Rabu, 29 Oktober 2008

Herkemph.. Alahai...

Ada seorang hamba Allah ni kat office.. sama bangsa dengan aku.. masa join company diberi pangkat "manager"... punyalah.. dia cukup menyampah dengan aku..

Sebabnya?.. sakit hati... Sebabnya?.. boss aku boss paling besar kat office tu.. Sebabnya?.. Bila boss aku paling besar.. aku pun "ke2 la paling besar lepas boss aku - ha ha.. ini aku yang kata la".. Sebabnya?.. aku punya kawan2 harian semuanya manager2.. yang lebih BESAR dari dia..

Apa kena mengena dengan hamba Allah ni pulak?... Hmmm.. walaupun dia Manager... herkemph... nama je la.. kerja kuli jugak.. Eh.. kenapa dia menyampah dengan aku?.. Sebab dia tak puas hati.. aku cuma secretary cabuk.. mana boleh suruh dia buat itu ini.. Tapi.. tulah hakikatnya.. AKU BOLEH...

Percayalah wahai Manager oii.. (a.k.a Maid - kalau ikut sepatah kata kawan2 manager aku yang lain.. wakakaka..) andai aku diberi pilihan.. aku langsung tak nak berurusan dengan kamu.. bukan sebab kamu tu local (fyi.. the rest of my manager friends are foreigners).. and bukan jugak sebab aku mengagung2kan bekas2 penjajah ni... aku tak suka depa ni semua..

Sebabnya?.. herkemph... Kamu bongkak dengan title kamu.. ayat famous kamu untuk kami2 yang non-manager ni.. "Eh.. I'm the manager here... gaji I sebulan je dah RM9k.. you ingat you tu sapa?.. pangkat i lagi besar tau..".. Sebabnya?.. kamu menganiaya orang2 yang tak bersalah... Sebabnya?.. kamu menebar fitnah tentang aku.. Sebabnya?.. percayalah.. Allah tu maha mengetahui.. kalau Dia yang bagi kita rezeki.. Dia jugak akan mengambilnya dari kita.. Aku redha..

Seburuk2 aku secretary cabuk ni.. aku tak pernah lagi mintak sedekah... atau suruh supplier, vendor, contractors.. sponsor aku itu ini.. walaupun banyak tawaran yang diterima.. aku masih ada harga diri.. dan tau halal haram rezeki yang aku terima..

Sebaik2 engkau yang bergelar Manager... hmmm... maleh nak cerita... sendiri faham la..

Selasa, 21 Oktober 2008

Kenapa curi phone aku?????

Penatnya aku.. hari ni aku balik rumah dengan perasaan yang sangat hampa.. :-( Semalam.. phone aku hilang.. or perhaps the right word is.. "dicuri"....

Habis saja meeting pukul 05:00 petang semalam, macam biasa.. the first thing that i'll check is my mobile on my desk.. just to see if i have any missed call while i was having meeting.. perhaps my kids called ke.. and need me to return call.. but.. puas aku mencari atas meja.. tak nampak kelibat pun phone aku..

Habis semua isi handbag aku.. aku curah atas meja.. laci drawer aku selongkar.. pun tak jumpa jugak.. habis semua document yang ditinggalkan atas meja aku while i was in the meeting room aku clearkan.. pun masih tak jumpa.. hari dah semakin lewat.. tergerak nak call phone aku.. tapi.. yang aku dapat cuma message box.. phone aku dah dimatikan.. hati jadi panas tiba2..

Hati jadi sedih sangat2.. siapalah pulak yang dah amek phone aku tu.. dan aku balik rumah dengan rasa sedih.. "Mungkin ke phone aku kena curi???"

Pagi ni aku pergi kerja dengan harapan yang sangat besar.. phone aku akan dipulangkan.. dengan harapan yang sangat besar.. yang phone aku cuma di sembunyikan kawan2 aku yang gila tu.. dengan harapan yang sangat besar.. orang
tersilap.. but.. sedihnya.. harapan aku cuma tinggal harapan.. hingga ke petang.. tak de siapa pun yang datang pulangkan.. dan aku balik rumah petang ni.. dengan berat hati terpaksa akur bahawa.. "Phone aku memang dah dicuri.."

Ramai yang datang ke tempat aku melahirkan rasa simpati.. Ramai yang datang bertanyakan jika aku perlukan phone dan menawarkan the extra phone they have to me.. Ramai yang melahirkan rasa terkejut.. dan ramai yang turut sama "mencari" kalau2 terspot orang yang mengambilnya..

Sedihnya hati ni.. kenapa curi phone aku??? phone tu bukanlah phone yang mahal.. bukanlah phone yang ada GPRS.. bukanlah phone yang ada 3G... bukannya phone touch screen.. cuma phone biasa je.. harganya pun tak sampai RM1k..

Dan yang paling menyedihkan.. no phone yang ada kat dalam tu.. semua no2 penting.. data.. mp3 aku.. gambar anak2 aku yang aku simpan dari dulu.. semuanya..

And above all... it is beyond recovered.. :-(

Jumaat, 17 Oktober 2008

En "Unta"... Sabar.. Sabar.. Sabar.. :-(

Dari hari isnin hinggalah ke harini - Jumaat, aku tension sangat2..

Monday: En "Unta" (hmmm.. if any of you knows arabic.. try to find out apa perkataanya.. and you'll know his name.. ) start kerja after 3 bulan cuti.. he is my other bosses from the Client side.. I was glued to my chair the whole day.. sampaikan Peter came to my place and was so suprised to know that i am around.. bukan cuti..

Selasa: lagi satu hari yang menyakitkan.. Sabar.. Sabar.. Sabar...

Rabu: lebih banyak sabar.. sabar.. sabar... sabar.. dan sabar.. Meeting dengan client. Meeting pulak bukan sekejap.. pukul 02:00pm sampai 05:30pm.. Mcm nak tercabut tangan amek meeting notes..

Khamis: Dave balik dr UK.. (yea... sukenya aku..) Itupun aku cuma dapat cakap dgn dia bila dah hampir lunchtime.. dari pagi.. asik meeting.. meeting.. meeting.. My annual dinner proposal was accepted in principal.. Now need to work out the budget in detail.. My tentative date is now confirmed.. My tentative venue is now confirmed.. at least.. this cheereed me up..

Jumaat: Sabar aku yang dah setipis kulit bawang akhirnya hilang .. air mata aku keluar jugak di sebabkan kerenah orang.. apa boleh buat.. and dalam sedih.. dengan air mata yang masih bergenang.. aku terima email dari teman sepejabat.. hmmm.. apa cerita pulak ni??? rupa2nya ada orang yang perhatikan aku seminggu ni.. !! (ha ha.. lelaki ke pompuan?? jeng.. jeng.. jeng.. kita tunggu kalau ada sequalnya nanti ;-p) buat teman yang perihatin.. terima kasih atas kata2 semangat.. eventhough.. it didn't help.. still.. thank you for the keperihatinan..

Sabtu, 11 Oktober 2008

Lawak Antarabangsa - Hari ini... Sebulan yang lepas...

Hari ini sebulan yang lepas... tak sabar2 aku menunggu esok 12hb.. kenapa? ha ha.. birthday mak.. for some reason.. really.. for some reason that i myself pun tak tau.. I just want to be the first person to wish mak aka "nenek" a simple HAPPY BIRTHDAY...

Malam tu.. tido tak lena tak sabar tunggu esok..

Pagi tu.. lepas antar Sarah and pusing balik ke Paya Rumput menghantar Aiman & Danial... aku dengan senyum lebar tak sabar2 nak sampai office...

Ala.. baru pukul 07:30am.. nenek mesti tgh sibuk dengan Jannah nak ke sekolah... tak pe.. aku tunggu.. pukul 09:00 nanti aku call..

Jeng.. jeng.. jeng.. akhirnya.. masa yang dinanti pun tiba.. dail no mak.. kring.. kring.. kring.. and.. "happy birthday to you... happy birthday to you... happy birthday to Nenek.. happy birthday to you.." Mak pun kata.."eh berapa aribulan ni? eh.. eh.. la.. birthday mak ke?.." sukanya mak.. lepas sembang2 aku pun letak phone.. start buat keja..

Kejap lagi phone aku pulak bunyi.. eh mak la... hmmm.. apa lak ni? angkat.. and..

Kak Ngah.. arini memang la 12 aribulan.. tapi bulan sembilan la... arijadi mak.. bulan sepuluh..

lawaknye.. lawaknye... lawaknye....

Selamat Bertugas :-(

Last week Monday aku dah start kerja.. Betapa cepat masa berlalu... dah lebih seminggu kita semua melayari bulan syawal.. perut pun dah mcm memberontak dengan rendang, ketupat, lontong, nasi minyak .. bla.. bla.. bla.. bla.. bla..

A day before i left for holiday, Dave came to me and said, "i've forwarded your proposal and your budget for the staff night out and it was accepted.. HOWEVER.." hmmm.. i thought for a short while.. why is it that i kinda see that i'm going to have more than i am being paid for... "...HOWEVER, our director in the UK has pushed the thing to November and let us have it all in our Annual Dinner.. we have bigger crowd now.."

Alamak!!! to handle 350 people and to organise is just mad... now i am having about 700 people to orgainse and to please!!! how could they??? tak terfikir ke yang aku ni cuma manusia biasa..
GREAT!!! ITS LOOK LIKE I AM BACK TO DRAWING BOARD... HOW NICE..

  1. Artis... oh artis... its hard to please and to choose the right artis yang betul2 boleh entertain mixed crowd yang datang dari serata penjuru dunia.. not to mention.. different era pulak tu.. 2 of the ones that i have in mind confirmed that they are booked!
  2. Venue... most of the hotels are fully booked! Wedding la.. company dinner la.. and now since the government is back to hotels.. aku betul2 tersepit..
  3. Date.. kalau venue is a problem... tarikh lagi la.. kalau buat weekdays.. people tend to be some kind of "sick" the next day - be either off or off-sick! Weekends.. hotel tak available..
  4. Boss still "raya" in the UK (posa pun dak.. heboh nak balik "kampung" dia).. which has made me landed in a restriction mode to make decision and to conclude.. semuanya.. tentative.. tentative.. tentative.. HOW LA like this???!!!
  5. Event organiser (EO).. this seems to be a good solution.. tak payah pening2.. if they screw up.. you'll just screw them... HOWEVER (i kinda hate this word.. so negative...), people will still screw you for choosing them.. Ironic isn't it ? Even my best friend for 20years more, who happened to be the EO.. main tarik tali dgn i.. Best fren or not.. screw you.. out of my list...

At this very moment.. betul2 rasa macam nak menjerit sekuat hati. Wasted almost 1 whole week only for this thing.. and the clock.. is not ticking backwards!!!

I bet semua tertanya2.. kenapa buat sorang.. kenapa tak delegate.. Well.. nak delegate pun.. I have to confirm semua yang kat atas dulu.. baru boleh delegate.. and budget??? ini lagi la pening...

Last year's Hilmi the Gimmick was great.. Holiday Inn Melaka.. trust me.. they are not professional at all! Everything was.. "oh.. we are sorry.. we cant.. we cant.. we cant.. and we cant.." without even trying... even for simple place card.. "we cant..", for god sake! its just a simple place card to put on the stupid VIP table (mind you.. not the VIP that are stupid.. the table is..) how hard is it to do that??? I got extremely angry working with negative people.. please.. bottom line is.. we pay you to accommodate us.. not we accommodating you!! Get that right! apa2 pun.. Holiday Inn.. totally red carded!

AA who is our accountant.. always refer me as "Customer from HELL" - and she's my best friend.. Well that is not entirely true at all.. Now.. I'm a very nice person.. HOWEVER.. don't even think of saying that "you cant " before trying.. It would trigger the HELL in me.. :-) People get angry for reason.. bukan suka2.. be positive.. or just be gone :-)

Its end of week.. praying for better week next week.. harap2.. teman2 yang dah mula bekerja.. life is treating you better..

Kerja itu ibadah.. Jangan Tido ;-p

Khamis, 9 Oktober 2008

Don't judge me please :-(

I know that to most people who read this must think i'm crazy.. not to mention it is salah.. but if anyone could just betul2 menyelami hati aku.. people will not judge me for doing what i did..

Dengan hati yang sangat berat.. i agreed to have my x to stay with us here at home as our guest.. sebelum balik ke Dubai..

Kenapa gila sangat aku ni??? Reason is..


  1. He is here only for 2 weeks and he misses his kids very much.. plus he has already spent 10 days in Marang with the kids and his family for raya.. Which left 4 more days to spend with his kids.. the kids started schooling this week.. and the only possible way for him to be with the kids is for him to stay here in Melaka.. I just could not say NO to the kids...
  2. Whatever it is between us.. its just our problem and tak sepatutnya mencalar perasaan anak2
  3. I've made it clear to him that.. i agreed to the idea MAINLY for the best interest of the children.

Aku cuba sedaya upaya aku untuk banyak2 bersabar mengenangkan.. this is my kids we are talking about.. 12 months in a year... 11 bulan ++ budak2 ni habiskan masa dengan aku.. and he is here only for 2 weeks.. apalah sangat 2 minggu tu untuk dia habiskan masa dengan anak2nya..

Hanya Allah saja yang tau betapa aku mencuba sedaya upaya aku untuk menjadi tuan rumah yang baik dan bersikap neutral.. dan hanya Allah saja juga yang tau.. betapa susahnya aku bersabar dengan kerenah orang.. yang ada dalam kepala cuma.. "he is still in the transition period.. I have moved on... he is not.."

Tak pernah terlintas di fikiran aku.. and perkara terakhir dalam hidup aku yang aku akan buat.. is to hurt someone's feeling that have had shared 13 years of his life with me.. Until today... no one in our family knows the reason why... we decided to keep it to ourself and if we can't be a good husband and wife... perhaps we can be good friend and parents..

Yes I love him.. but I AM NO LONGER IN LOVE WITH HIM :-(

I have moved on and... aku dah ada orang lain dalam hati aku.. Maafkan aku untuk itu..

Semoga tuhan memberi kami ketabahan.. Semoga Allah sentiasa memelihara dia bila berada di tempat orang.. Semoga tuhan mempermudahkan segala pintu kesulitan baginya dalam berkat.. Semoga dia beroleh ketenangan dan banyak2 bersabar dengan dugaan Allah..

Untuk setiap satu perkara yang tak elok berlaku pada aku.. semoga diberikan pada dia.. 10 perkara yang terbaik... Insya Allah..

Raya kali ni.. aku di duga dengan dugaan yang sangat berat dari Allah.. terdetik dalam jiwa.. teringat kata2 ustazah Zubaidah masa sekolah dulu..

"Allah duga kita sebab Dia ingat kita.. Allah duga kita sebab Dia sayang kita.. Allah duga kita supaya kita tak lupa pada Nya.."


Selamat Hari Raya semua...

Jumaat, 3 Oktober 2008

The only "three" that missing were my kids :-(

Mari kita makan..

Fendi


Babah & Sofea


Megat yg handsome



Selamat Hari Raya Tok & Nenek



Mama & Alice


Daddy & Adi



Norez



Mama & Jannah



Fendi, Norez with all the anak buahs



Jannah, Alice & Sofea



Rumah Nenek




The only "three" that missing were my kids... :-(


jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter