Rabu, 23 Februari 2011

And 4 more weeks to go..


Sekejap je pejam celik.. pejam celik.. dah 2 minggu umur Muhammad Imann Khaled.. Yay!! maknanya dah dua minggu jugak makcek menghabiskan hari2 berpantang makcek.. hehehe.. tak lah seteruk mana pun bila difikir2 kembali..

Imann selepas 2 minggu.. punyalah tembam pipinya... Bila tengok2 muka Imann.. teringat abangnya masa kecik... lebih kurang muka Aiman la pulak... cuma Aiman putih melepak... Imann pulak merah kulitnya... **eh.. ke gelap.. LOL** And... susahnya nak tengok dia bukak mata... tak pernahnya dapat... asik tido je..

Alhamdulillah.. setakat nih.. Imann tak banyak kerenah.. sama mcm abang2 and kakak nya masa kecik.. harap2 berterusanlah... Jahit kat perut makcek pun dah semakin pulih.. and pergerakkan pun dah tak sesakit minggu yang lalu.. Alhamdulillahhhh... syukur.. berkat doa kawan2 jugak tu.. terima kasih ye..

Minggu ni makcek menghabiskan hari2 berpantang tanpa En.Amat.. memula tu mmg terasa payahnya.. maklumlah bila Imann bangun tengah malam sebelum2 ni.. En.Amat yg bangun dan angkat.. but bila dia tak de.. terkial2 makcek nak bangkit tapi.. tulah.. luka jahit dah makin pulih.. pergerakan pun tak sesukar dulu.. cuma makcek masih lagi takut nak melasak... ngeri sgt2 bila dengar cerita "misi" kat hopsital aritu pasal patient punya jahitan terbukak.. and terpaksa jahit semula... WAAAAAAAAA... jgn jadi kat makcek dah la... yg ni pun trauma masih tak ilang2... ngeriii!!!!..

Tak sabar nak menghabiskan pantang.. sebabnya... teringin nak makan mcm2.. tengok org minum air 100plus pun rasa mcm sedap sgt.. hahaha.. kesian makcek kan.. tak pe.. masanya akan tiba juga nanti..

Apa2 pun... minggu ni makcek rasa happy.. Alhamdulillah...

Jumaat, 18 Februari 2011

44 Hari.. Bilakah akan berakhir...

Cerita apa kita pagi nih ye... Tak de cerita specific.. cuma nak luahkan apa yg terbuku dalam hati.. Kalau boring silalah tuka channel ye.. :)

Teringat time berpantangkan Sara dulu.. Aku menangis semenangis2nya tak tahan makan nasi putih + ikan bakar + sayur air bunga kobis + Sambal ikan bilis lada hitam + air 1/2 gelas.. setiap hari.. 3 x sehari.. sampaikan aku rasa stress sgt2 bila tiba waktu pagi.. sbb kena makan nasi dgn lauk yg sama tiap2 hari.. Sampaikan ada satu hari tu aku mengamuk cakap kat En.Ayah.. "Saya tak peduli.. start esok.. apa yg saya makan awak kena makan.. Jangan makan benda lain.. Dah la mengandung saya susah.. Bersalin pun saya susah.. Pantang pun saya jugak susah.. Awak senang2 je makan itu ini.. TAK PEDULI.. AWAK CUMA BOLEH MAKAN APA YG SAYA MAKAN JE SEPANJANG2 SAYA DALAM PANTANG.." hahaha.. boleh gitu? And petang tu.. menu makan aku mula berubah.. adalah buah anggur.. orange.. apple.. dan makanan pun tak la seteruk sebelumnya...

Time Aiman pulak.. aku tak sempat langsung berpantang makan kat rumah.. sebabnya seluruh masa aku habis kat hospital kerana Aiman lahir tak cukup bulan.. and sekali lagi En.Ayah jadi mangsa.. Dah lah terpaksa berulang alik dari Labuan ke Kota Kinabalu.. tiap kali datang ada saja yg tak kena pada aku.. asik nak merungut je.. Ada saja yg nak aku ungkit pada En.Ayah.. walau aku tahu En.Ayah dah cuba sedaya upaya utk buat yg terbaik.. but his best was not good enough for me.. Why? aku stress sgt2 dgn situasi sekeliling.. dengan anak yg masa tu tak tau lagi masa depannya.. Dengan rehat tak cukup.. Dengan tak de tempat nak mengadu.. Semuanya terpaksa telan mcm tu saja.. dan bila En.Ayah berkunjung.. cuma tu sajalah channel aku utk lepaskan perasaan..

Bila Danial.. keadaan jadi lain.. MIL yg pada masa tu berjanji nak datang menjaga aku dalam pantang.. tiba2 tak jadi datang.. dan yg jadi mangsa Mak aku jugaklahhh.. Mungkin.. alasan yg MIL berikan pada waktu tu tak boleh diterima akal.. **akal aku lah.. org lain mungkin berfikiran lain kannn..** Aku jadi sgt2 murung bila terpaksa ikut Mak balik rumah dan berpantang kesana tanpa En.Ayah.. puas aku nangis tak nak.. nak duduk rumah.. tapi En.Ayah hantar jugak aku balik rumah mak.. sebab.. En.Ayah kerja tak boleh jaga aku.. and mak pulak tak boleh lama2 kat rumah aku.. so, paling senang.. aku ikut mak balik rumah.. and En.Ayah akan datang weekend tengok aku dgn budak2.. Tiap2 hari aku nangis.. sampailah abes pantang and En.Ayah bawak aku balik semula...

Kali ni berpantang lain sgt2 rasa.. Aku tak kisah pun dengan lauk yg En.Amat masak utk aku makan hari2.. sedap ke tidak.. aku telan aje.. Walau mmg tak aku nafikan setakat ni tak pernah lah lauk tu tak boleh aku makan sbb tak sedap ke apa.. Sara cukup suka bila En.Amat masak ikan siakap masak halia.. Mcm dia pulak yg dalam pantang kalau makan tu.. Dan aku.. okay lah ikan siakap tu dari ikan selar besar yg mak bakar.. tak tertelan tekak aku.. **bukan kata mak buat tak sedap.. tapi aku stress tengok ikan selar bakar**

Kali ni berpantang aku rasa sedih sgt2.. Terasa sgt mcm org terbuang. Mak awal2 lagi dah kata tak boleh jaga.. sebab DikYang bising anak dia tak de org nak tengok kalau mak jaga aku.. Mak En.Amat pulak mmg tak boleh datang atas sebab2 yg tersendiri.. Adik beradik Yg berziarah pulak cuma datang tengok aku mcm tengok kengkawan office je.. dtg buat bising lepas tu balik... Dan aku cuma mampu simpan dalam hati.. Tak pe lah.. sekurang2nya aku masih ada En.Amat juga anak2 aku yg selalu tolong aku kat rumah ni..

Sedih tu terpaksa aku buang jauh2.. Hari ni, En.Amat balik PD.. nak amek makciknya datang sini utk jaga aku sampai lepas pantang.. Sebabnya.. Minggu depan En.Amat dah start kerja.. cepat betul cuti seminggu tu abess.. Terfikir2 la pulak.. mcm mana la nak aku tempuh minggu2 yg mendatang nih time En.Amat tak de.. Dengan perut yg berjahit.. bergerak lebih2 pun sakit.. Nak dukung anak pun sakit.. Terfikir la pulak.. sapalah nak angkat Imann malam2 kalau dia menangis bila En.Amat tak de.. aku? nak bangkit dari tempat baring tu pun makan masa.. adehhhh.. semoga Allah permudahkan...

Rindu betul kat Aiman.. Dua tiga hari ni asik teringat anak bujang aku yg sorg tu je.. and minggu ni asrama tak cuti sbb ada class ganti hujung minggu... Next week baru balik.. Tak sabar pulak tunggu hujung minggu depan... rindu sgt2..

Semoga Allah berikan aku kecekalan hati utk menempuh 44 hari yg penuh dengan dugaan.. InsyaAllah.. Aminnn...

Selasa, 15 Februari 2011

Alhamdulillah...

Tanggal 09-02-2011 @ 11:22am, Muhammad Iman Khaled telah selamat dilahirkan... Alhamdulillah... untuk segala kurniaan dan nikmat Allah pada aku juga keluarga..
Juga Salam dan Salawat buat nabi junjungan kita Muhammad S.A.W.. Salam Maulidur Rasul buat semua teman2 diluar sana...







Ahad, 6 Februari 2011

Hang on there.. and be strong..

Salam Semua... Hmmmmm... entry ari ni nak cerita pasal anak dara aku yg sorang ni... **hahaha.. sbb cuma satu ni je yg ada... tak de dua.. tak de tiga.. cuma satu je ye..**

Kalau first time org jumpa mesti kata.. pendiam.. sopan.. ala2 gadis melayu terakhir gitu.. Cakap pun bisik2 je kat aku... Hahahaha... yang benar nih! Cuma aku maknya saja yg tau perangai dia.. but apa2 pun.. setakat nih.. memang anak dara aku nih.. memang baik sangat2.. bersyukur aku pada kurniaan Allah untuk anak yg di beri nama Nur Sara Jasmin nih..

Hahaha.. nama yg sungguh kontraversi dulu nih... Sebabnya? Maklumlah.. bukan saja dia anak sulung aku.. bahkan cucu sulung pada keluarga aku.. jugak pada keluarga En.Ayah... semua sibuk nak bagi nama lah! Macam2 nama keluar... dari yg sedap didengar.. sampailah yg tak berapa aku suka.. and disebabkan nak semua org tutup mulut... malas nak nengok mak bapak aku masam muka.. atau mak bapak mertua aku yg kecik ati sbb tak pilih nama yg telah disediakan aku pun cakap.. "Eh.. anak saya... suka ati saya lah nak bagi nama apa.. dahhhh... sembilan bulan saya bawak dalam perut ni... biar saya je yg bagi nama.." So... En.Ayah pun terpaksalah akur... saya bagi nama.. sebab.. nama dia (En.Ayah) akan sentiasa ada kat belakang nama anak saya.. Begitulah kekdahnya..

Masih lagi aku ingat hari nak lahirkan Sara.. masuk hospital pukul 8:00mlm... Sudahnya... pukul 9:46am the next day baru bersalin.. Itu pun forcep.. Sebabnya makcik dah tak de tenaga.. sampai doktor kata.. "Prepare the OT.. I don't think she can stand it much longer.." And elok tuan doktor kata cam tu... baby pun mcm dah tau2 je takot nak masuk OT.. terus opening tu lompat dr 1.5cm.. pada 4.5cm... 6.5cm.. 7.5cm.. hahahaha... and ready utk bersalin..

Masih jelas kat dalam kepala aku muka gembira En.Ayah.. pertama kali melihat wajah anak sulung kami.. tak berhenti dia cakap terima kasih kat aku.. dan aku rasa bahagia sgt2 melihat En.Ayah gembira.. dan soalan pertama yg keluar dari mulut aku cuma "Mak mana?.." Sebabnya? Baru hari tu aku sedar.. susahnya bersalin.. **walau selama hari ni dengar cerita.. sakit bersalin tu mcm antara hidup dan mati rasanya.. but mengalaminya sendiri.. buat aku betul2 rasa besar betul pengorbanan mak aku melahirkan aku dulu.. Sayang mak..** Pengalaman bersalinkan Sara.. untuk pertama kali dalam hidup aku.. buat aku lebih menghargai Mak aku.. Hari tu.. walau umur dah 24 tahun.. baru aku sedar.. besar sungguh pengorbanan seorang wanita yg bergelar ibu nih..

Ibu Mertuaku... jeng3x... hahaha.. dan MIL dengan susah payahnya datang jauh2 dari Marang nak nengok cucu sulung.. **tak sabar2 you alll... sbbnya... En.Ayah anak kesayangan MIL.. and tentu2nya cucu sulung jugak.. cucu kesayangan... kannnn..** Ayat dari MIL yg aku ingat sampai bila2.. sampai hari mati aku.. ayat yg ditujukan pada En.Ayah.. yg buat aku terdiam sejenak berfikir.. katanya.. "Mu sayang anok mu Si?.." and En.Ayah pun cuma mengangguk je.. and MIL pun sambung lagi... "Ni nok bagitau... Mcm mana mu sayang ke anok mu.. Mcm tu jugak la mok sayang ke mu... Mu tau dok?".. dan kata2 tu sehingga ke hari ini.. sungguh2 meninggalkan kesan dalam hati aku.. Sememangnya... Mcm mana kita sayang anak2 kita... Mcm tu jugaklah mak bapak kita sayang kita...

Sara anak yg sungguh bertanggung jawab.. and being the eldest.. dia banyak guna akal sebelum buat apa2 pun.. buat aku selalu rasa bangga dengan dia.. **okeh.. tolak tepi la segala perkara yg memang budak2 sedang membesar buat.. yg kadang kala buat kita rasa mcm nak tuttt je...** but seriously speaking.. you can really see her dedication towards a lot of things.. especially when it comes to responsibility... aku tau.. aku selalu bebel bila aku tak puas hati.. **hobi makcik sekarang nih... berangin tak tentu hala..** and walau terkadang berbunyi jugak jawapan dari mulut dia.. Sara tetap buat apa yg aku suruh.. Sara memang anak yg baik.. semoga kekal sifatnya yg bak hingga bila2 dalam baraqah.. InsyaAllah... Aminn...

Kebelakangan ni.. aku tau Sara susah hati... stress sgt2 sbb dia tak dapat nak sesuaikan diri dgn sekolah kat PG nih... and menambah luka hati Sara bila... tak dapat tawaran ke sekolah berasrama penuh... mahupun MRSM... dan aku sebagai seorang ibu.. rasa sedih sgt2 bila melihat anak dara aku yg sorg ni sedih.. but then.. kalau bukan rezeki nak buat mcm mana.. mungkin itu yg terbaik..

Ibu cuma nak kakak tau.. Ibu sayang kakak.. regardless... and if you have anything... anything at all that you wish to tell.. or even need an ear to just to listen.. I will always be here dear.. Just hang on there.. and be strong... sesungguhnya.. Allah sayang orang yg sabar..

Rabu, 2 Februari 2011

ECV @ 08:00am, 03-02-2011

Salam Semua...

Kebelakangan ni tak tau nak tulis apa.. banyak sangat yg nak ditulis.. sampai tak tau mana satu nak keluar... Due date dah semakin dekat.. but baby still in breech presentation.. huhu cedey..

Last visit had dgn doctor kat Hospital Penawar, "You're now at 37weeks.. and baby still in breech presentation.. Like I've explained last week.. you are to make decision by today.. and confirm of what you want to do next.. 1. To just have the breech baby at full term... 2. Do the manual turning and once the baby is head down, we will induce you immediately for labor.. or 3. Straight for the C-sect...."

Buat aku betul2 pening kepala.. Why? because all options that was given to me will have its own so call complications.. which later leads to C-Sect... and me and En.Amat dah penat berfikir.. En.Amat lagilah.. langsung tak tau nak buat mcm mana... and aku pulak.. amat2 rimas dgn kengkawan En.Amat yg rasa semunya dah ada pengalaman yg sgt banyak berdepan dgn masaalah bila wife nak bersalin... juga dgn khidmat nasihat percuma yg tak putus2 dicurahkan pd En.Amat...

Maaf la ye.. klu ada yg rasa aku sombong.. but my moods nowadays is ruled by hormone 100%... and klu setakat anak baru sorang.. and umur pulak tak berapa tahun jagung... wife pulak semanjang kena tinggal time pregnant.. and cuma jumpa isteri time anak dah kuar.. tak payahlah nak bagi nasihat bagai.. suruh jumpa bidan gitu gini.. and maaf lah ye jugak pada mokcik bidan.. bukan saya tak percaya pada kebolehan serta kepakaran mokcik.. tapi.. baby dah 37minggu... berat baby from last visit is 3.2kg.. air ketuban pun dah semakin kurang.. nak suruh mokcik bidan pusingkan ke? Alang yg buat kat hospital dgn doktor and segala scanner, utk monitor takut2 baby tersangkut tali pusat ke.. ketuban tetiba pecah ke.. or placenta tetiba detached dari dinding rahim pun aku dah kira takutttt... inikan pula mokcik yg tak de segala peralatan canggih manggih tu..

Apa2 pun aku akur.. semuanya dah diatur oleh Nya.. dan aku sebagai hamba.. redha dgn segala keadaan.. Takut? Memang aku takut... tak dapat aku bayangkan perut aku dihiris lapis demi lapis.. tapi.. kalau itu yg dah disuratkan Allah.. aku akan terima dgn hati yg terbuka.. InsyaAllah...

BUAT TEMAN2 DILUAR SANA... MINTAK AMPUN DAN MAAF DARI HUJUNG RAMBUT SAMPAI HUJUNG KAKI.. MAAF BANYAK2 YE...

Esok doctor akan buat "external cephalic version" aka ECV ~ manual turning of baby on me.. Semoga Allah permudahkan bagi aku juga bayi dalam kandungan aku kelak segala pintu kesulitan dalam baraqah.. InsyaAllah... Aminn..




jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter