan ibu.. rasa macam seronok sangat dapat peluk, cium, golek2, gigit2, bergelak ketawa dan kesana sini berpoya2.. sampai tak ingat dunia.. tup2.. dah abbess seminggu tu.. dah nak kena keje la pulak.. adehhhh…

Sampai Office.. parking semua dah penuh.. dalam hati makcik.. wah3x.. kengkawan makcik semua semangat kerja lepas seminggu raya ni ye.. awal dah sampai.. malu la pulak rasa hati ni.. makcik sampai elok 5 minit sebelum pukul 9am.. but masuk dalam office.. jangan tak caya.. suram je.. sunyi sepi.. hahahaha.. semua macam zombie.. badan je kat office.. jiwa raga masih lagi beraya.. and that goes to all regardless apa bangsa sekali pun.. 1 Malaysia la katakan.. Malaysia Boleh.. !!!

Apa2 pun.. buat semua kengkawan.. Puasa kan sebulan, so Raya pun kenalah sebulan.. jadinya kat sini.. makcik menyusun sepuluh jari **tangan je..** memohon ampun dan maaf.. andai kata ada tutur kata.. tulisan dan cerita.. atau apa2 saja lah yang lahir dari makcik yang secara sedar mahupun tidak.. sengaja mahupun tak sengaja.. yang telah terkesan dihati kengkawan semua.. makan dan minum.. harap dihalalkan.. sesungguhnya makcik ni pun insan biasa.. yang khilaf.. yang sentiasa berbuat salah.. yang tak pernah sempurna.. maaf banyak2.. Semoga Aidilfitri tahun ini lebih bermakna buat teman2 semua.. lebih dari tahun2 yang sebelumnya.. semoga semuanya bergembira pada hari yang mulia ini.. dan semoga semua yang baik2 belaka adanya.. InsyaAllah.. Aminn..

Gambar raya? Hahahaha.. memang makcik nak upload.. tapi semenjak dua menjak kebelakangan nih.. En.Nikon makcik dah macam bukan makcik yang punya la pulak.. dah macam makcik meminjam la pulak.. sebabnya.. dah macam jadi harta anak teruna makcik la pulak.. asik berkepit dengan dia je.. Nanti2 lah kalau En.Nikon tu dipulangkan semula.. makcik janji akan diuploadkan gambar2 makcik yg macam model jual nasi lemak tu.. hahahaha.. jangan ada yg muntah hijau je sudah bila tengok ye..

Sampai kita jumpa lagi.. bila makcik update lagi la tu.. Selamat kembali ke alam nyata.. J

p/s: soalan untuk semua kat luar tu.. korang punya baju raya tahun ni tema kaler apa? Makcik pergi sana sini kaler BIRU… bukak fb pun macam tu jugak.. family tu biru.. family ni biru.. family makcik dah memang2 nya biru.. macam dah janji2 la pulak.. Tahun ni memang tahun biru ke?

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter