Selasa, 24 Februari 2009

Mself &Operation.. Part 2

Makanan org sakit.... tambah2 sakit tengok makanan ni kan?



"Dah makan ubat?" tanya Dr Zul pagi Selasa, 17-02-09 @ 08:10am sebelum nurse menolak aku ke operating theatre di tingkat 5.. Operation yg sebelum tu schedulenya jam 10:30am.. dicepatkan ke 08:30... "Ingat tak tangan mana yang nak operate ni?" sambung Dr Zul lagi... aku yg memang tengah berdebar2.. dgn perasaan takut dan sebagainya.. bercampur baur hanya mengangguk sambil mengangkat tangan kanan aku..



Tanda yg di buat Dr Zul.. mlm sebelum operation..


Sambil memangkah tapak tangan kanan aku.. "Ok lah tu... saya bukan apa.. takut2 dalam op theatre nanti lupa ke.. pegi belah tangan kiri ke... dah FOC pulak..." disambut gelak dari nurse2 yg dah bersedia utk menolak aku.. Hmmmm.. lawak la pulak... and aku pun disorong ke elevator... dgn hati yg berdebar2...


For all of my friends info out there.. this is just a 20 - 30 mins surgery.. tak lama..


This is not the first time I've been admitted into hospital... juga.. Bukanlah pertama kali aku dijarum.. but.. for numerous reasons.. aku cukup takut dgn jarum.. pengalaman aku ketika berumur 3 tahun dengan jarum.. hingga ke hari ni.. meninggalkan kesan yg sukar utk di padam..


DEMI TUHAN.. AKU TAKUT JARUM.. SATU PERASAAN YG
SUKAR UTK DI GAMBARKAN DENGAN KATA2...

"Ok kak.. kita nak pasang jarum.. nak letak drip yea..." Aku yg memang takut.. jadi bertambah takut.. palingkan muka ke arah lain.. sambil pejamkan mata erat2.. seerat yang aku mampu.. dan dari jauh aku dapat rasa nurse2 tu mengerjakan tangan kiri aku untuk memasang drip..


"Kak.. dah sudah..".. suara nurse memberitahu aku dgn lembut.. perlahan aku bukak mata aku.. terasa tangan kiri aku berdenyut.. berat.. aku beranikan hati menjeling.. drip dah pun on.. but then.. hey.. wait a minute.. I'm no longer in the operating theatre!!!!


Aku pusingkan kepala ke kanan... and... there it is... MY RIGHT HAND WAS NICELY WRAPPED IN BANDAGE..!!!!!



Tangan aku... :(


"Pukul berapa dik?" was my immediate question... "Hampir 11:30am.. akak nak minum?".. "11:30???.. Operation dah habis ke? Akak kat mana ni?" kata aku mcm tak percaya.. mimpikah aku??!! Nurse senyum... "Dah kak.. sekarang ni kat observation room.."


For each and everyone of my dearest fren out there.. terima kasih for the doa and well wishes.. buat Dura.. thanks kerana susah payah sudi datang melawat ketika akak di hospital.. buat Watie.. thanks jugak sbb postkan on the procedure of how the operation is done :) Terima kasih buat semua.. ketika ni.. rindu sgt2 nak menulis (ehem.. menaip..) but.. apakan daya.. keupayaan ku terbatas :(



Kita sambung part 3 nanti yea... Jangan serik...


Sabtu, 14 Februari 2009

Sepi itu indah...

Aku, Sarah & Jannah...


Sebab tangan tak berapa sihat.. hahaha.. terpaksa lah akur dgn kemampuan diri sendiri... buat teman2 yang diluar sana.. aku mengundurkan diri buat seketika dari dunia BLOG nie..

Monday, 16-02-09 aku akan diadmit ke hospital utk dioperasi pada ke esokkan harinya.. Selasa, 17-02-09... **takut.. takut.. takut..**

Before tu.. tag dari Cikgu Jane @ http://janelabu.blogspot.com/ jangan bosan yea.. :(

Semoga segala2nya berjalan dgn baik... Insya Allah..


What were you doing 5 years ago?

1. Was working in Alor Setar. Syarikat anak melayu yang sangat terkenal empunya nya… Anak melayu pertama yang ranking dia antara 10 terkaya.. Korang kenal???
2. Akibat office politik yang kotor dan pengambi alihan syarikat, kami2 di beri notis 24jam. Walaupun memang dah kami jangka.. tetapi.. segala yang berlaku betul2 mencalar perasaan. Tan Sri baru saja mengambil alih syarikat gergasi.. dan alasan yang diberi pada kami2 ni.. Syarikat mengalami masaalah kewangan..
Aku tak berasa sangat hilang kerja.. insya Allah.. bumi Allah luas.. rezeki ada dimana2.. aku berasa sungguh marah kerana.. duit tu la yang aku bagi kat mak bulan2.. marah betul aku bila mak aku menangis sebab sedih melihat aku dibuang kerja.. marah betul aku bila mereka2 ni buat aku macam tak de maruah..
3. Aku gagahkan hati berjumpa MTUC di Seberang Jaya.. Pergi ke Industrial Relation.. buat report and hasilnya.. selepas beberapa perbincangan.. akhirnya pihak syarikat setuju.. kami semua dapat pampasan 12bulan gaji.. walau pada asalnya pihak syarikat cuma nak bagi tambahan 1 bulan dari 3 bulan yang ditawarkan…
4. Aku dihina oleh seorang HR ketika pergi interview kerana dibuang kerja.. hingga aku rasa sepert mcm mintak sedekah pada masa tu.. and.. yang mana pada akhirnya.. aku dapat tau.. rupa2nya.. dia kalah ketika di Industrial court satu masa dulu.. Mcm mana aku tau? Manager aku kenal dia.. kecik dunia ni.. sebab tu dia tak suka bila dia tau aku report case aku di Industrial Relations..
5. Aku dapat kerja di Kulim dengan syarikat Germany.. and guess what??? Aku gagal interview dgn perempuan HR tu.. but aku dapat kerja dgn syarikat yang bersangkut paut dengan dia.. HAHAHAHA.. terkejut beruk dia tengok aku kat tempat kerja.. ALLAH tu adil… :)
But.. bila berkenalan dengan teman yang diterima oleh perempuan HR tu.. dan mendengar cerita dia sebelum ni.. aku berasa lega.. sesungguhnya dia lebih memerlukan kerja tu dari aku.. sekali lagi aku insaf.. ALLAH SUNGGUH ADIL.. aku berasa sungguh redha time tu..



What were the 5 things on your to do list today?

1. Hantar budak2 pegi sekolah. Hari ni ada kelas ganti cuti raya cina.
2. Pergi office. Aku kerja 5 hari seminggu but.. Monday, 16-02-09 aku akan diadmit masuk hospital utk operation… hajat nak clearkan meja dan buat handover notes… utk mudahkan orang yang duduk kat situ selama 2 minggu akan datang nie…
3. Kemas rumah.. ehem.. suruh budak2 kemas rumah.. yang dah macam tongkang karam nie..
4. Hantar Danial pi latihan bolasepak kat sekolah…
5. Nak siapkan apa benda yang masih belum siap.. sementara masih boleh guna tangan ni… sok dah masuk hospital… tak de la terkilan..



What were the 5 snacks that you enjoy

1. Potato chips… wahhhh.. ini memang sangat2 ringan tapi... sangat2lah menggemukkan..
2. Kismis..
3. Asam2..
4. Mamee monster
5. Double Decker snack perisa ayam..



What are the 5 things that you do if you are a billionaire
If I am a billionaire… Hahahahahahaha…

1. Berangan.. hahahahaha.. and keep telling myself.. bukan betul.. Cuma mimpi je..
2. Bayar hutang kereta dan yang lain2 lagi..
3. Beli tanah.. buat rumah idaman…
4. Lebihnya bagi kat mak… and
5. Sedekahkan mana patut..



What are the 5 jobs that you've had

1. 1987 December.. Lepas SPM.. hahaha.. kerja kilang di Seberang Prai. Jadi general worker kat kilang Action Wear…
2. Lepas grad.. 1992 first job dengan OCBC Bank as a Secretary but kerja satu hari je.. environment tak best langsung.. resign the next day.
3. Dapat kerja kat bangunan PNB (1992), tingkat 18 – PERCON CORPORATION SDN BHD as a Secretary and lepas 6 bulan kat bangunan PNB, mintak tukar ke site di Seri Manjung, Perak where later met someone and got married...
4. Kerja dgn KLCC Berhad utk projek twin tower tu as a Secretary in 1994…
5. 2001, hahaha.. company paling best… and kengkawan yang sangat2 best ever… SIME ENGINEERING SDN BHD.. as a Project Secretary utk project power plant di Seri Manjung…


Who are the 5 person you wanna tag
Hmmmm... ini memang best.. orang yang pertama ialah KERETA OREN.. hahahaha.. kidding!!! Mcm la si kereta oren tu ada blog and... mcm la dia baca blog ni.. (ehem... betul ke dia tak baca??? kena tanya balik semula ni..)

Ok.. 3 orang je la yea..

1. Buat teman baru yang baru di kenali... http://catzana.blogspot.com/ jangan serik yea.. :)
2. Cik Dla yang kenal Normah TM.. hahahaha... http://grow2g3th3r.blogspot.com/ kecik dunia ni ek..
3. Eija mama Iman... http://imankusayang.blogspot.com/

Yg lagi 2 tu.. tak pe lah.. lain kali pulak yea...


p/s... I started this tag on Saturday, 14-02-09 @ 06:30pm... and berhenti... and berhenti.. and berhenti... finally its finished.. and the date and time is Sunday, 15-02-09 @ 06:16am.. hampir2 12jam.. Apaaa daaaaa...

Going to miss all of you guys... and jangan lupa kita yea... BYEEEEEEE...

Rabu, 4 Februari 2009

Myself & Operation... Part 1

I was diagnosed in 2007 to have suffered the Carpal Tunnel Syndrome and was advised to undergo an operation due to it. However, during 2007 I refused to do so considering there will be no one to help me with the children and Sarah was due for her UPSR then. I opt for physiotherapy instead. In 2008, again, the doctor advised me to do the operation to correct things.. again, I refused and this time Aiman was due for his UPSR.. plus, I have no one to help me with the children.


On Monday 02-02-09 I experienced pain of my life.. I can't even handle the steering wheel due to it and was struggling to drive myself to clinic.. in tears.. and the Doctor did give me treatment of sonotron (?? - not sure of the spelling) which to me.. even after the treatment.. it does not feel any different.. I can still feel the pain.. However, perhaps the effect of sonotron and painkillers.. came much.. much later... I feel a bit relief the next day.. (case of delayed reaction..?? hmmmm...)


What is carpal tunnel syndrome?
Carpal tunnel syndrome (CTS) is a condition brought on by increased pressure on the median nerve at the wrist. In effect, it is a pinched nerve at the wrist. Symptoms may include numbness, tingling, and pain in the arm, hand, and fingers. There is a space in the wrist called the carpal tunnel where the median nerve and nine tendons pass from the forearm into the hand . Carpal tunnel syndrome happens when pressure builds up from swelling in this tunnel and puts pressure on the nerve. When the pressure from the swelling becomes great enough to disturb the way the nerve works, numbness, tingling, and pain may be felt in the hand and fingers .


What causes carpal tunnel syndrome?
Usually the cause is unknown. Pressure on the nerve can happen several ways: swelling of the lining of the flexor tendons, called tenosynovitis; joint dislocations, fractures, and arthritis can narrow the tunnel; and keeping the wrist bent for long periods of time. Fluid retention during pregnancy can cause swelling in the tunnel and symptoms of carpal tunnel syndrome, which often go away after delivery. Thyroid conditions, rheumatoid arthritis, and diabetes also can be associated with carpal tunnel syndrome. There may be a combination of causes.


Signs and symptoms of carpal tunnel syndrome
Carpal tunnel syndrome symptoms usually include pain, numbness, tingling, or a combination of the three. The numbness or tingling most often takes place in the thumb, index, middle, and ring fingers. The symptoms usually are felt during the night but also may be noticed during daily activities such as driving or reading a newspaper. Patients may sometimes notice a weaker grip, occasional clumsiness, and a tendency to drop things. In severe cases, sensation may be permanently lost and the muscles at the base of the thumb slowly shrink (thenaratrophy), causing difficulty with pinch.


Diagnosis of carpal tunnel syndrome
A detailed history including medical conditions, how the hands have been used, and whether there were any prior injuries is important.
An x-ray may be taken to check for the other causes of the complaints such as arthritis or a fracture. In some cases, laboratory tests may be done if there is a suspected medical condition that is associated with CTS. A nerve conduction study (NCV) and/or electromyogram (EMG) may be done to confirm the diagnosis of carpal tunnel syndrome as well as to check for other possible nerve problems.


Treatment of carpal tunel syndrome
Symptoms may often be relieved without surgery. Identifying and treating medical conditions, changing the patterns of hand use, or keeping the wrist splinted in a straight position may help reduce pressure on the nerve. Wearing wrist splints at night may relieve the symptoms that interfere with sleep. A steroid injection into the carpal tunnel may help relieve the symptoms by reducing swelling around the nerve.
When symptoms are severe or do not improve, surgery may be needed to make more room for the nerve. Pressure on the nerve is decreased by cutting the ligament that forms the roof (top) of the tunnel on the palm side of the hand . Incisions for this surgery may vary, but the goal is the same: to enlarge the tunnel and decrease pressure on the nerve. Following surgery, soreness around the incision may last for several weeks or months. The numbness and tingling may disappear quickly or slowly. It may take several months for strength in the hand and wrist to return to normal. Carpal tunnel symptoms may not completely go away after surgery, especially in severe cases.


xoxoxoxoxo


I am still not sure of what decision should I make.. To do the operation, I will have to be able to prepare myself with among other things are.. not being able to use my hand totally for 2 weeks.. AND be 100% dependent on others..


My main concern is definately my 3 kids.. I can't even think of anyone to take care of them... I could not ask my mom to.. and have her worry of me for being not well..


On top of things.. my boss were so very supportive.. 1st thing when he came to know.. he asked our IT manager to give me a mouse designed for left handed people.. and for the company to purchase a wrist support.. and told me not to strain my hand too much (yeah rite.. and how many meetings i have to attend in a week again?.. like 3 - 4.. and minimum of hours per meeting is what?.. 2 hours.. which could possibly not ease anything related to pressure of the hand..)


Went for doctor appointment today, and will have another follow-up next week, same day and time.. only to decide on the date of operation..


Buat teman2 diluar sana... SAYANGI TANGAN ANDA.. YOU NEED THEM FOR LIFE...


Note: I have all the symptoms up to the severe...

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter