Jumaat, 28 Ogos 2009

Misi Sayur Keladi...

Gambar hiasan aka... gambar orang lain... bukan gambar sebenar.. atau.. bukan gambar keladi masak asam yang makcik bazar ramadhan jual semalam..


Aku tersangat teringin makan sayur batang keladi masak asam.. Kalau di Alor Setar dulu.. Tiap2 hari tak jemu aku beli.. buat berbuka puasa.. hmmmmm... bestnye... terasa2 kat tekak.. sedapnyeeeee...

Kat Melaka nie.. dah masuk 3 tahun... tak pernah lagi aku jumpa sayur batang keladi masak asam.. HAK MACAM DI ALOQ STAQ... Sayur keladi kat Aloq Staq ada rasa asam.. ada isi ikan.. ada lada hitam.. ada bunga kantan.. ada daun kesom.. ada... ada.. ada.. ada.. macam2 ada lah! But then again.. of course lah.. nama pun sayur keladi Melaka.. mestilah masak cara orang Melaka.. huhu...

Seingat aku.. dari kecik.. sampai la anak dah 3 nie.. mak aku tak pernah masak sayur keladi.. alasan yang biasa aku dengar.. "ishhh... tak berani la nak masak!! Sayur tu.. kalau tak pandai masak.. nanti gatal.." and itulah kisahnya sayur keladi kat dalam rumah aku...

Untuk semua kat luar sana tu... aku tau (** well.. in principle..**) macam mana nak masak sayur keladi nie.. just that.. kata2 mak aku "Sayur tu.. kalau tak pandai masak.. nanti gatal.." selalu buat aku batalkan niat..

Semalam.. hati aku tersangat la gumbiranya.. bila terpandang sayur keladi kat satu gerai di bazar ramadhan.. dan.. dengan hati yang pernuh bunga.. aku pun "kak.. bagi RM2.." and kakak tu dengan penuh hati2 mengira batang keladi sambil memasukkan dalam plastic.. huhu..

Untuk perhatian teman2.. hari ini adalah hari pertama ever aku menjejakkan kaki ke bazar ramadhan.. kerana kebiasaannya aku akan masak dirumah... (**ya.. diulangi.. aku masak..**) walau cuma lauk campak2.. sebab.. aku kira.. itu adalah lebih selamat.. baik dari segi kebersihan.. dan juga.. ehem.. aiman makan banyak.. kalau beli.. tak cukup..

Berbalik kepada kisah sayur keladi.. dengan penuh rasa tidak sabar aku menunggu waktu berbuka.. and penantian akhirnya.. berakhir..

Dengan penuh semangat.. aku pun menyuap nasi bersama sayur keladi.. (** hehe.. terasa macam "ikan kaloi" pulak time tu.. makan nasi bersama sayur keladi**).. tapi sedihnya bila harapan yang setinggi gunung.. tak sampai.. kuah rasa macam air masak je.. asam pun tak rasa langsung.. **sedih.. sedih..**

So.. moral of the story.. kena masak sendiri jugak.. Waaaaaaaaa!!!!!!


Selasa, 25 Ogos 2009

Cuma.. Hati aku jadi sakit bila...


Maafkan aku.. Aku puasa..

Aku faham.. environment tempat kerja aku yang mengelilingi aku adalah hampir kesemuanya bukan muslim.. bukan Malaysian.. aku peduli apa kalau korang semua nak makan depan aku.. minum depan aku.. atau apa2 je lah!!! Sebab korang memang tak puasa..

Tapi.. setakat ni.. ALHAMDULILLAH.. belum ada lagi rakan sekerja yang bukan muslim.. yang bukan rakyat Malaysia.. yang kurang tau akan adat org kita.. atau.. yang sengaja makan.. minum.. atau.. atau.. apa2 je lah.. kat depan aku.. (walau tak semua..) kerana mereka tau.. Aku puasa..

Cuma.. hati aku jadi sakit bila.. kau.. seorang Melayu.. beragama Islam.. dengan tanpa segan silu.. makan bersama2 dengan org bukan Islam.. di tempat awam..

Cuma.. hati aku jadi sakit bila.. kau.. seorang Melayu.. beragama Islam.. dengan rasa bangga.. mempelawa aku utk makan bersama.. sedangkan kau tau.. bulan ini.. bulan puasa.. dan aku puasa..

Cuma.. hati aku jadi sakit bila.. kau.. orang Melayu.. beragama Islam.. tidak langsung ada rasa hormat pada bulan yang mulia ini..

Apakah kerana sering dikelilingi oleh mat salleh2... Apakah kerana kau rasa diri kau dah terlalu moden.. Apakah kerana kau rasa.. kau tak perlu rasa takut untuk makan dikhalayak ramai di bulan puasa kerana tiada penguatkuasa disini???

Bangsa asing.. Bukan Islam.. begitu berhati2 bila makan.. cuba sedaya upaya untuk tidak meng"offend" aku atau teman2 muslim yang lain... TAPI KAU???

Sekalipun aku faham.. kau tak boleh berpuasa.. aku harap kau juga faham.. MENGHORMATI BULAN PUASA.. JUGA MEREKA2 YANG BERPUASA ADALAH DITUNTUT..

"Puasa yang sempurna... Membentuk peribadi mulia..."

Oh.. sorry aku terlupa... kau tak puasa.. masakan ada peribadi.. apatah lagi yang mulia..

**grrrrrrrr**




Sabtu, 22 Ogos 2009

Salam Ramadhan...


Ramadhan Al-Mubarak buat semua... Semoga kita
dikuatkan hati.. diteguhkan iman.. diberi kekuatan..
Insya Allah...

Selamat menempuh 30 hari yang penuh dugaan..

Isnin, 10 Ogos 2009

08082009 ~ My Wedding Day...


Lama betul aku sibuk... sibuk dengan kerja.. sibuk dengan kesihatan yang tak mengizinkan.. sibuk dengan anak yang di home quarantine.. Adoiiii laaaaa... dugaan sungguh.

Ramai yang tau... Ramai juga yang tak tau... 08082009 MakCik naik pelamin.. huhu.. Majlis kecil2 saja.. kenduri pun jauh kat dalam hutan.. (rumah kampung..) Bukan tak nak menjemput.. segan kalau orang tak sudi datang..

Apa2 pun.. kita layan gambar nie dulu..


Percayalah cakap MakCik.. Tersentap MakCik bila tetiba kompang kat belakang berbunyi... And one of my fren's comment.. "Akak.. nengok muka pun tau.. nak senyum.. tak senyum.. takut.. hahahaha!!!"

Kengkawan office dan juga En Boss yang sudi datang.. Terharu jugak hati MakCik.. Thanks guys :-)

Ini.. gambar MakCik dengan Miss Adik Ipar.. huhu... Tak tau macam mana nak cakap terima kasih pada Miss Adik Ipar... Bertungukus lumus betul.. Makaseh Wie.. :-)

Semoga kami semua bahagia.. Insya Allah..

Miss Adik Ipar and Dik Yang... Dua2 anak bongsu..

MakCik and Linda... Sama tak muka kami??

Adik Bongsu lelaki dan adik bongsu perempuan... Terima kasih sebab banyak berhabis tenaga..

In the end.. En Amat.. menunjukkan belang bersama2 band boys.. Apa2 pun... lagu tak best.. sebabnya.. Heavy metal... Bingit.. huhu..

MakCik dan En Amat... Doakan kebahagiaan kami...

p/s - Buat Salwa.. kalau membaca.. just want to tell you.. Maaf banyak2 sbb tak sempat cakap bye and say thank you... Makaseh banyak2.. Akak demam... Ingat nak call but.. phone line kena bar la pulak!!! Dalam sibuk2.. sampai terlupa nak bayar bill telephone.. Masuk ari nie.. dah 2 hari tak de line.. huhu..


Ahad, 2 Ogos 2009

SDASA Port Dickson... Dalam Kenangan... :-)



Majlis Perjumpaan Bekas Pelajar SDASA Port Dickson... 1 August 2009.. Dalam Kenangan... :-)



Cikgu Rosiah (sorry klu silap..) tak pernah mengajar kelas kami... but... selalu menyinggah utk marah2.. Kami BISINGGGGGGG!!!!


My buddies during school days... Kak Kathy.. Shikin.. Amy.. Kujie.. MakCik.. Ina.. Din.. Jas.. Among all... Kak Kathy, Ina, Kujie, Din and Jas... Dah 20 tahun lebih tak jumpa... and.. You guys did not change... :-)

The left overs... mengambil kesempatan mengabadikan kenangan bersama cikgu best ever... Cikgu Malek... Sedih hati melihat cikgu yang jelas semangkin berusia...


Tindakan luar kawal bila kami menjerit sekuat hati sebaik saja terpandang KAK SAM... tukang masak favourite asrama... :-)

Cikgu Malek... Sayang cikgu...


Ketua Tingkatan... Jasmi - terima kasih kerana bersusah payah menjejak kami... dan menalipon setiap satu.. walau tak semua yang memberi jawapan positif..


Makcik bergambar kenangan bersama2 Azmy... Medan... Ina...


Makcik with Meor, Medan & Ina

Lagi2 Makcik and Make-up makcik yang semakin cair... bergambar kenangan bersama2 Ina..
Buat cikgu Rohana... our BM teacher then... NOW... Pengetua Sekolah SDASA... sekalung tahniah dan penghargaan yang tak terhingga...









jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter