Sabtu, 23 Ogos 2008

Alone... but not lonely :-)

Can't remember where i've read this.. but, it does make me smile wide...

"... ALONE... BUT NOT LONELY..."

For some reason, i wish i can SCREAM it out loud to those that still think that i'm alone and lonely.... for i'm very much not sooo at alll by any means LONELY !!!!!!!!!!!!!...

I am blessed with 3 children, who have the mentality of an adult.. And sometimes, they are more adult than i am... Thank GOD for that.. and the fact that they are always there for me.. and most of the time understands that their mom is struggling hard for their life..

Being single again wasn't so bad after all. I have so many that "care" very much of me.. :-P ... Even i have to admit very much that most of the time, i hate the attention given. Sometimes it does make me feel good (self esteem wise...) to know that "I still got IT" (what ever IT that is!!! ha ha..)

And the best thing is, I do not have to answer to anyone else for whatever decisions nor everyother stuffs i am doing or thinking of doing...

Except.... to my children that is :-(

Khamis, 21 Ogos 2008

Home Alone :-(

Hari ni aku terima email dari ayah budak2..
...Flight 26 Sept balik Malaysia, should by 27 Sept morning reach KLIA.. If you are free, please pick me up.. Or I'll just take taxi to your place.. spend the night there.. will take the kids the next day straight balik kampung..

Aku tau budak2 tak sabar nak jumpa ayahnya.. Aku jugak tau yang ayahnya dah tak sabar nak jumpa anak2nya...

Puasa belum pun mula... aku dah rasa sedih.. tahun ni.. aku beraya sorang2 lagi.. Allah saja yang tau betapa pilunya hati aku..

Asalkan anak2 aku gembira... Semoga tuhan tabahkan hati aku... Amin..

Selasa, 19 Ogos 2008

Lagi2 isu Public Holiday...

Hari ni, tah berapa banyak staff yang call bertanyakan cuti 1 & 2 September... And tah berapa banyak kali jugaklah aku dok explain kat depa semua tu... Until jam 06:15pm tadi, still ada staff yang bertanyakan soalan yang sama...

AARRGGHHHH!!!! Aku give-up!!! and issued email to all;
... I WILL COME BACK TO ALL BY END OF THIS WEEK
LATEST... AND ISSUE AN OFFICIAL MEMO OF THE STATUS... BUT AS FAR AS I AM CONCERN, AND AS PER DISCUSSION I HAD WITH THE PM, IT IS UNDERSTOOD THAT THE SAID IS A CONFIRMED PH FOR THE COMPANY... HOWEVER, WILL ADVISE IF IT IS OTHERWISE ...

Kekadang tu.. tak faham.. kenapalah tak tanya HR??.. But then... nak tanya HR cam mana? HR pun tanya kita jugak!!! LETIH...

Isnin, 18 Ogos 2008

Pasal aku..


Dari kecik aku memang tak ramai kawan. My circle of friend is very limited. Tak ramai yang betul2 kenal siapa aku.. Ramai yang ingat aku ni pendiam... hanya kerana aku selalu berseorangan...

Hakikatnya aku bukanlah begitu...

Mak aku garang.. jangan mimpi la nak cerita pasal budak lelaki depan dia.. tersilap cakap ke.. atau apa2 je la yang melibatkan budak lelaki ni.. tiga hari tiga malam belum tentu dia habis berleter kat aku... itu tak masuk bab2 lain.. surat lagilah.. keluar airmata pun.. masih lagi kena marah.. sampaikan aku rasa phobia bila dengar enjin motor abang posmen... takut gila kalau ada la peminat2 yang tak reti bahasa yang masih lagi berkirim surat... TENSIONNNN sgt2 time tu...

Tapi tu lah.. tak balas pun orang hantar jugak.. tak layan pun... orang sibuk nak berkenalan..

5 perkara yang aku nak sangat2 orang tau pasal aku time tu...



  1. Aku tak suka bila orang make it such a big fuss over my grandfather that was indian and my grandma who was chinese... AKU MELAYU LA!!!!


  2. The reason why aku tak layan peminat dulu bukan sebab aku sombong... AKU TAK TAHAN KENA MARAH DENGAN MAK.. walaupun bukan salah aku... orang suka kat aku, aku nak buat macam mana :-( Mak tak faham semua tu.. yang dia tau.. semua salah anak dia!!!


  3. Aku bosan jadi POPULAR!!! Semua kenal aku, apa pun aku buat jadi perhatian... BORING TAU TAK???


  4. SO WHAT IF I LIKE TO READ??? That doesn't make me different from others...


  5. Aku tak ada hati langsung pada "... tut..." (sensor ;-p) kenapalah korang semua tak caya.. dia cuma kawan baik aku.. and until today.. he still is...

Believe me... andai di beri peluang mengulang masa.. aku tak mau satu pun apa yang dah aku lalui zaman sekolah dulu berulang... Aku lebih gembira dengan hidup aku sekarang..

Well.. literally speaking that is... kwang.. kwang..

Isnin, 11 Ogos 2008

Dari hati yang ikhlas...


Its been a while since aku last masak... Most of the time the kids will just say something like, "kita makan burger aje la bu malam ni".. or, "adik rasa nak makan char kuey teow kat Alor Gajah la bu.." .. or, "ala.. tak payah masak la.. nanti penat nak kemas, basuh pinggan semua la bu.. kita makan luar je la.."...

Semalam keluar dengan Sara ke Giant, and bought quite few things.. hajat nak buat potato salad but disebabkan washing machine.. segalanya terbengkalai...

Balik sekolah hari ni, Sara beria2 sangat nak belajar macam mana nak buat potato salad..

Well for first timer... i am very proud of her.. she never did go to kitchen and do all these cutting, simmering, boiling or preparing anything at all... except for cooking rice.. with rice cooker that is.. And all i did was giving her instruction.. the rest she did herself!!!
Hasilnya.. amat MEMBANGGAKAN... Dah besar anak ibu :-)

If you needed somebody...

While driving sending Sara to school this morning... My old time favourite.. if you needed somebody from BAD COMPANY..

Teringat zaman sekolah.. selalu sangat receive lagu ni dr peminat.. Kwang... Kwang...
Agak2 nya.. apalah yang diaorang semua buat sekarang...

To all dearest peminat ( ;-p perasan la tu..) terima kasih.. and just want you all to know.. not that i sombong.. nor berlagak zaman sekolah dulu.. berani saya.. cuma setakat lahiriah... zahir saya.. sangat lemah dan penakut... lagipun... my mom sangat garang.. you have no idea bila dia mengamuk sebab ada one of you guys datang menziarah nak tengok saya demam... korang memanglah tak kena.. yang dileternya, SAYA... tension gila!!!


If You Needed Somebody
BAD COMPANY
Lyrics:(howe/thomas)

Should have told you by now, but I can’t find the words, oh no
If I could show you somehow, but I don’t have the nerve, oh yeah
You don’t see me looking at you, how can love be so blind
Somehow you don’t notice me, sooner or later there will come a time, baby

Chorus:
If you need somebody, the way that I need you
If you wanted somebody, the way that I want you
Oh yeah, the way that I want you

If I could hold you tonight, it would last me forever
But the time’s never right, when will we be together, oh no
If I could make you understand, what you’re doing to me
Maybe there will come a time, when sooner or later I will make you see, baby

Chorus:
If you need somebody, the way that I need you
If you wanted somebody, the way that I want you
Ooh, if I could tell you now, the way you make me feel
Ooh, if I could show you somehow, don’t you know my lovin’ is oh so real

(solo)

Chorus:
If you need somebody, the way that I need you
If you wanted somebody, the way that I want you
(if you need somebody) I need you, I want you, I gotta tell you
The way that I need you
And if you wanted somebody, the way that I want you..

Ahad, 10 Ogos 2008

13 tahun...

Seingat aku mesin basuh yang diguna sekarang, aku dapat masa kami tinggal di Labuan... Masa tu umur Sarah baru mencecah 6 bulan... HITACHI... itulah jenamanya..

Dari Labuan, kami pindah ke KL... dari KL kami ke Seri Manjung... selepas Seri Manjung... Alor Star pulak... kemudian ke Kulim... kemudian Port Dickson pulak... and now aku dan anak2 kat Melaka.. punyalah jauh mesin basuh tu travel..

Sarah dah pun 13 tahun, tahun ni...

Pernah sekali kami balik dari kampung ayah budak2 ni di Marang, dengan baju yang berbag2 untuk dicuci.. mesin basuh tu pulak mogok.. dah la penat balik kampung.. mesin pulak buat hal.. dengan hati yang tak berfikir panjang.. aku tendang mesin tu!!! KUASA TUHAN... BERPUSING PULAK DIA.. elok je basuh baju lepas tu...

Hati aku betul2 sedih sebulan dua ni.. macam2 yang jadi bertimpa2.. hari ni dah masuk 3 hari mesin basuh tu buat hal.. tak tau la apa yang difikirnya... tak mau dia buang air basuhan.. Sarah dah merungut2.. baju tak boleh basuh.. aku makin risau.. Duit lagi tu!!! Dugaan tuhan.. apa lagi yang boleh aku kata..

Dengan rasa tak puas hati.. dan ingatan dalam fikiran "tak pe lah... alang2 rosak.. kalau dah tuhan suratkan aku kena beli baru.. aku redha.."

Dan dengan berbekalkan screwdriver... habis washing machine tu aku dismantle...

Kuasa tuhan juga yang memanjangkan akal aku...

PUNYALAH BANYAK DUIT SYILING TERSANGKUT KAT WATER OUTLET WASHING MACHINE AKU!!!!




Alhamdulillah... masuk ni... aku kira.. dah hampir 3 kali basuhan... Syukur...

Kereta aku dah bersih!!!!!



Tiap kali aku nak cuci kereta... ada saja yang menghalang... dr minggu... masuk bulan... and kalau tak silap aku dah dekat tiga bulan (or may be more :-0) kereta tu tak bercuci... and kalau ditakdirkan orang terlanggar la kereta tu... (mintak2 jangan...)... aku yakin sangat2... kereta aku tak kan apa2... yang tanggal... cuma debu yang dah berinci melekat kat badan kereta tu...

Betul2 rimas dengan kereta yang melebihkan lori sampah... nak parking kat office pun dah rasa malu2... apatah lagi... bila yang parking bersebelahan tu berkilau, berkilat2...

Hari ni... ntah apa nasib aku... pergi GIANT Hypermarket... ada la pulak car wash baru bukak... "promosi kak... 1 kereta rm9.00.. masuk2..." and dengan hati yang sangat kembang aku masuk. Turun dr kereta "akak nak cuci?... kereta akak besar... 10 boleh?" katanya lagi...

Dengan senyum yang penuh..."tak de hal dik.. vacuum sekali tau.. "... budak tu pun amek kunci and "bolehhh.. " jawabnya.

Cepat2 aku tarik Sarah.. "cepat kak, sebelum dia tukar fikiran dia.. "

"Ibu bukan apa kak.. takut2.. lepas dia tengok kereta kita.. dia panggil balik.. TAK PE LA KAK.. SAYA BAGI RM10 KAT AKAK.. SAYA TAK JADI CUCI KERETA NI... TAK SANGGUP!!!"... Berderai ketawa kami dua beranak...

apa2 pun... selepas 2 jam kereta aku dah bersih :-)

Selasa, 5 Ogos 2008

Hari Bodoh Aku...

Last week aku hilang shorthand pad aku yang aku guna utk amek minutes of meeting... Satu office tau.. and was so very lucky coz it was returned to me..

This week pulak... handphone aku.. tah mana2 aku tinggal.. only realise that it was missing towards lunch time.. call2 tak dapat.. and satu office dapat email aku... and by 02:30pm, tea lady next building datang... dgn senyum simpul... "akak dah agak dah... rasa2nya ini memang kamu punya.. tu la.. lain kali email la sama kat akak.. senang.." tersipu2 aku malu.. Terasa bodoh je menangis tadi...

Mcm perli je kak ita ni..

Hari tu saja ntah berapa kali aku malu.. diusik teman sepejabat.. tak cukup dengan email.. ada pulak yang datang personally kat tempat aku... malu dengan manager2 and director yang susah payah bertanya melebihkan inspector, just to see if they can help me to remember back where i have accidently lost the phone...

The only thing that i can say is "believe me... If i ever going to loose anything else next week... I'll throw in my resignation letter.."

Apa2 pun, terima kasih pada teman2 yang datang bertanya..datang dengan suggestion.. datang dengan menawarkan diri utk sama2 mencari.. datang dengan usikan.. datang dengan niat nak buat aku rasa bodoh... juga yang datang dengan usaha menalipon phone aku berkali2 hanya utk mendengar ring tone utk klu petunjuk...

The best thing is when one of the clerical staff approach me with question, "akak.. akak ok ke tak ni? dlm seminggu dua ni saya tengok akak mcm tak betul je... mcm orang runsing je..."

Aarghhh!!!! Bukan aku sengaja... Hari bodoh aku... nak buat mcm mana...

jom baca quran

Me.. Today...

    follow me on Twitter